DECIZII PENTRU SUBVENȚII APIA! Sprijinul cuplat voluntar, subvenția europeană cu o valoare mare pe hectar și pe cap de animal, va suferi câteva modificări, începând chiar de anul viitor. Practic, sunt trei amendamente incluse în regulamentul Omnibus, partea pentru agricultură și dezvoltare rurală, în ce privește acordarea acestei subvenții fermierilor.
Politica Agricolă Comună trebuie simplificată, banii trebuie să ajungă la adevărații fermieri, la cei care fac agricultură, așa că la nivelul Comisiei Europene s-a stabilit un set de modificări pentru plățile directe acordate fermierilor din Europa.
Schimbările vizează și sprijinul cuplat voluntar. În România, această subvenție europeană are cea mai mare valoare din zootehnie. Diferențele de sumă între ajutorul național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ), plătit de la bugetul de stat, și sprijinul cuplat din zootehnie (SCZ) sunt uriașe. De exemplu, pe cap de ovină sau caprină, crescătorii de animale din România încasează, pentru 2017, un sprijin cuplat de 25 de euro. Asta în condițiile în care ajutorul național tranzitoriu, pentru aceleași animale, se situează undeva în jurul valorii de 20 de lei/cap de animal. Pentru bovine, sumele sunt mai consistente și se cifrează între 188 de euro/cap de animal, dacă ne referim la bivolițe de lapte și ajunge la 520 euro/cap de animal, dacă ne referim la taurinele de carne.
Nu doar pentru zootehnie sunt valori mari ale sprijinului cuplat, și fermierii din sectorul vegetal beneficiază de sume importante pe hectar în contul acestei subvenții, în funcție de cultura agricolă pentru care au solicitat acest sprijin.
Până acum, condițiile de acordare pentru sprijinul cuplat voluntar erau bătute în cuie, situație care se va schimba chiar de anul viitor. În setul de modificări care vizează plățile directe ale fermierilor, pentru sprijinul cuplat au fost introduse trei amendamente. Unul dintre aceste amendamente este următorul:
Posibilitatea revizuirii anuale de către statele membre UE a deciziilor lor privind sprijinul cuplat voluntar.
Celelalte două amendamente, la fel de importante, sunt:
Clarificarea normelor aplicabile, pe de o parte, iar pe de altă parte, alinierea acestora la condițiile acordului "Blue Box" privind agricultura (așa-zisa cutie albastră pentru subvenții, care este legată de programele care limitează producția).
Împuternicirea Comisiei de a adopta acte delegate care să permită statelor membre să continue să plătească sprijinul cuplat voluntar până în 2020 pe baza unităților istorice de producție din sectoarele care suferă de dezechilibre structurale de pe piață.
Sursa: Comisia Europeană