Adama
Vinasa Rompak

DECLARAȚIE pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI! CERERILE FERMIERILOR TRANSMISE LA BRUXELLES!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 06:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CARE SUNT CERERILE AGRICULTORILOR! Pentru prima oară, poate, fermierii români au transmis Bruxelles-ului propunerile lor pentru subvenții și pentru măsurile de dezvoltare rurală. Organizația care a spart gheața este Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) care a semnat, pe 12 decembrie, o declarație pentru Comisia Europeană,  alături de reprezentanții fermierilor din alte șase state UE. AGROINFO vă pune la dispoziție această declarație.

Declarația privind viitorul politicii agricole comune (PAC) a UE, Bucureşti, 12 decembrie 2018

Noi, reprezentanții camerelor agricole și organizațiilor care participă la Reuniunea Celor Trei Mări, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia, au discutat despre Politica Agricolă Comună a UE (PAC) și au semnat prezenta declarație cu următorul conținut:

1) BUGETUL
Bugetul PAC pentru perioada 2021-2027 ar trebui menținut cel puțin la nivelul bugetului actual, incluzand fondurile de dezvoltare rurală. Este necesar să se armonizeze amploarea ajutorului de stat în întreaga UE pentru a asigura condiții echitabile intre Statele Membre.

2) CONVERGENȚA
O PAC mai echitabilă înseamnă convergența totală a plăților directe, unul dintre cele mai importante instrumente de echitate între agricultori. Acesta ar trebui finanțat de statele membre care au plăți directe peste media UE până în 2027. Referințele istorice pentru calificarea plăților au condus la o diferență notabilă a nivelului plăților directe între statele membre.le între statele membre.

3) CAPPING
PAC trebuie privită ca o politică economică care asigură securitatea alimentară și nu una socială. Măsura plafonării plăților este împotriva competitivității, a tendințelor economice mondiale și a regulilor economice de bază. Aceasta va descuraja antreprenorii de succes din mediul rural să-și dezvolte și să-și mărească afacerile peste un anumit prag. Având în vedere faptul că fermele sunt cele care asigură siguranța alimentară, trebuie să existe o anumită predictibilitate și eficiență în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor în domeniul agricol.
Plafonarea plăților directe ar trebui să se facă pe baza alegerii voluntare a statelor membre, inclusiv a sumei peste care ar trebui aplicată plafonarea.
Noul model de furnizare descentralizată a PAC alocă un control sporit statelor membre. Cu toate acestea, trebuie să existe mecanisme care să asigure o subsidiaritate sensibilă și să evite divergențele periculoase și denaturările pieței interne.

4) COTA OBLIGATORIE EGALA PENTRU CO-FINANTAREA MASURILOR AFERENTE PILONULUI II
Este obligatoriu să se stabilească un procent egal de cofinanțare a celui de-al doilea pilon.

5) DEGRESIVITATEA PLĂȚILOR DIRECTE - O MĂSURĂ NAȚIONALĂ
În contextul unui plan strategic funcțional, schema de plată degresivă ar trebui să fie în competența fiecărui stat membru.

6) SPRIJIN VOLUNTAR CUPLAT
Necesitatea de a menține și de a spori sprijinul cuplat voluntar, care joacă un rol esențial în menținerea activităților agricole în sectoare sensibile. Prin urmare, această plată trebuie păstrată la același nivel.

7) DEFINIREA ADECVATA A TERMENULUI DE "FERMIER AUTENTIC"
Definirea termenului de "fermier autentic" va avea o importanță deosebită în contextul noii PAC, pentru a asigura un tratament transparent și egal în domeniul agriculturii din fiecare stat membru, din punctul de vedere al creării unui sistem de plăți practic.
Definiția fermierilor autentici va rămâne la latitudinea fiecărui stat membru, pentru a  asigura condiții echitabile și egale de concurență pentru toți agricultorii de pe piața unică europeană.

8) AGRICULTURA DE PRECIZIE SI TEHNOLOGIZAREA FERMELOR
Noua PAC, ar trebui să promoveze utilizarea instrumentelor agricole de precizie, cum ar fi datele prin satelit, utilajele avansate, retelele de senzori și alte instrumente.
Este necesar ca PAC să sprijine fermierii în demersurile pentru tehnologizarea fermelor.
Uniunea Europeană ar trebui să promoveze o evaluare a riscurilor care să echilibreze conservarea mediului cu necesitatea economică, pentru asigurarea unei mai bune productivități în domeniu.

9) ECONOMIA CIRCULARĂ ȘI DURABILĂ. DEZVOLTAREA FORȚEI DE MUNCĂ ÎN MEDIUL RURAL. NOUA GENERAȚIE.
Este necesar să se asigure predictibilitatea în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor în domeniul agricol, sistemele de producție și prelucrarea primară durabilă. O astfel de măsură va susține investițiile durabile, prin care să se asigure atât produse finite integrate în industria alimentară, cât și forță de muncă specializată, în mediul rural.
Aceste măsuri sunt necesare și în vederea atragerii generației tinere în agricultură, punând la dispoziție tehnologii noi, actuale, într-un mediu de afaceri promițător. Mergând mai degrabă spre o economie circulară și nu spre una liniară, tradițională, reușim să folosim mai eficient resursele, menținând resursele în uz cât mai mult timp și recuperându-le ori de câte ori este posibil.
Tranziția necesită stabilitate și predictibilitate într-o viziune pe termen lung, deoarece poate dura mult timp să apară efectul investiției, iar adaptarea este lentă.

10) MĂSURI PENTRU CONSERVAREA MEDIULUI
Importanța măsurilor ecologice în cadrul PAC, ca element-cheie al agriculturii durabile și al gestionării resurselor naturale.
Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate, măsurile trebuie să fie mai coerente în cadrul celor doi piloni, mai puțin împovărătoare și mai flexibile.

Prezenta declarație va fi comunicată, spre știință:
- Phil Hogan, comisar pentru agricultură, Comisia Europeană;
- Adina-Ioana Valean, președinte, comisia ENVI, Parlamentul European;
- Czesław Siekierski, președinte, comisia AGRI, Parlamentul European.

Declarația ne-a fost transmisă de LAPAR.

Vizualizat: 2861 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii