FERMIERII DIRECT INTERESAȚI DE ACEST AJUTOR DE STAT! Deputații au votat astăzi, marți, 13 iunie 2017, un proiect de lege care prevede ca angajatorii să primească de la stat o sumă lunară aproximativ egală cu valoarea salariului minim pe economie pentru fiecare ucenic sau stagiar angajat.
Concret, angajatorilor ar urma să li se acorde, la cerere, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), iar pentru fiecare stagiar angajat, s-ar primi câte 1.350 lei/lună (echivalentul a 300 de euro/lună). Banii se acordă pe toată perioada uceniciei sau stagiului și reprezintă aproape valoarea unui salariu minim pe economie, angajatorului decontându-i-se, practic, salariile plătite.
Sumele pe care le primesc, în prezent, angajatorii pentru ucenici sau stagiari sunt foarte mici. Potrivit Legii nr. 279/2005, pentru fiecare contract de ucenicie, angajatorul primește o sumă ce reprezintă 60% din indicatorul social de referință (500 de lei), adică suma de 300 de lei. Prin noul proiect de lege, angajatorul va primi cu 825 de lei mai mult decât în prezent. Pentru angajarea unui stagiar, angajatorul primește în prezent, potrivit Legii nr. 335/2013, câte 750 de lei pe lună, iar potrivit noilor prevederi va primi cu 600 de lei mai mult pentru fiecare stagiar.
De asemenea, tot în proiectul votat se mai regăsește și o altă propunere de modificare a legislației, respectiv modificarea duratei minime a contractului de ucenicie. Astfel, în funcție de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai puțin de:
• 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
• 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
• 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.
"Contractele de ucenicie încheiate potrivit prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi produc efectele până la expirarea duratei pentru care au fost încheiate potrivit legislaţiei în vigoare la data încheierii lor", stabilește proiectul. Același lucru este prevăzut și pentru contractele de stagiu.
Legea va intra în vigoare după promulgarea ei de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.
Sursa: avocatnet.ro