SYNGENTA
Adama

DE CE NU SE VINDE BRÂNZA de OAIE din FERMELE ROMÂNEȘTI?

Publicat: 08 martie 2017 - 16:17
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OI MULTE, BRÂNZETURI PUȚINE ÎN MAGAZIN! România e plină de paradoxuri! Unul dintre ele este că avem 14 milioane de ovine, dar pe rafturile magazinelor mai degrabă găsim brânzeturi din uleiuri vegetale decât brânză de oaie.

Există o discrepanță între numărul ridicat de oi din România și cantitatea de produse de pe piață, spune europarlamentarul Daniel Buda. Politicianul a mai ridicat această problemă. Este paradoxal să avem tradiție în creșterea oilor și, totuși, brânza de oaie să o găsești atât de rar prin magazine. Ne referim la brânza autentică, nu la brânzeturi contrafăcute și pe care se lipesc etichete false.

Daniel Buda spune că a descoperit și motivul. Stâna românească suferă din pricina mizeriei.

Factorul principal care determină un procent atât de scăzut al produselor comercializate este lipsa unor condiții igienico-sanitare corespunzătoare cu normele în vigoare, în majoritatea stânelor din România. Astfel, standardele privind siguranța alimentară sunt deseori încălcate, fermele nebeneficiind de condiții adecvate pentru comercializarea produselor la cele mai ridicate standarde de calitate și siguranță. Acest aspect este determinat cu precădere de situația financiară precară a fermierilor,spune europarlamentarul.

Fermierii nu au bani să se alinieze civilizației europene. Europarlamentarul i-a scris comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan. Daniel Buda i-a cerut sprijin financiar pentru fermierii români ca să-și pună la punct stânele.

În prezent, există peste 14 milioane de oi în România, un număr considerabil mai mare decât cel din anii 2000. Cu toate acestea, doar 20% din producția totală de lapte de oaie ajunge să fie comercializată în lanțurile de magazine. În ceea ce privește carnea, dar și brânzeturile de oaie, acestea se regăsesc într-o proporție nesemnificativă la retaileri sau în restaurantele românești.

Astfel, 80% din produsele lactate din oaie sunt utilizate de către fermieri pentru consum propriu sau ca o componentă a trocului. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru a veni în sprijinul crescătorilor de oi în vederea adaptării lor la standardele impuse, spune Daniel Buda.

Comisarul Phil Hogan i-a răspuns.

Creșterea valorii adăugate a producției agricole prin standarde mai înalte de calitate și o mai bună organizare a producătorilor pentru pătrunderea pe piețe sunt obiective-cheie ale programului de dezvoltare rurală al României (PDR) 2014-2020.

Diverse măsuri din cadrul programului de dezvoltare rurală oferă sprijin pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin investiții în ferme sau în mici unități prelucrătoare. Cu toate acestea, nu se poate acorda sprijin din cadrul PDR pentru ca agricultorii să respecte standardele UE obligatorii din punct de vedere juridic care sunt deja în vigoare decât în două cazuri:

- atunci când un tânăr fermier se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații. În acest caz, se poate acorda sprijin doar în termen de 24 de luni de la data stabilirii sale.
- atunci când legislația Uniunii impune noi cerințe fermierilor. În acest caz, sprijinul poate fi acordat pentru investițiile necesare pentru a se conforma noilor cerințe în cursul unei perioade de 12 luni de la data la care acestea au devenit obligatorii pentru exploatația agricolă.Informații detaliate privind PDR al României sunt disponibile pe site-ul internet al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România .

În ceea ce privește standardele UE de igienă a producției, România ar trebui să respecte dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 853/2004 . Ar trebui subliniat faptul că legislația menționată mai sus prevede măsuri de flexibilitate pentru fermierii locali, dar, în acest caz, măsurile respective ar trebui notificate Comisiei de către autoritățile competente, a spus Hogan.

Cu alte cuvinte, spus pe românește, fermierii români, ori insistă la Ministerul Agriculturii să notifice Comisia Europeană pentru un sprijin financiar, destinat stânelor, ori se descurcă singuri să-și rezolve problema în așa fel încât produsele din fermă să ajungă pe rafturi.

Vizualizat: 11760 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

16 ianuarie 2025 - 18:34

Syngenta continuă tradiția pe poziția de lider în preemergență și postemergență timpurie la cultura de porumb odată cu lansarea pachetului erbicid Lumax® Dual® Next.

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

16 ianuarie 2025 - 15:45

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

16 ianuarie 2025 - 15:37

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

16 ianuarie 2025 - 06:04

Fermierii, crescătorii de animale care au solicitat anul trecut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă așteaptă să primească această plată în acest an, în contul anului trecut. Agroinfo vă informează care este cuantumul pe hectar aferent anului 2024.

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

15 ianuarie 2025 - 19:23

În perioada 02 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 337.658.900 euro (1.679.964.783 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 639.440 fermieri. 

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ion
|
03. 08, 2017. Wednesday 19:01
Ce nesimtire . Branza de oi produsa de un fermier este mult mai curata decat cea produsa de asa zisii fermierii europeni. Conumati cu toata increderea branza produsa de romani . Stiti ce se spus de branza noastra se vinde pe marginea santului nu in super marketurile pline de branza contrafacuta. Asta.i Romania.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

A fost numit ”cea mai bună alternativă ecologică la glifosat”. Utilizat la dezmiriștire, la prelucrarea terenului și chiar la semănat direct, cultivatorul de precizie Treffler, de la Tehnodiesel, a schimbat modul de lucru într-o fermă din România care exploatează 3.700 ha de teren în sistem ecologic.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii