Adama
Vinasa Rompak

DOCUMENT OFICIAL MADR! SPRIJINUL CUPLAT la OVINE și CAPRINE!

Publicat: 03 februarie 2017 - 08:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV! AGROINFO este singura publicație care a intrat în posesia acestui document al Ministerului Agriculturii. O să vă dezvăluim conținutul lui în mai multe materiale structurate pe fiecare schemă de plată. V-am anunțat pe 20 ianuarie 2017 că deținem acest document. Am decis să vă prezentăm fiecare capitol din acest act oficial al Ministerului Agriculturii pentru că fermierilor români nu trebuie să li se ascundă nimic din ceea ce se întâmplă cu subvențiile lor.

Pentru prima oară, un ministru al agriculturii îi cheamă pe fermierii români să-și susțină personal la Bruxelles subvențiile. Comisia Europeană îi cere României să explice de ce a acordat sprijinul cuplat, o subvenție uriașă, atât în zootehnie, cât și în vegetal. Se pune în discuție dacă fermierii români vor mai primi sau nu această subvenție și în anul 2017. Ministerul Agriculturii a pregătit explicații pentru Comisie. Inserăm atât întrebările Comisiei, cât și explicațiile MADR. Subliniem, este un DOCUMENT OFICIAL.

SPRIJIN CUPLAT PENTRU OVINE ȘI CAPRINE

Comisia Europeană (CE): Sunteți informați că sprijinul modulat care a fost inclus în măsura notificată, nu este bazat pe economia de scară.

MADR: Alin. (2) al art. 53 din Regulamentul CE nr. 639/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat, permite aplicarea cuantumurilor modulate în cadrul aceleași măsuri, astfel: ” Fără a se aduce atingere articolului 52 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, pentru cuantumul sprijinului per unitate menţionat la al doilea paragraf al prezentului alineat, statele membre pot decide să aplice cuantumuri modulate per unitate în ceea ce priveşte anumite categorii de fermieri sau la nivel de fermă, pentru a lua în considerare economiile de scară care rezultă din dimensiunea structurilor de producţie din tipul de agricultură specific vizat sau din sectorul agricol specific vizat, sau, în cazul în care măsura vizează o regiune sau un sector întreg, din regiunea sau sectorul în cauză. Articolul 67 alineatul (1) din prezentul regulament se aplică mutatis mutandis notificării unor astfel de decizii.”

Introducerea cuantumurilor modulate nu este neconformă cu economia de scală, întrucât se estimează menținerea efectivelor relativ constantă, iar creșterea cuantumului estimat pe unitate are la bază estimarea creșterii treptate a costurilor cu forța de muncă, îndeplinirea condițiilor de mediu în ceea ce privește poluarea, etc. în timp ce creșterea veniturilor rezultată din îmbunătățirea performanțelor se va realiza într-un termen de minimum 4-5 ani (cel puțin două generații de selecție).

Dealtfel, modularea urmăreşte chiar conformitatea cu economia de scală, întrucât de la un cuantum unitar al sprijinului se trece la cuantum diminuat la ovinele/caprinele de producţie faţă de ovinele/caprinele de reproducţie, pe măsură ce se organizează sistemul de producţie piramidal (animale de reproducţie sau nucleu de selecţie şi animale de producţie).

În opinia noastră, organizarea unui sector în dificultate într-un sistem de producţie adaptat cerinţelor actuale nu este neconformă cu acordarea sprijinului cuplat, aşa cum este reglementat în Regulamentul 1307/2013, întrucât aceasta nu este politică de dezvoltare ci de organizare a unui sector în dificultate în vederea menţinerii nivelurilor actuale de producţie, respectiv menţinerea nivelului actual al efectivelor de ovine.

CE: Sunteți invitați să luați în considerare modificarea măsurii, în scopul de a o face în conformitate cu cadrul juridic, în special, fie prin unirea diferitelor sub-măsuri într-una sau prin separarea diferitelor populații țintă de animale.

MADR: Populațiile de animale sunt separate în funcție de submăsură, așa cum s-a notificat:

În perioada 2017-2020, efectivul total de ovine/caprine pentru care se acordă schema de sprijin este de 3.500 mii capete.
Efectivul de ovine/caprine pe sub-măsuri ţintă:
- ovine/caprine de reproducţie -600.000 capete
- Ovine şi caprine de producţie – 2.900.000 capete

Dealtfel și bugetul este separat pe cele 2 submăsuri:

ovine-tabel_b


Animalele care beneficiază de sprijin în cadrul unei submăsuri nu pot beneficia de sprijin și pentru cea de-a doua submăsură, deoarece acestea sunt identificate prin crotalii individuale și se pot monitoriza în vederea evitării unei compensării duble.

CE: Explicați pragurile fixate în termeni de dificultate.

MADR: Cuantum pe submăsuri și ani. (Tabelul de mai jos arată cum va crește cuantumul subvenției pe cap de ovină și caprină, 18 euro/cap de animal pentru 2017, 21 de euro în 2018, etc. n.r.)

ovine-doi_b

Din experiența anului 2015, s-au plătit 5,2 mil. ovine/caprine cu 4,6 euro/cap, ceea ce reprezintă un cuantum foarte mic per cap.

Acest lucru denotă că pentru a menține activitatea de creștere a ovinelor cuantumul de 4,6 euro/cap este insuficient în vederea evitării abandonului suprafețelor însemnate de pajiști și imposibilității de aprovizionare a pieții cu carne de ovine.

Cea mai bună cale de a depăși dificultățile menționate este selecția în direcția îmbunătățirii performanțelor de producție, dar și încrucișarea cu alte populații de ovine performante.

Sub pragul de 150 oi, efortul bugetar pentru compensarea pierderilor ar fi prea mare şi în discordanţă cu efectele economice sociale şi de mediu pe care acest segment le poate produce. Peste pagul de 500 oi, exploataţiile se pot organiza pe principii economice, prin folosirea mai eficientă a forţei de muncă, prelucrarea şi valorificarea superioară a producţiei, etc.

Numărul de exploataţii sub 150 oi (exploataţii de subzistenţă), este în scădere continuă deoarece aceste exploataţii dispar odată cu diminuarea capacităţii de muncă sau moartea fermierilor bătrâni, iar sarcina de realizare a producţiei trebuie preluată de fermele comerciale, care este segmentul imediat următor 150-500 ovine.

CE: Explicați creșterea anvelopei financiare și cuantumului/cap în termeni de dificultăți.

MADR: Rasele de ovine/caprine din România au o productivitatea scăzută pentru producția de carne, atât prin viteza redusă de creștere, cât și prin calitatea slabă a carcaselor. Din acest motiv, deși piața europeană înregistrează deficit de carne de ovine, România nu poate participa pentru aprovizionarea acesteia.

Creșterea anvelopei financiare și a cuantumului estimat pe cap sunt corelate cu dificultățile, dar și cu estimarea costurilor de producție pe cap de animal în următorii 4 ani.

Schema de sprijin a fost concepută astfel încât să permită menţinerea nivelului actual al producţie pe toată perioada acordării sprijinului financiar, dar şi după încetarea acordării acestui sprijin.

Vizualizat: 9320 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii