Adama
Vinasa Rompak

DOUĂ PROIECTE susținute de FERMIERI ROMÂNI, FINALISTE într-o IMPORTANTĂ COMPETIȚIE EUROPEANĂ!

Publicat: 28 februarie 2017 - 13:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII ROMÂNI SUSȚIN CU PRODUSELE LOR ACESTE PROIECTE. Două proiecte românești sunt finaliste în competiția The REFRESH Food Waste Solution Contest, o inițiativă a Comisiei Europene al cărei scop este combaterea risipei alimentare. Proiectele finaliste sunt susținute de produse românești provenite de la fermierii noștri!

Primul proiect vine din Aiud și se numește Zero Risipă. Opt voluntari se duc în piața de legume din Aiud de unde iau fructele și legumele care au rămas nevândute și pe care în mod normal vânzătorii le-ar fi aruncat. Acestea sunt donate familiior care au nevoie de ele și care se află în baza de date a Direcției de Asistență Socială. Acțiunea se desfășoară în fiecare zi de joi.

Cultivatorii de legume și fructe cooperează foarte bine cu voluntarii, iar numărul celor dispuși să doneze crește constant. În primele trei luni de la începerea acțiunii de colectare a alimentelor inestetice, mai puţin proaspete sau aflate în surplus, s-au strâns aproape 800 kg.
Energia deosebită a acestui proiect e dată de diversitatea echipei ca vârstă și ocupație: Andreea Mihăilescu, elevă; Ioana Man, studentă; Diana Ioana Călin, trainer și consultant în dezvoltarea durabilă; Raluca Popan, ilustrator; Anda Goia, specialist marketing; Cosmin Georgiu, specialist recrutare; Laura Man, învățătoare; Casandra Șuteu, profesoară.

Ne dorim ca Aiudul să fie un oraş care tinde spre zero risipă şi în care fiecare locuitor merge seara la culcare cu stomacul plin şi cu mintea limpede, spune Diana Călin, membră fondatoare a Societății pentru Consum Responsabil, cea care a pus pe picioare în Aiud proiectul Fără Risipă (Zero Waste).

Acest proiect se află pe primul loc în cursa pentru Premiul Publicului, cu șanse reale de a fi câștigător. VOTEAZĂ AZI PROIECTUL AICI!

Al doilea proiect finalist în competiția The REFRESH Food Waste Solution este din Cluj și se numește Cina Comunitară Fără Risipă (Zero Waste Community Dinner).

În noiembrie anul trecut, aceeași Diana Călin a organizat alături de Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, unul dintre membrii fondatori al Asociației Cercul Social pentru dezvoltarea de modele reziliente și colaborative de economie circulară din Cluj-Napoca, o cină comunitară. Voluntarii au adunat din piețele orașului fructe și legume, care nu ar mai fi fost vândute din motive de aspect sau de prospețime, le-au gătit și le-au consumat în cadrul unei cine comunitare la care au participat 80 de persoane.

Am considerat util să participăm și la concursul The REFRESH Food Waste Solution cu un scurt documentar despre modul în care se poate reduce risipa alimentară, colaborând cu fermieri locali din jurul Clujului și convingându-i pe cei care vând în piețele agroalimentare să dăruiască produsele pe care le considerau nevandabile, în loc să le arunce la gunoi, spune Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu. VOTEAZĂ AZI PROIECTUL AICI!

(Sursa: National Geographic)

Vizualizat: 2170 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii