SUBVENȚII APIA MAI MARI! Un cuantum mai mare pentru sprijinul cuplat acordat fermierilor din sectoarele agriculturii care se confruntă cu dificultăți. Valoarea de acum a sprijinului cuplat este insuficientă și nu-i ajută pe fermieri. Propunerea este ca ajutorul de venit cuplat să crească cu 23% pentru culturile proteaginoase. Dar și pentru alte culturi și pentru animale. Statele membre UE ar trebui să decidă în ce privește lista sectoarelor agricole care să beneficieze de sprijinul cuplat, se arată într-un document oficial depus la Bruxelles, la Consiliul UE.
Ajutorul de venit cuplat, actualul sprijin cuplat, una dintre plățile directe de care vor beneficia fermierii și în viitoarea Politică Agricolă Comună trebuie să aibă o valoare pe hectar și pe cap de animal care să-i ajute pe fermieri să reziste la volatilitatea prețurilor, la schimbările climatice, la menținerea producției. Un ajutor de venit cuplat mai mare ar face posibilă și păstrarea locurilor de muncă din agricultură, se susține în documentul de la Buxelles. Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Slovacia, Slovenia și Cehia sunt semnatarele acestui document. Aceste țări au înaintat propunerea la Consiliul UE pe 13 martie 2019 și au susținut-o luni, 18 martie 2019, la Consiliul Agrifish, desfășurat la Bruxelles și prezidat de România.
În numele Bulgariei, Croației, Ungariei, Letoniei, Slovaciei și Sloveniei, delegația cehă a atras atenția Consiliului asupra viitorului ajutorului de venit cuplat în contextul viitoarei PAC. În documentul semnat de cele 7 țări se propune, în special, creșterea alocării financiare pentru sprijinul pentru venitul cuplat, sporirea flexibilității pentru statele membre și excluderea sprijinului pentru venitul cuplat din sfera degresivității și a plafonării plăților directe.
Concret, ajutorul de venit cuplat nu trebuie să fie acordat în sistem degresiv, să scadă în fiecare an, de exemplu, și nici să fie limitat la o anumită sumă. Foarte important, cele șapte țări cer ca valoarea subvenției să fie egală între fermierii din toate statele membre UE. Dacă această propunere va fi admisă la Bruxelles, atunci și fermierii români vor beneficia de un ajutor de venit cuplat mai mare.
AGROINFO vă pune la dispoziție conținutul acestui document.
Unele sectoare sensibile din Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți din pricina diverșilor factori. Situația între statele membre variază în funcție de condițiile specifice ale acestora. Prin urmare, este esențial să se asigure un sprijin adecvat sectorului în cauză pentru a preveni daunele socio-economice.
Statele membre menționate mai sus salută propunerea Comisiei Europene pentru continuarea sprijinului cuplat. Cu toate acestea, considerăm că nivelul de sprijin propus este insuficient.
Restricțiile sectoriale ar trebui eliminate pentru a putea compensa posibilele efecte negative ale diferitelor acorduri de liber schimb și amenințarea constantă a epidemiilor și a altor amenințări și perturbări de pe piață.
În conformitate cu principiul subsidiarității, statelor membre ar trebui să li se acorde o mai mare flexibilitate în ceea ce privește lista sectoarelor care ar putea fi sprijinite prin sprijinul pentru venituri cuplate, pentru a adapta mai bine această măsură la nevoile statelor membre.
Anumite sectoare sunt influențate de volatilitatea ridicată a prețurilor producătorilor, de schimbările climatice și, nu în ultimul rând, de crizele pieței. Rezultatul este o rentabilitate scăzută sau substanțial scăzută a producției și o reducere treptată a producției de produse de importanță strategică, care impune cerințe ridicate asupra expertizei și a numărului de lucrători și a echipamentelor tehnologice.
Aceasta duce la pierderea locurilor de muncă, nu numai în legătură directă cu aceste mărfuri, ci și în industria prelucrătoare, odată cu abandonarea treptată a zonelor rurale. În același timp, structura culturilor cultivate se schimbă, având ca efect negativ fertilitatea solului, biodiversitatea, gestionarea apei sau eroziunea solului.
Unele sectoare cu alocarea financiară actuală nu ating un nivel satisfăcător de rentabilitate sau nivelul râvnit al producției. Stimulentele de producție nu sunt suficiente pentru a menține structurile de producție diversificate și durabile, iar unele sectoare sensibile sunt puse în pericol prin scăderea producției și favorizarea monoculturilor.
Prin urmare, în conformitate cu Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Slovacia și Slovenia, pentru a îmbunătăți competitivitatea, durabilitatea și viabilitatea acestor sectoare, este necesar să se mărească alocarea financiară a ajutorului de venit cuplat într-un mod care nu va avea un impact negativ asupra concurenței și funcționării pieței interne.
De asemenea, suntem conștienți de eforturile Comisiei Europene de a îmbunătăți mediul și viitorul plan european privind proteinele. Intenționăm să continuăm cultivarea culturilor proteice. Culturile de proteine reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale atât pentru producția de hrană animală, cât și pentru cea umană. Unul dintre cele mai importante efecte este impactul lor benefic asupra solului.
Acestea contribuie la îndeplinirea cerințelor Comisiei în materie de gestionare a mediului, în special prin poziția lor de neînlocuit în ceea ce privește rotația culturilor și ca o excelentă pre-cultură nu numai în agricultura ecologică.
Toate statele membre ar trebui să beneficieze de aceleași posibilități de finanțare a sprijinului pentru venituri cuplate, astfel încât să fie garantate condiții echitabile pentru toate statele membre.
Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Slovacia și Slovenia consideră că, pentru a atinge obiectivele stabilite pentru mărfurile sensibile, alocarea financiară pentru sprijinul pentru venituri cuplate propusă de Comisia Europeană este insuficientă. O pondere redusă dintr-un buget general al PAC redus înseamnă o deteriorare semnificativă pentru sectoarele sensibile. Prin urmare, pentru a sprijini eficient sectoarele noastre cheie sensibile, este necesar să se mărească la 23% + 2% pentru culturile de proteaginoase.
Pentru a îndeplini obiectivele specifice prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din regulamentul privind planurile strategice ale PAC, sprijinul de venit cuplat, care intenționează să mențină producția în sectoare sensibile și care consumă forța de muncă prin oferirea unei opțiuni pentru un sprijin specific, ar trebui exclus din domeniul de aplicare al degresivității și plafonarea plăților.