ANCHETĂ DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE! Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Gorj este anchetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după ce i-a cerut unui fermier 2.000 de lei ca să-l ajute să obțină subvenția de 3.000 de euro pentru tomate cultivate în spații protejate. Directorul a fost prins de anchetatori în timp ce primea banii.
Potrivit comunicatului DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14.12.2018, a directorului executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Gorj, Dan Tănăsescu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
Dan Tănăsescu va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiași unități de Parchet.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 13 decembrie 2018, Tănăsescu Dan, în calitate de director executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Gorj, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a primit de la o persoană suma de 2.000 de lei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpat în scopul realizării demersurilor necesare obținerii, de către acea persoană, a subvenției pentru programul „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, directorul DAJ Gorj trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Gorj – Serviciul de Investigații Criminale conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului;
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar;
f) să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv calitatea director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Gorj.
Procurorii i-au atras atenția lui Dan Tănăsescu că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.