ÎNCĂRCĂTURA PE PĂȘUNE ASIGURATĂ CU ANIMALE FICTIVE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit subvenții de peste 5 milioane de lei pentru o pășune pe care încărcătura era asigurată cu animale fictive. Banii încasați ilegal au fost împărțiți între un primar din județul Caraș Severin și alte patru persoane cărora primarul le-a concesionat pășunea comunei și care au depus la APIA acte false. La APIA, primarul și cei patru au fost ajutați de un consilier superior, susțin procurorii anticorupție.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2012 - 2017, Gheorghe Percea, primarul localității Ciclova Română, județul Caraș Severin, a încheiat cu patru persoane mai multe contracte de concesiune pentru terenurile agricole, pășuni, care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.
Beneficiarii contractelor de concesiune au depus la APIA cereri unice pentru mai multe scheme de plăți și pentru că este obligatoriu să se asigure încărcătura de animale pe pășune ca să fie eligibilă pentru subvenții, cei patru au încheiat fictiv contracte de comodat din care rezulta că dețin efective de animale și adăposturi pentru acestea. În realitate, animalele existau doar pe hârtie.
Subvențiile încasate de la APIA pentru terenurile comunei au mers în buzunarul primarului. Gheorghe Percea deținea cardurile aferente conturilor bancare, deschise pe numele celor patru complici, în care APIA a virat banii.
Procurorii anticorupție susțin că primarul a încasat ilegal de la APIA subvenții în cuantum total de 1.862.839 lei.
Cele patru persoane, implicate în afacerea ilegală cu pășuni, Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae, Negrea Liviu Cosmin și Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel nu au rămas cu buzunarele goale. Primarul le-a eliberat mai multe documente care conțineau mențiuni nereale și pe care aceste persoane le-au folosit la APIA cu scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Cei patru au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.195.115 lei.
Acordarea sprijinului financiar pentru cei patru a fost posibilă cu ajutorul unui consilier superior de la APIA Caraș Severin. Anchetatorii susțin că funcționarul APIA i-a ajutat să creeze condiții artificiale de eligibilitate a cererilor unice de plată depuse la APIA.
APIA s-a constituit parte civilă cu suma de 5.057.954 lei, bani provenind din bugetele FEGA, FEADR (fonduri europene) și bugetul național.
Toți cei implicați în fraudă au fost trimiși în judecată de DNA astăzi, 14 martie 2018.
Primarul comunei Ciclova Română se află sub control judiciar și va fi judecat pentru:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
Tot sub control judiciar au fost trimiși în judecată și Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae, Negrea Liviu Cosmin și Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel, pentru comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
Singurul trimis în judecată în stare de libertate este consilierul superior APIA, Borza Nicolae, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Borza Nicolae, Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel și Percea Gheorghe.
De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare deținute la diferite unități bancare de inculpații Percea Gheorghe, Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel, Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae și Negrea Liviu Cosmin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Sursa: DNA