DOMNULE PINTEA, CÂND BINEVOIȚI SĂ NE DEBLOCAȚI LA PLATĂ?! Fermierii sunt disperați. AGROINFO a primit scrisoarea unui fermier din județul Caraș Severin căruia i-a ajuns cuțitul la os și vrea să renunțe și la animale, și la fermă. Nu mai are cu ce să hrănească animalele și cu ce să achite chiria la primărie pentru pășune. Nu e singurul aflat într-o situație disperată. Zeci de mii de fermieri nu au primit, până acum, niciun cent din subvențiile cuvenite pentru 2017.
Fermierul care ne-a scris a fost inclus în eșantionul pentru verificarea parcelelor agricole prin teledetecție. Pentru campania 2017, acest eșantion a cuprins 75.599 de fermieri. Acești agricultori ghinioniști nu și-au primit subvențiile pentru că verificările au necesitat mai mult timp: interpretarea fotografiilor făcute de firma Gauss, care se ocupă de teledetecție, transmiterea datelor către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, elaborarea rapoartelor, introducerea rapoartelor în sistemul informatic. Deci, mulți pași care s-au făcut încet. Inserăm scrisoarea fermierului.
Numele meu este Bandu Pavel și va contactez din județul Caraș Severin. Suntem câțiva fermieri care nu ne-am primit nici măcar avans din subvenții.
Domnilor, ce se întâmplă cu subvențiile pe anul 2017?! Ni s-a transmis de la APIA că suntem în control prin teledetecție și că suntem programați să intrăm la plată începând cu data de 15 ianuarie 2018.
Menționăm că suntem fermieri care avem concesiuni de la primării și că avem redevențe de plătit! Or, dacă nu avem de unde să le plătim la timp ni se calculează penalizări.
Stimați domni și doamne de la AGROINFO, vă rugăm aflați ce se întâmplă cu noi, fermierii blocați la plată? Este inadmisibil să fim discriminați, evitați și mințiți în halul acesta!
Să spună domnul director Pintea (directorul general APIA, Adrian Pintea n.r.) când binevoiește să ne deblocheze și pe noi la plată.
Este inadmisibil să fim mințiți în halul acesta!
Să știți că unii fermieri dintre noi ne gândim, și repet, ne gândim serios să renunțăm la animale și exploatații. Să renunțăm la pășuni. Le lăsăm să împădurească! Renunțăm la animale, să vină marii producători artificiali în locul nostru, țăranii cu produse bio și naturale.
Pe data de 6 februarie 2018, după mai multe apeluri disperate de la fermieri necăjiți, amărâți că nu și-au primit subvențiile, AGROINFO a luat pulsul APIA din teritoriu, chiar din județul Caraș Severin, de unde ne-a scris acest fermier supărat. Coordonatorul Centrului Local APIA din Domașnea ne-a declarat că plățile pentru fermierii de la teledetecție au fost deblocate chiar în acea zi. Probabil, listele de plată cu fermierii eligibili se transmit cu țârâita din APIA Aparat Central către teritoriu.
Începând de astăzi (6 februarie n.r.) s-a deblocat criteriul de teledetecție pentru câțiva dintre fermieri. Doar pentru câțiva pentru că se lucrează, cu siguranță, dar îi vom autoriza la plată până la sfârșitul lunii. Listele cu fermierii deblocați, pe care-i putem prelua pe listele de plată, le primim de la București. Prima dată primim de la București, după care de la centrul județean, deci, de două ori. De astăzi au început să se deblocheze (plățile n.r.) pentru fermierii de la teledetecție. Ușor, ușor, dacă am reușit cu o parte dintre fermieri, cu siguranță, se va reuși și deblocarea celorlalți fermieri, a declarat Adina Lucia Bona, coordonator Centrul Local APIA Domașnea, județul Caraș Severin, exclusiv pentru AGROINFO.