Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei în anul 2015 vor primi despăgubiri de la bugetul de stat, dar numai după ce vor fi finalizate evaluările făcute de comisiile constituite pe lângă prefecturi, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul discuţiilor cu fermierii, din 17 august 2015. Până în prezent însă, doar 22 de prefecturi judeţene au activat comisiile de evaluare a pagubelor produse de secetă.
„S-a pronunţat ministrul Agriculturii că are girul Guvernului pentru a da ajutorul de stat pentru cei calamitaţi. Concret nu s-a spus nimic, pentru că încă nu sunt daunele evaluate, trebuia comisiile de evaluare să transmită pagubele, dar comisii s-au format în doar 22 de judeţe, asta ne-a informat ministrul”, ne-a spus Viorel Nica, preşedintele LUAIR, după întâlnirea de la MADR. Acesta a precizat că nu poate spune din ce cauză nu au fost înfiinţate astfel de comisii şi în restul judeţelor: ori n-au fost solicitări din partea fermierilor, ori nu şi-au făcut prefecturile treaba?
Ministrul Daniel Constantin a precizat că, în prezent, există o evaluare parţială a culturilor afectate de secetă realizată de comisiile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, însă ea va fi făcută publică abia după ce se va finaliza recoltatul şi se va şti exact ce pierderi de producţie s-au înregistrat pe fiecare cultură. „Am primit evaluarea de la majoritatea judeţelor, dar nu este finalul, acesta va fi odată cu încheierea campaniei de recoltat, dar culturile cele mai afectate sunt în special cele de primăvară, respectiv porumbul şi floarea soarelui”, a spus, potrivit Agerpres, Daniel Constantin.
„Comisiile au stabilit până acum doar dacă fenomenul secetă persistă în zonă sau nu, nu au fost pentru stabilirea pierderilor. Se va lua fiecare exploataţie în parte şi se va evalua pierderea, pentru că nu se compară ăla la care s-a instalat seceta de la începutul lunii aprilie şi a obţinut 1.500 de kilograme pe hectar, cu cel la care a plouat regulat şi a făcut 8.500 de kilograme la hectar. (...) Nu se poate spune nici o sumă, atâta timp cât nu ştii care este suprafaţa reală şi care este pierderea reală. Se vor înfiinţa în săptămâna imediat următoare acele comisii de pe lângă prefecturile judeţene care vor face evaluarea pentru fiecare fermă în parte”, ne-a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR. Pentru culturile de primăvară, „evaluarea pagubelor produse de secetă se face până la sfârşitul recoltării, care, de exemplu, în zona de nord a ţării se poate încheia la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie”, a mai precizat Baciu.
Deşi cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb şi de floarea soarelui, „dacă se va analiza la modul corect situaţia din teritoriu” vor fi fermieri care ar putea primi compensaţii financiare şi pentru culturile de toamnă, a mai spus şeful LAPAR.