Adama
Vinasa Rompak

Demonstraţii practice privind verificarea maşinilor de stropit la AgroBihor 2014

Publicat: 25 august 2014 - 10:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul Expoziţiei AgroBihor 2014 care va avea loc în perioada 29 – 31 august 2014 la Oradea, în judeţul Bihor, se vor efectua şi demonstraţii practice privind verificarea maşinilor de stropit.

Verificările vor fi efectuate de către Frederic Billard de la Agri Inovaţie SRL, specialist acreditat să facă verificări pe teritoriul Franţei, acolo unde în 2009 s-a introdus obligativitatea verificării maşinilor de stropit. Lucrările se fac atât pentru maşinile de stropit culturi de câmp cât şi culturi spaţiale (viţa de vie, pomi fructiferi, hamei, etc.). Frederic Billard va fi prezent cu laboratorul mobil folosit pentru verificări obligatorii în Franţa, acreditat de autorităţile competente, tehnica acestuia fiind una de ultima generaţie. Demonstraţiile se vor face cu o maşină de stropit purtată, realizată de renumitul grup italian Maschio Gaspardo, cu rampa de 12 m şi rezervorul de 1000 l. Maşina este pusă la dispoziţie de Maschio Gaspardo România prin dealerul HUNROM AGROTEHNICS SRL Oradea. Demonstraţiile se vor face în data de 30 august la orele 10:00 în cadrul expoziţiei de la ERA Shopping Park, Calea Aradului nr. 62, ieşirea din Oradea spre Arad înainte de Aeroport.

Începând cu 1 ianuarie 2009, în Franţa, contextul s-a schimbat dramatic, deoarece s-a introdus legea care a impus să fie efectuată o inspecţie obligatorie a maşinilor de stropit o dată la 5 ani, de către fiecare fermier care deţine astfel de maşini. Acest lucru s-a concretizat prin adoptarea de către oficialităţile franceze a Codului rural din 30 decembrie 2006 (articolul L256-1 şi articolul L256-2) şi a decretelor din 18 decembrie 2008 (3 texte) şi 12 ianuarie 2009 (2 texte), care stipulează obligativitatea şi organizarea inspecţiei maşinilor de stropit aflate în uz, conform cu legislaţia în vigoare în celelalte ţări din Comunitatea Europeană.

Cine trebuie să efectueze aceasta verificare?
• Toţi proprietarii de maşini de stropit din Franţa, oricare ar fi domeniul lor de activitate şi oricât de importantă ar fi activitatea lor, în conformitate cu un calendar bine stabilit prin Decretul nr. 2008 – 1255.;
• Maşinile de stropit de mare capacitate cu o lăţime a rampei pe orizontală mai mare de 3 m, cât şi cele pentru arbori, arbuşti şi viţa de vie (plantaţii pomicole şi viticole) cu distribuirea soluţiei în plan vertical.
Inspecţia periodică a acestor maşini pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor se face la iniţiativa proprietarului de către un organ de inspecţie autorizat. În cazul în care raportul de inspecţie indică faptul că echipamentul este necorespunzător, proprietarul trebuie să facă reparaţiile necesare şi să supună apoi echipamentul unui nou control realizat de către organul de inspecţie autorizat în termen de patru luni de la primul raport de inspecţie. La 1 ianuarie 2009 s-a stabilit de către autorităţile competente din Franţa, funcţie de numărul SIREN de identificare al companiei care deţine maşini de stropit (acest număr are 9 cifre), care va fi dată la care prima inspecţie trebuie făcută. S-a stabilit ca firmele care au în coada 00–19 să-şi facă verificarea până la 31 martie 2010, cele care au 20-39 până la 31 decembrie 2010, cele care au 40-59 până la 31 decembrie 2011, cele care au 60-79 până la 31 decembrie 2012 şi cele care au 80-99 până la 31 decembrie 2013.

Cei care şi-au efectuat verificarea voluntar între 01.01.2007 şi 31.12.2008, aceasta s-a considerat valabilă pentru 5 ani cu condiţia ca verificarea să fi fost pozitivă.

verificarea-masinilor-de-stropit_b

Pentru ca verificarea să se desfăşoare în condiţiile optime şi pentru a evita contravizita, fermierul care deţine maşina de stropit trebuie să ţină cont de următoarele aspecte:
• Să verifice elementele care afectează siguranţă operatorului şi care prezintă riscuri pentru mediul înconjurător;
• Să facă controlul filtarrii: toate filtrele maşinii sunt demontate şi verificate;
• Să facă controlul presiunii: procedură este adaptată fiecărui tip de echipament;
• Să facă regimul de PTO (prizei de putere);
• Să controleze debitul pentru fiecare duză. Măsurătorile înregistrate sunt transferate direct la un computer care prelucrează datele pentru raportul de inspecţie.
Deoarece indicarea cantităţii de soluţie aplicate la ha este o informaţie esenţială pentru fermieri, cei care fac verificarea merg dincolo de cerinţele legale şi măsoară şi viteza de înaintare.
La sfârşitul inspecţiei, organismul de control întocmeşte pentru fermier un raport de inspecţie în care să fie menţionat identificarea echipamentului, identitatea organului de control şi inspectorul care a efectuat-o, data când a fost efectuat controlul şi concluziile cu privire la starea operaţională a echipamentelor inspectate. Un abţibild (vigneta) editat de către organul de control este lipit pe maşina de stropit, de obicei pe rezervorul de soluţie, indicându-se data de expirare a validităţii inspecţiei. La primul control efectuat este anexat un identificator unic pe fiecare parte componentă din echipament verificată, care este separat, vizibil şi de neşters.
Raportul final al inspecţiei include toate informaţiile reglementate prin lege, şi anume: proprietarul echipamentului, caracteristicile acestuia, starea tehnică, modelul de distribuţie şi semnătura părţilor.

verificare-masini-de-erbicidat_b

Centrele de verificare autorizate ale maşinilor de stropit de pe teritoriul Franţei, conform legii, au posibilitatea să respingă la începutul inspecţiei verificarea datorită următoarelor cauze:
• Probleme care implică siguranţa operatorului: rezervor nefixat corespunzător, lipsa protecţiei cardanului, protecţia cardanului fixată necorespunzător, etc.;
• Probleme care implică un risc major pentru mediul înconjurător: scurgeri, curăţenia externă neadecvată, cărătenia interioară defectuasă, etc.
Din aceste cauze, pentru a evita respingerea din start, operatorul, înainte de inspecţie, trebuie să verifice fiecare echipament în detaliu şi să-l repare dacă este necesar.
Toate fimele din Franţa care se ocupă cu verificarea obligatorie periodică a maşinilor de stropit funcţionează sub controlul permanent al Grupului de Interes Public - GIP PULVES, creat special pentru coordonarea controalelor periodice asupra standurilor de verificare. Acesta are în sarcină următoarele:
• Acordă autorizaţii pentru companiile care fac inspecţii;
• Verifică respectarea procedurilor de control reglementate;
• Controlează formarea personalului de control;
• Centralizează informaţiile cu privire la echipamentele de pulverizare.
Acest Oficiu a fost înfiinţat de către Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ONEMA (Oficiul Naţional pentru Apă şi Medii Acvatice), IRSTEA (Institutul Naţional de Cercetare, Ştiinţa şi Tehnologie pentru Mediu şi Agricultură) şi APCA (Adunarea permanentă a Camerelor din Agricultură).

verificare-masini_b

Una dintre firmele care realizează astfel de verificări pe teritoriul Franţei este Euro-Pulve din Regiunea Alsacia, care activează pe teritoriul Franţei de 12 ani şi care are pe teritoriul ţării 270 de puncte de lucru. Aceasta acţionează sub controlul permanent al GIP PULVES.
Franţa a participat ca de fiecare dată la al IV-lea Workshop European privind Procedurile de Standarnizare şi Inspecţie ale Maşinilor de Stropit în Europa SPISE 4 de la Lana din Italia, în 2012, mai ales că secretariatul comitetului tehnic (TC) 144 al CEN – răspunzător de elaborarea normelor în acest domeniu îşi are sediul în Paris la ANFOR. La finalul workshopului, reprezentanţii statele membre ale UE, printre care şi Franţa, au ajuns la următoarele concluzii pertinente, şi anume:
• se impune institutirea unui sistem de evidenţă a maşinilor de stropit la nivelul fiecărui Stat Membru al U.E.;
• se impune realizarea unei baze de date privind centrele de verificare acreditate şi inspectorii autorizaţi la nivelul fiecărui stat;
• acordarea unei atenţii deosebite instruirii inspectorilor pentru a fi posibilă recunoaşterea reciprocă a calificării lor între Stat Membru al U.E.;
• sensibilizarea fermierilor la problemele ridicate de aplicarea pesticidelor prin informări, demonstraţii şi mai ales prin instruire privind utilizarea corectă a maşinilor de stropit;
• se impune accelerarea proceselor de adoptare a Planului Naţional de Acţiune la nivelul fiecărui Stat Membru astfel încât, să se respecte termenul - 2016 – pentru verificarea tuturor maşinilor de stropit din Uniunea Europeană.

Vizualizat: 2189 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

AgroBihor numără şase ediţii

AgroBihor numără şase ediţii

Ajunsă la ediţia a VI-a, Expoziţia de agricultură, zootehnie şi industrie alimentară “AgroBihor” se va desfăşura anul acesta în perioada 29-31 august, la Oradea, în parcarea Era Shopping, în organizarea Camerei Agricole şi a Consiliului Judeţean Bihor.

AgroBihor 2014 - târgul fermierilor bihoreni

AgroBihor 2014 - târgul fermierilor bihoreni

Ajuns la ediţia a VI-a, târgul de agricultură, zootehnie şi industrie alimentară AgroBihor se va desfăşura anul acesta în perioada 29-31 august, în parcarea Era Shopping, Oradea.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii