MILIOANE DE EURO SUBVENȚII RISCĂ SĂ FIE PIERDUTE! Subvențiile pentru pășune și pajiști naturale sunt în pericol să fie pierdute dacă pe aceste suprafețe nu există amenajamente pastorale avizate de direcțiile agricole județene. Amenajamentele pastorale sunt obligatorii de anul acesta.
Pentru a încasa subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), estimată undeva la 130 de euro/ha, utilizatorii de pășuni și pajiști naturale trebuie să aibă pe aceste suprafețe amenajamente pastorale.
Cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură până pe 15 mai. Pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să primească subvențiile pe pășune, primăriile trebuie să aibă amenajamentele. Dacă cei de la APIA, când verifică terenurile, nu găsesc amenajamentul, fermierii din acea comună riscă să piardă subvențiile, atrage atenția Laurențiu Precup, directorul Direcției Agricole Județene Iași, într-o declarație făcută pentru Bună Ziua, Iași.
Guvernul a adoptat în ședința din 7 septembrie 2017 Hotărârea de Guvern 643/2017 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.064/2013. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 11 septembrie 2017, așadar este în vigoare.
Începând cu anul 2018, consiliile locale au obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente.
Ce modificări aduce HG 643/2017?
În cazul în care consiliile locale nu deţin specialişti pentru a face parte din grupul de lucru pentru întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale, consiliul local trebuie să mandateze o persoană cu responsabilităţi pe Registrul Agricol pentru a prelua activităţile pentru întocmirea amenajamentului pastoral al unităţii administrative teritoriale respective.
Proiectele de amenajamente pastorale trebuiau finalizate până la sfârșitul anului 2017.
Aceeași hotărâre prevede că pentru suprafeţele de pajişti împădurite, specialiştii din unităţile atestate specializate să elaboreze amenajamente silvice, care fac parte din grupul de lucru, sunt plătiţi de primării, iar sumele aferente vor fi recuperate de la utilizatori, proporţional cu suprafaţa deţinută, până la încheierea anului fiscal.
Tot din cauza lipsei de personal din oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene şi a vitezei cu care trebuie finalizate proiectele de amenajamente pastorale, MADR a dat voie ca studiile pedologice şi agrochimice să fie realizate şi de alte alte persoane fizice sau juridice, atestate, în condiţiile legii, de către Ministerul Agriculturii pentru a efectua studii privind calitatea solului, în condiţiile art. 3 şi art 31 din OUG 38/2002.
În cazul în care oficiile de studii pedologice și agrochimice județene nu încheie contracte pentru elaborarea studiilor pedologice și agrochimice necesare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale pe toată suprafață de pajiști permanente la termenele prevăzute de legislația în vigoare, pentru suprafața necontractată, direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București încheie contracte, în condițiile legii, cu persoane fizice sau juridice atestate, stabilește HG 643/2017.
Având în vedere că unele consilii locale nu au finalizat lucrările de cadastru, s-a înlocuit planul cu amplasamentul pajiştilor permanente cu ortofotoplanul suprafeţei totale a pajiştii permanente.
Suprafeţele de pajişti permanente fiind administrate de consiliile locale, acestea au obligaţia colectării informaţiilor necesare întocmirii amenajamentelor pastorale, astfel că MADR a propus ca membrii desemnaţi de consiliile locale să prezinte grupului de lucru informaţiile necesare la începerea activităţii de întocmire a proiectului de amenajament pastoral. Concret, persoanele desemnate de consiliul local trebuie să prezinte:
- ortofotoplanul cu suprafaţa totală de pajişti permanente înscrise în Registrul Agricol, drumurile de acces, surselor de apă, limitele ariei/ariilor naturale protejate, după caz, precum şi a limitele administrative ale unităţii administrativ-teritoriale pentru care este întocmit;
- un tabel nominal întocmit de consiliile locale, conform Registrului Agricol, cu suprafeţele de pajişti permanente, respectiv păşuni şi fâneţe, la data de 1 ian. 2007, în care sunt prevăzuţi proprietarii şi utilizatorii de pajişti, persoane fizice sau juridice a căror suprafeţe sunt amplasate pe teritoriul unităţii administrative teritoriale respective.
De asemenea, întrucât în legislaţia europeană şi naţională există o singură categorie de folosinţă a terenului „pajişte permanentă”, au fost eliminate categoriile şi subcategoriile de folosinţă ale parcelei de pajişte.
Fondurile pentru întocmirea amenajamentelor pastorale sunt asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii.