Adama
Vinasa Rompak

DIRECTOR DAJ: PIERDEȚI SUBVENȚIILE APIA! ESTE OBLIGATORIU din 2018!

Publicat: 04 ianuarie 2018 - 07:22
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MILIOANE DE EURO SUBVENȚII RISCĂ SĂ FIE PIERDUTE! Subvențiile pentru pășune și pajiști naturale sunt în pericol să fie pierdute dacă pe aceste suprafețe nu există amenajamente pastorale avizate de direcțiile agricole județene. Amenajamentele pastorale sunt obligatorii de anul acesta.

Pentru a încasa subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), estimată undeva la 130 de euro/ha, utilizatorii de pășuni și pajiști naturale trebuie să aibă pe aceste suprafețe amenajamente pastorale.

Cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură până pe 15 mai. Pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să primească subvențiile pe pășune, primăriile trebuie să aibă amenajamentele. Dacă cei de la APIA, când verifică terenurile, nu găsesc amenajamentul, fermierii din acea comună riscă să piardă subvențiile, atrage atenția Laurențiu Precup, directorul Direcției Agricole Județene Iași, într-o declarație făcută pentru Bună Ziua, Iași.

Guvernul a adoptat în ședința din 7 septembrie 2017 Hotărârea de Guvern 643/2017 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.064/2013. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 11 septembrie 2017, așadar este în vigoare.

Începând cu anul 2018, consiliile locale au obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente.

Ce modificări aduce HG 643/2017?

În cazul în care consiliile locale nu deţin specialişti pentru a face parte din grupul de lucru pentru întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale, consiliul local trebuie să mandateze o persoană cu responsabilităţi pe Registrul Agricol pentru a prelua activităţile pentru întocmirea amenajamentului pastoral al unităţii administrative teritoriale respective.

Proiectele de amenajamente pastorale trebuiau finalizate până la sfârșitul anului 2017.

Aceeași hotărâre prevede că pentru suprafeţele de pajişti împădurite, specialiştii din unităţile atestate specializate să elaboreze amenajamente silvice, care fac parte din grupul de lucru, sunt plătiţi de primării, iar sumele aferente vor fi recuperate de la utilizatori, proporţional cu suprafaţa deţinută, până la încheierea anului fiscal.

Tot din cauza lipsei de personal din oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene şi a vitezei cu care trebuie finalizate proiectele de amenajamente pastorale, MADR a dat voie ca studiile pedologice şi agrochimice să fie realizate şi de alte alte persoane fizice sau juridice, atestate, în condiţiile legii, de către Ministerul Agriculturii pentru a efectua studii privind calitatea solului, în condiţiile art. 3 şi art 31 din OUG 38/2002.

În cazul în care oficiile de studii pedologice și agrochimice județene nu încheie contracte pentru elaborarea studiilor pedologice și agrochimice necesare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale pe toată suprafață de pajiști permanente la termenele prevăzute de legislația în vigoare, pentru suprafața necontractată, direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București încheie contracte, în condițiile legii, cu persoane fizice sau juridice atestate, stabilește HG 643/2017.

Având în vedere că unele consilii locale nu au finalizat lucrările de cadastru, s-a înlocuit planul cu amplasamentul pajiştilor permanente cu ortofotoplanul suprafeţei totale a pajiştii permanente.

Suprafeţele de pajişti permanente fiind administrate de consiliile locale, acestea au obligaţia colectării informaţiilor necesare întocmirii amenajamentelor pastorale, astfel că MADR a propus ca membrii desemnaţi de consiliile locale să prezinte grupului de lucru informaţiile necesare la începerea activităţii de întocmire a proiectului de amenajament pastoral. Concret, persoanele desemnate de consiliul local trebuie să prezinte:

ortofotoplanul cu suprafaţa totală de pajişti permanente înscrise în Registrul Agricol, drumurile de acces, surselor de apă, limitele ariei/ariilor naturale protejate, după caz, precum şi a limitele administrative ale unităţii administrativ-teritoriale pentru care este întocmit;

- un tabel nominal întocmit de consiliile locale, conform Registrului Agricol, cu suprafeţele de pajişti permanente, respectiv păşuni şi fâneţe, la data de 1 ian. 2007, în care sunt prevăzuţi proprietarii şi utilizatorii de pajişti, persoane fizice sau juridice a căror suprafeţe sunt amplasate pe teritoriul unităţii administrative teritoriale respective.

De asemenea, întrucât în legislaţia europeană şi naţională există o singură categorie de folosinţă a terenului „pajişte permanentă”, au fost eliminate categoriile şi subcategoriile de folosinţă ale parcelei de pajişte.

Fondurile pentru întocmirea amenajamentelor pastorale sunt asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii.




Vizualizat: 15808 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
JR
|
01. 04, 2018. Thursday 10:09
O lege tampita. Am teren 9 ha faneata si am vrut sa seman pe el lucerna, nu atat pt subventie cat pt hrana animalelor. Cica nu se poate. Adica vii tu si imi spui mie ce sa fac pe proprietatea mea. Ma intreb ce fel de lege a proprietatii este asta. E ca si cum m-as duce la ministrul Daea si i-as spune... ba in camerele apartamentului tau nu trebuie sa fie parchet , ci prundis si de aia nu ai voie sa pui alceva.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii