EXCLUSIV AGROINFO. Un document al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, DG Agri, anunță schimbări importante pentru plățile directe ale fermierilor români. Documentul, obținut de noi de la DG Agri, a fost elaborat în urma ședinței Comisiei Europene de Agricultură, desfășurată ieri la Strasbourg.
Documentul Comisiei Europene vizează o plată importantă primită de fermierii români, plata pe înverzire. Această subvenție le aduce fermierilor români, pentru anul 2016, 57,37 de euro/ha, bani adăugați la schema de bază pe suprafață. Documentul CE stabilește că este nevoie de noi criterii de eligibilitate pentru plata pe înverzire.
Vă prezentăm punctual aceste reguli din documentul DG Agri, criterii care vor trebui respectate de agricultorii care vor să încaseze plata pe înverzire.
Au fost identificate 4 priorități pentru simplificare:
- să fie clarificat ce se cere de la agricultori și de la administrațiile naționale, în special în ceea ce privește caracteristicile peisajului.
- eliminarea cerințelor tehnice greoaie, fără să se reducă însă beneficiile pentru mediu.
- să se ofere mai multă flexibilitate sau alternative, atunci când acest lucru crește beneficiul de mediu și climatic al ecologizării.
- armonizarea anumitor cerințe specifice, pentru a realiza o mai bună îndeplinire a obiectivului de mediu al ecologizării.
NOI REGULI PENTRU PLATA PE ÎNVERZIRE
Potrivit documentului DG Agri, sunt 14 măsuri concrete care ar urma să modifice articolul 45 din Regulamentul (UE) delegat 639/2014.
Definirea terenului pârloagă:
- durata minimă comună de 6 luni pentru un an calendaristic dat (posibilitatea de a relua producția pentru agricultor, înainte de sfârșitul anului)
Culturi acoperitoare, culturi verzi:
- stabilirea termenului de însămânțare a culturilor de acoperitoare sau verzi pentru 1 octombrie
- durata minimă comună de 8 săptămâni pentru culturile acoperitoare, verzi
- ajustarea listei speciilor de sub-însămânțare (permițând leguminoase)
Culturi fixatoare de azot:
- să se permită un amestec de semințe pentru culturi fixatoare de azot
Caracteristici ale peisajului și zone tampon (de exemplu, zone de-a lungul pădurilor ...):
- fuzionarea anumitor benzi (fâșii tampon și marginile de câmp) și de simplificarea condițiilor asociate (min și max lățimi: 1 până la 20 m + nici o cerință de producție)
- fuzionarea anumitor caracteristici ale peisajului (copaci în linie, benzi împădurite și garduri vii)
- fluidizarea condițiilor asociate pentru alte caracteristici ale peisajului:
• Max 10 m pentru garduri vii și șanțuri,
• Max 0,3 hectare pentru iazuri și crânguri de teren.
Caracteristici ale peisajului și benzi (de exemplu, benzi tampon, benzi de-a lungul pădurilor ...). Mai multă flexibilitate pentru calificarea caracteristicilor peisajului:
- caracteristici ale peisajului care depășesc dimensiunile maxime care se califică ca înverzire (de exemplu, o marjă de câmp de 22 m lățime)
Condițiile de definire și producție comună:
Interzicerea utilizării pesticidelor pe zonele pentru înverzire productive sau potențial productive (adică culturile fixatoare de azot, culturi verzi, acoperitoare, terenuri situate în pârloagă și fâșii de-a lungul pădurilor):
- în timpul perioadei minime de reținere;
- luând în considerare specificitatea culturilor acoperitoare semănate.
Interpretarea comună privind "nicio cerință de producție", aplicabilă în sol pe benzi necultivate și toate fără producție = nicio activitate agricolă, astfel cum este definită în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din actul de bază (Reg. nr 1307/2013), fără a aduce atingere altor cerințe din cadrul GAEC.
Prin acest document, se propune ca aceste noi criterii să fie adoptate la nivelul Comisiei Europene în anul 2017, iar statele membre UE să le aplice din anul 2018 sau chiar din 2017 depinde de decizia luată de fiecare stat în parte.
O notă explicativă cu privire la modul de punere în aplicare și de verificare a interzicerii utilizării pesticidelor pe zonele de înverzire va fi furnizată statelor membre.