Peste 1 MILION de HECTARE CALAMITATE! Aceasta este suprafaţa centralizată la Ministerul Agriculturii până la finalul lunii septembrie 2016. Ce măsuri se pregătesc pentru fermierii care şi-au pierdut producţiile în acest an din cauza vremii?
Până cu o săptămână în urmă aveam peste 1 milion de hectare afectate de calamităţi, îngheţ târziu ceva, dar cel mai mult de secetă. (...) Până la sfârşitul anului se va decide suma şi când se vor da banii fermierilor. Vom despăgubi proporţional, în funcţie de ce bani dispunem. E greu să spun în acest moment exact cum şi cât. Nu ştiu exact cât va fi efectiv după verificare. Anul trecut s-a spus că o să fie 600 de milioane de lei, şi în final a fost undeva până în 200 de milioane de lei, efectiv, pentru că nu au fost solicitările corespunzătoare, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru AGROINFO.
Până înainte de finalul lunii august 2016, la MADR fuseseră raportate 350.000 ha calamitate de secetă, în diferite grade, între 30% şi 70% şi se estima că suprafaţa va creşte. Floarea soarelui şi porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deşi la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă, declara, la momentul respectiv, ministrul Agriculturii. Potrivit lui Irimescu, la fel ca anul trecut, în zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga şi nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă au înregistrat pagube din cauza secetei.
Suprafaţa cu culturi agricole distruse de secetă este uriaşă şi în acest an. Achim Irimescu spune că fermierii români s-au mai confruntat cu astfel de calamităţi în anii recenţi. În 2012 a fost o suprafaţă chiar mai mare afectată de secetă. În 2015, potrivit datelor APIA, peste 78.500 de fermieri români au primit despăgubiri pentru pierderile cauzate de seceta severă din perioada aprilie - septembrie. Alte aproape o mie de cereri au fost respinse, cele mai multe din cauza proceselor-verbale de constatare a pagubelor incorecte. Suma totală plătită a fost de 295,66 milioane lei, iar suprafaţa calamitată a depăşit 1,2 milioane hectare. Fermierii au primit banii între 23 şi 31 decembrie 2015.
Seceta nu este însă singurul fenomen care a distrus culturile fermierilor români în acest an. Potrivit datelor estimative centralizate de Ministerul Agriculturii şi transmise la solicitarea AGROINFO, numai în perioada mai - iunie 2016, aproape 64.000 ha din 16 judeţe au fost afectate de grindină, ploi torenţiale, inundaţii, vijelii, băltiri. MADR estima că pierderile economice sunt de aproximativ 63,932 milioane lei, adică circa 1.000 lei pagubă pe hectar. Cele mai mari suprafeţe afectate au fost înregistrate în Teleorman, Dolj, Ialomiţa şi Olt.
În domeniul asigurărilor agricole, grindina este principala cauză a daunelor produse - 65% din total, urmată de ploile torenţiale - 23% şi îngheţul târziu de primăvară, arată datele înregistrate de Gothaer Asigurări Reasigurări în perioada ianuarie - august 2016, citate de Agerpres.
Peste 75.000 ha au fost afectate de fenomene meteo în 2016, faţă de doar circa 15.000 ha în 2015. Că anul acesta a fost mai rău decât anul trecut pentru mulţi fermieri ale căror culturi au fost grav afectate de vreme se vede şi din numărul dosarelor de daună avizate de companie până la 1 august 2016: peste 600, comparativ cu 139, în 2015. Cele mai mari suprafeţe despăgubite au fost cultivate cu grâu, rapiţă şi floarea soarelui. Alte culturi afectate au fost orzul, porumbul, viţa de vie şi pomii fructiferi.