Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 25 februarie a.c., proiectul de modificare a Codului silvic, cu 208 voturi „pentru”, 27 abţineri şi 97 „împotrivă”.
Potrivit proiectului de lege, valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi. Un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale I, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat.
Actul normativ prevede că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 metri pătraţi, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha.
Codul silvic mai stipulează că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.
În Maramureş, Radarul pădurilor a redus furtul de lemn la jumătate
În doar trei luni de zile de la momentul declanşării operaţiunii Radarul pădurilor, reprezentanţii Direcţiei Silvice Maramureş au aplicat sancţiuni în valoarea de 63.500 lei şi înregistrat o scădere cu aproape 50% a furtului de masă lemnoasă. „În anul trecut numărul contravenţiilor a fost aproape identic celui din 2013 şi a înregistrat o creştere uşoară odată cu aplicarea operaţiunii Radarul pădurilor. Valoarea totală a contravenţiilor aplicate este de 63.500 lei. A fost confiscat un volum de peste 5.000 mc de masă lemnoasă şi alţi 75 mc, masă lemnoasă din apropierea unor instalaţii de debitare (gatere). Putem spune că deşi numărul infracţiunilor e în creştere se observă o scădere cu peste 50% a masei lemnoase confiscate, fiind un prim bilanţ pozitiv ca urmare a programului de monitorizare, intrat în vigoare din luna octombrie a anului trecut”, a declarat, în ianuarie, şeful biroului Pază şi protecţie a pădurilor a Direcţiei Silvice Maramureş, Marinel Rob.