Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DUMITRU (PRO AGRO): SOIURILE ROMÂNEȘTI DE GRÂU PERFORMEAZĂ ÎN ANII MAI PUȚIN FAVORABILI!

Publicat: 26 iunie 2018 - 08:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCȚIA LA HECTAR! De-a lungul vremii am tot constatat și eu această caracteristică și, de fiecare dată, specialiști au subliniat faptul că un soi creat într-un areal cât mai aproape geografic de zona în care este cultivat va avea răspunsuri pentru situațiile grave din anii dificili agricoli.

De curând mi-a fost reconfirmată această concluzie de către liderul Federației Pro Agro, Emil Dumitru, care a recoltat 6.500 kg / ha grâu din soiul Litera (creație a colectivului de cercetători de la INCDA Fundulea) cultivat pe 25 ha în ferma sa din localitatea Chiselet, județul Călărași. Tot în ferma sa, dar pe 15 ha, fermierul a recoltat doar 5.300 kg/ha dintr-un soi de grâu creat în  Franța, dar dezamăgitor a fost că acesta avea și indicii de calitate sub limita grâului panificabil.

dumitru-francez_b

Emil Dumitru, la conferința națională organizată de Pro Agro, alături de Joseph Daul, fermier francez și președintele Partidului Popular European

Fermierul are două categorii de teren agricol, în lunca Dunării și în terasă. Grâul a ocupat partea de terasă și a cam suferit din pricina lipsei precipitațiilor în perioada de acumulare în bob. Seceta a făcut posibilă această diferență de cantitate, dar mai ales de calitate!

La rapiță, Emil Dumitru a recoltat o medie de 3t /ha pe 40 ha cu hibrizi Dekalb (Exod și Esprit). Culmea a fost că tocmai în sola unde densitatea era mult mai mică, chiar a vrut la un moment dat să întoarcă rapița acolo, fermierul a recoltat 3,7 t / ha.

Ca o noutate, președintele Pro Agro a reușit să „dea o apă” la 40 ha cultivate cu porumb. Iar ca totul să fie promițător, în sectorul zootehnic al fermei de familie pe care o administrează Emil Dumitru, două vaci au avut gemeni. Semn că vacile au fost bine hrănite, spune fermierul.

dumitru-nicusor_b

Emil Dumitru (stânga), la lansarea brandului românesc Lapte cu caimac, creat de fermierul Nicușor Șerban (dreapta)

Tonul cu care Emil Dumitru ne-a povestit rezultatele campaniei de recoltat a culturilor de toamnă a fost unul destul de bun, mulțumind Domnului pentru rezultatele destul de pozitive obținute într-un an agricol destul de ciudat până în acest moment!

Vizualizat: 1196 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery la Agromalim 2019

Titan Machinery la Agromalim 2019

Titan Machinery Romania a prezentat la Agromalim 2019 întreaga gamă de tractoare Case IH, combine Case IH, semănători şi utilaje pentru prelucrarea solului Vaderstad, maşini de fertilizat Sullky, pluguri Gregoire Besson şi alte utilaje.

Interviu cu Răzvan Tomescu - director marketing Titan Machinery România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Semănat în sistem No-till

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii