TRANSFER DE BANI SPRIJIN CUPLAT! Sprijinul cuplat din sectorul vegetal și din zootehnie este subvenția uriașă, râvnită de toți fermierii români. Criteriile de eligibilitate și condițiile care trebuie îndeplinite pentru această subvenție determină ca un număr mic de fermieri să beneficieze de bani. Pentru 2018, Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani între schemele de sprijin cuplat.
Potrivit prevederior art.25 alin.4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020, Ordonanța subvențiilor, Ministerul Agriculturii informează fermierii cu privire la intenția de a transfera fonduri între măsurile de sprijin cuplat, aferente anului 2018, se menționează în Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.39/2018 pentru aprobarea formularului-tip al cererii unice 2018.
Articolul 25, alin.4, din Ordonanța subvențiilor, la care se face referire în Ordin, spune: În cazul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să ia decizia de a transfera fonduri între măsurile de sprijin cuplat, informează fermierii cu privire la un posibil transfer înainte de data de deschidere a perioadei de depunere a cererilor, atât printr-un anunț care se postează pe site-ul instituției - www.madr.ro, cât și prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale."
Astfel, Ministerul Agriculturii a decis deja, pentru acest an, că va transfera banii între o schemă de sprijin cuplat și alta. Fermierii sunt anunțați deja prin Ordinul ministrului, publicat în Monitorul Oficial din 19 februarie 2018. În cazul în care nu este cheltuit în întregime bugetul alocat unei scheme de sprijin cuplat, banii sunt transferați către o altă schemă de sprijin cuplat mult mai accesată de către fermieri. Transferul are ca scop creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.
Sprijinul cuplat este subvenția cu cel mai mare cuantum din zootehnie, dar și din vegetal dacă ne referim la anumite culturi.
În zootehnie, sprijinul cuplat se acordă fermierilor pentru bivolițe de lapte, taurine de carne și metișii acestora, ovine și caprine, vaci de lapte și ultimii pe listă viermii de mătase.
APIA a stabilit valoarea sprijinului cuplat din zootehnie, aferentă anului de plată 2017. Vă reamintim cuantumul!
SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIE
Sprijinul cuplat caprine – 25,0200 euro/cap de animal - 115,0744 lei/cap de animal
Sprijinul cuplat ovine – 25,0200 euro/cap de animal - 115,0744 lei/cap de animal
Sprijinul bivolițe de lapte – 187,6676 euro/cap de animal - 863,1395 lei/cap de animal
Sprijinul cuplat taurine din rase de carne și metișii acestora – 519,9658 euro/cap de animal - 2.391,47 lei/cap de animal
Sprijinul cuplat vaci de lapte – 442,0754 euro/cap de animal - 2.033,23 lei/cap de animal
Sprijinul cuplat este finanțat din FEGA și se efectuează la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro.
În sectorul vegetal, sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele culturi:
soia;
lucernă;
mazăre boabe pentru industrializare;
fasole boabe pentru industrializare;
cânepă pentru ulei și fibre;
orez;
sămânță de cartof;
hamei;
sfeclă de zahăr;
tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;
legume cultivate în sere - tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
legume cultivate în solare - tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
prune pentru industrializare;
mere pentru industrializare;
cireșe și vișine pentru industrializare;
caise și zarzăre pentru industrializare;
cartof timpuriu pentru industrializare.
Cuatumul pe hectar al sprijinului cuplat, aferent Campaniei 2017, nu a fost încă stabilit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).