Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sunt obligați în acest moment să verifice în calculator dosarul fiecărui fermier. Bifele în program se pun manual pentru că softul este încăpățânat și nu mai vrea să genereze nimic.
Dacă ar fi funcționat sistemul informatic (IACS) treaba ar fi mers șnur. Cum softul este înțepenit, șefii APIA de prin țară dau premii angajaților care sunt iuți de mână. De softul minune a auzit și premierul Dacian Cioloș. Iată ce i-a cerut ministrului agriculturii Achim Irimescu!
Domnule ministru al Agriculturii, o să vă rog, în ciuda faptului că ştiu că sistemul informatic la Agenţia de Plăţi pentru noua perioadă 2014-2020, la plăţi directe pentru agricultori, nu era finalizat şi au fost acolo nişte sincope pe care le-aţi identificat - știţi că Comisia Europeană ne dă dreptul să plătim în avans o parte din subvenţia la hectar - , o să vă rog să vă mobilizaţi atât cât e nevoie, zi şi noapte şi în zilele pe care le mai avem la dispoziţie până la începutul lunii decembrie, să facem plăţi cât mai multe. Şi o să vă rog, totodată, să şi comunicaţi pe marginea acestui lucru, să explicaţi oamenilor ce se poate face, ce nu se poate face, dar e important să recuperăm cât mai mult din întârzierea cu pregătirea pentru plata la hectar, pentru plata acestui avans, a spus prim-ministrul României Dacian Cioloș, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 25 noiembrie.
În județul Mehedinți, luni, 23 noiembrie, erau introduși la plată 14.000 de fermieri, susțin surse APIA București. Cererile agricultorilor au fost procesate cu puțin timp înainte de a se bloca sistemul informatic. Adică, s-a reușit obținerea bifei AC (control administrativ). După acest pas procedural însă mai urmează alți doi pași obligatorii, care presupun alte verificări și alte bife în program până când banii să pornească spre fermieri.
Fermierii români stau zilele acestea cu ochii pe conturile bancare. Agricultorii trebuie să primească un avans de 70% din plata unică pe suprafață și 85% din plățile pe agromediu. Plata unică pe suprafață este anul acesta 77,42 euro/ha. Fermierii ar urma să primească aproximativ 53 euro/ha. Termenul limită pentru plata avansului este 30 noiembrie. Este important ca ordinele de plată să aibă o dată până la 30 noiembrie, inclusiv.