DECLARAȚIE. În utlimii ani s-a vorbit mult despre crearea unui fond mutual care să-i protejeze pe fermierii români de riscuri, dar nu s-a făcut nimic. Mihail Dumitru, directorul adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, susține că nu e atât de simplă înființarea unui fond mutual în agricultura din România.
Un fond mutual vine să-i ajute pe fermieri să se protejeze. Depinde foarte mult de capacitatea lor organizațională. Noi putem sprijini, pe de o parte, subvenționarea costurilor de organizare și asta este foarte important, în al doilea rând, noi am ameliorat prin legislație, noi am modificat legislația recent în ceea ce noi numim Omnibus, regulamentul Omnibus. Pentru partea agricolă tocmai am obținut un acord cu lesgislatorii, cu Parlamentul și Consiliul și noi sperăm ca aceste modificări în legislație să permită mult mai mult celor care și-au programat deja să facă funcționale astfel de instrumente, iar România este unul dintre puținele state care și-au programat un fond mutual. Noi am fost chiar foarte optimiști și încântați de faptul că România a programat un fond mutual. Este efortul autorităților de gestiune (gestiunea fondurilor europene n.r.), a Ministerului, împreună cu fermierii, să-l facă să funcționeze, a declarat Mihail Dumitru, pentru AGROINFO.
Care instrument este mai avantajos pentru fermierii români, un fond mutual sau asigurări?
Cele două instrumente de protecție împotriva riscului au obiective diferite. De exemplu, asigurările sunt bune în cazul riscurilor comerciale. Fondurile mutuale pot funcționa în completare, ele pot foarte bine să se completeze și pot acoperi alte riscuri care nu sunt acoperite de asigurări. Depinde foarte mult cum au fost definite aceste fonduri mutuale. De exemplu, putem să folosim fonduri mutuale pentru protecția împotriva riscului scăderii veniturilor sau pentru riscurile generate de boli la animale, la plante și așa mai departe. Deci, cele două pot lucra foarte bine împreună. Fără îndoială că asigurările funcționează mai bine și sunt mai cunoscute, fără îndoială, pentru că e mai simplu, au un mecanism deja cunoscut. Diferența și dificultatea unui fond mutual constă în faptul că fermierii trebuie să se organizeze ei înșiși. Trebuie să-și creeze o structură, trebuie să contribuie la fond, să demonstreze pierderea de venit în cazul în care există un risc și să solicite compensațiile respective. Asta este marea diferență. Pe când la asigurări, asiguratorul evaluează, vine și plătește, a adăugat directorul adjunct DG Agri.