Adama
Vinasa Rompak

De veghe-n lanul cu... fonduri europene!

Publicat: 02 septembrie 2015 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aflând de prin fostele chilii cu microfoane la clanță că prin noul PNDR se „manufacturează” vreo nouă miliarde și ceva de euro, ce și-a zis Patriarhia Română: ”La atâta purcoi de euroi, nu putem sta ca-n sânul lui Avraam! Ia să ne autoinvităm în poziția de observator în Comitetul de Monitorizare al PNDR 2014-2020!”

Probabil că, în comitetul care supraveghează modul în care se alocă banii de la UE destinați mediului rural, nu se prea merge cu crucea-n sân și de aceea e nevoie de... sfânta ascultare?!

De privim lucrurile ca buni samariteni ce suntem, Patriarhia Română are un justificat interes în a observa tainicele lucrări europene. Potrivit unor estimări oficiale, Patriarhia Română ar deține „sub patrafir” cel puțin 40.000 de hectare de teren arabil. În anul 2014, APIA făcea cunoscut că mănăstirile și parohiile au depus cereri de plată pentru o suprafață agricolă totală de 23.853 hectare, iar subvențiile primite de instituțiile de cult ajungeau la aproape 5 milioane de euro.

Tot anul trecut, fostul director al APIA, Dorel Benu, aflat sub cercetarea procurorilor DNA, aducea în discuție noul concept agrofilosofic introdus de curând în stufoasa legislație, cel al „fermierului activ”, dar amintind și de o listă neagră cu proprietarii de terenuri care nu le cultivă efectiv. Acesta a afirmat că, pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, instituțiile de cult trebuie să desfășoare activități agricole conform clasificării CAEN sau să poată dovedi cu documente că desfășoară propria activitate agricolă. Imediat, din amvonul Patriarhiei Române au răsunat slovele unui comunicat care înfiera cu mânie inchizitorială eretica glăsuire a șefului APIA, predicând faptul că “statutul de fermier activ, invocat de reprezentanții APIA, dar al cărui sens nu este încă definit legal, nu poate fi refuzat unităților bisericești care dețin în proprietate și cultivă terenuri agricole”.

Având prea multe păcate pe capul Ministerului Agriculturii, Daniel Constantin a acceptat ca Patriarhia să salveze România la absorbția fondurilor europene. Păi, nu-i popa cel mai nimerit agent de influență? Și atunci ce s-au gândit mai-marii Agriculturii? Ia hai să-i punem și pe sfințiile lor „fruncea” la masa bucatelor, să vegheze mai abitir asupra șarpelui tentației, să nu cădem pradă spre furtișag, dar și pentru a înfrâna pornirile spre necurățenie, hoție și corupție ale unor fermieri sau funcționari mai slabi la ispită, fie ei de la APIA, AFIR sau din minister! 

Conclucrarea dintre întâistătătorii Bisericii și Ministerul Agriculturii pare să se armonizeze într-o psalmodiere în chip fericit. „Deși Statul și Biserica au misiuni diferite, considerăm că acestea se întâlnesc atunci când vorbim de promovarea unor elemente extrem de importante cum ar fi tradițiile, valorile, dar mai ales recuperarea decalajului de dezvoltare pe care îl are satul românesc față de mediul urban”, declara Daniel Constantin. Agheasmă în ochii enoriașilor! Cum, Doamne, iartă-mă! Să armonizezi satul cu orașul, două entități în contratimp între care s-a creat o prăpastie de dimensiuni abisale, fără a aplica politici publice responsabile, optim articulate, coerente și din belșug finanțate?!

Poate că, o dată cu noul PNDR 2020, va deveni operațională și „Biblia bunelor practici în agricultură”, începând cu obligația de a lucra efectiv pământul. Apoi, să nu ignorăm ritualurile magice pentru aducerea ploilor. Și n-ar strica nici ceva legat de râvnă: “să nu râvnești la casa aproapelui tău, la femeia aproapelui tău, nici la ogorul lui, nici la sluga lui, nici la slujnica lui, nici la boul sau nici la asinul său și la niciuna dintre dobitoacele lui și la nimic din câte sunt ale aproapelui tău!". Altfel se va generaliza practica slujbelor de exorcizare pentru scoaterea „cancerului corupției” din trupurile flămânde ale celor dedulciți la fapte rele. Amin!

Vizualizat: 2365 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

De ce vrea Patriarhia Română să fie în Comitetul de Monitorizare

De ce vrea Patriarhia Română să fie în Comitetul de Monitorizare

O adresă expediată către Agroinfo de Autoritatea de Management pentru PNDR din Ministerul Agriculturii dezvăluie care sunt motivele pentru care Patriarhia Română insistă să fie observator în Comitetul de Monitorizare. Iată care sunt argumentele Bisericii Ortodoxe:

Autoritatea de Management MADR: Patriarhia Română insistă să facă parte din Comitetul de Monitorizare PNDR

Autoritatea de Management MADR: Patriarhia Română insistă să facă parte din Comitetul de Monitorizare PNDR

O informație cel puțin stranie a fost răspândită de o publicație online. Și anume, Ministerul Agriculturii ar dori să includă Patriarhia Română în Comitetul de Monitorizare PNDR 2014-2020, în poziția de observator. Agroinfo a aflat cum stau lucrurile în realitate și cui îi aparține inițiativa:

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii