Anul 2014 pentru Dobre Puţinelu, din Izbiceni, judeţul Olt, un împătimit legumicultor, a fost unul rodnic. Îngrăşământul natural complex concentrat şi procedeul de preparare, descoperite de el, a primit Brevetul de invenţie nr 128996 acordat în temeiul Legii nr 64/1991, eliberat la 30.10.2014.
De asemenea, produsul descoperit de profesorul de istorie pensionar, după ani de experimente, a fost distins cu Diploma de excelenţă şi Medalia de Aur cu menţiune specială la Salonul Internaţional de inventică PRO INVENT, ediţia a XII-a, 2014, de la Cluj-Napoca şi evidenţiat cu Diploma şi Medalia de Argint cu ocazia celei de-a 16-a ediţii a Salonului de Invenţii şi Inovaţii INVENTICA, din 15-18 octombrie 2014 desfăşurat la Bucureşti.
Folarex – îngrăşământ natural complex
Aşadar, îngrăşământul natural complex concentrat, în formulă lichidă, denumit şi Folarex, este obţinut dintr-un amestec format din mai multe componente naturale rezultate în urma creşterii animalelor, respectiv din gunoi de grajd, provenit de la bovine şi de la ovine gunoi de găină, gunoi de porumbel şi apă.
Procedeul de obţinere se realizează prin extracţia lichidului din amestecul de dejecţii semisolide provenind de la animale de fermă şi folosirea soluţiei rezultate ca îngrăşământ lichid. Partea solidă din amestecul de dejecţii, rămasă după extracţia soluţiei nutritive, este, de asemenea, folosită ca îngrăşământ natural, prin amestecarea cu turbă şi sterilizarea cu un pistol cu flacără. „Obţinerea îngrăşământului Folarex este rezultatul unui efort şi al unei experienţe de-o viaţă şi a unei documentări serioase. Am găsit o soluţie care poate fi perfecţionată în timp”, susţine Dobre Puţinelu.
Omologarea, în Stand by
Folarex este recomandat a fi aplicat la culturile de legume în spaţii protejate, în câmp, în plantaţiile pomicole şi viticole, dar şi la culturile cerealiere şi plante tehnice. În luna februarie a acestui an, Dobre Puţinelu a încercat să omologheze îngrăşământul său Folarex. Însă, comisia interministerială de la Ministerul Agriculturii a amânat luarea unei decizii pe motiv că nu sunt specialişti pe zona îngrăşămintelor organice. Ar mai trebui cooptaţi în această comisie şi vreo doi-trei specialişti în domeniul microbiologiei solului, în materia organică, însă acest lucru nu s-a realizat.
De la îngrăşământ la stimulator de creştere
Lui Dobre Puţintelu i s-a sugerat de către membrii comisiei să ceară omologarea produsului Folarex nu ca îngrăşământ, ci ca stimulator de creştere a plantelor. Or, pentru acest lucru ar trebui un alt dosar, o altă solicitare în acest sens.
Visul inventatorului Dobre Puţinelu este de a realiza o staţie pilot cu o capacitate de producţie de 60.000 de litri care să fertilizeze o suprafaţă de peste 5.000 hectare de teren. Are deja schiţat proiectul, însă îi mai trebuie finanţarea care se ridică undeva la vreo 200.000 de euro.
Până când rodul muncii sale de-o viaţă va fi pus în operă şi va intra într-un sistem integrat de producţie industrială, culturile agricole vor fi în continuare fertilizate cu îngrăşăminte chimice mult mai scumpe şi uneori mai neprietenoase cu mediul de cultură.