Fermierii au intrat în panică în momentul în care și-au verificat conturile bancare și au descoperit că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a virat o sumă mai mică din subvenția pe suprafață. Ce s-a întâmplat, de fapt? De ce au fermierii români, după prima săptămână de plată a subvențiilor, mai puțini bani în cont?
Subvenția pe suprafață este compusă din 5 scheme de plată. Cu excepția schemei pe înverzire sau greening, celelalte patru au fost autorizate la plată pe data de 8 aprilie 2016 de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În momentul emiterii ordinelor de plată și a operării transferului banilor de către APIA, un fermier spera să găsească în cont sumele pentru toate schemele de plată pentru care este eligbil.
Adică, schema unică de plată pe suprafață 79,73 euro/ha, plata redistrbutivă 5 euro/ha (între 1 ha și 5 ha), 51,07 euro/ha (de la 5 ha până la 30 ha), plata pentru tineri fermieri 19.93 euro/ha ( acolo unde este cazul) și ajutorul național tranzitoriu pentru culturile în câmp, ANT 1, 19,19 euro/ha. În primele zile de plată, fermierii au observat că au în conturile bancare mai puțini bani.
Cum procedează APIA cu autorizarea la plată? În primul rând, ajutorul național tranzitoriu, ANT 1, este plătit cu o oarecare întârziere prin comparație cu celelalte scheme de plată. Banii provin de la bugetul de stat și APIA este nevoită să facă zilnic centralizatoare pe care le trimite Ministerului Agriculturii cu scopul deblocării unor sume din cont. Abia după ce este alimentat contul APIA cu sumele respective, pot fi făcute plățile către fermieri. Este clar că ANT1 ajunge ultimul în contul fermierilor pentru că este acoperit din bugetul național.
Celelalte trei scheme de plată sunt acoperite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Cu toate acestea, nu sunt plătite cumulat, banii nu ajung în același timp în conturile fermierilor.
Fiecare schemă din subvenția pe suprafață a fost plătită separat. SAPS separat, plata redistributivă separat, plata tineri fermieri separat, spune Florian Pavel, șeful APIA Bihor. Fiecare schemă de plată are anumite criterii de eligibilitate, modulul APIA operează anumite verificări pe fiecare schemă de plată.
Ca să vă dați seama cum decurge operațiunea de autorizare, dosarul unui fermier este întors în sistemul informatic de câte ori este nevoie. Concret, după ce un dosar a fost verificat pentru SAPS, se întoarce în sistem să fie verificat și pentru plata redistributivă, apoi pentru plata tineri fermieri, dacă se impune acest lucru.
Dosarul unui fermier care are mai multe scheme de plată va fi întors de mai multe ori în sistem, ne-a declarat Gabriel Lospa, șeful de proiect APIA, eAgriculture Head of Unit SIVECO.
APIA centrală ar fi emis ordine de plată pe fiecare schemă separat, spun sursele noastre de încredere din Agenția de Plăți. Sumele aferente schemelor de plată ar intra în cont la distanță de câteva ore sau chiar o zi.
Este posibil ca unii dintre fermieri să-și fi găsit în cont, până la această oră, doar banii pe schema unică de plată pe suprafață, SAPS. Atenție, însă! Fermierii care au încasat deja avansul pe suprafață, la sfârșitul anului trecut, aproximativ 53 euro/ha nu vor primi integral cei 79,73 euro/ha. Ei trebuie să scadă suma primită în avans.
Dosarele fermierilor care și-au încasat o parte din subvenția pe suprafață vor fi întoarse în sistem pentru plata pe înverzire, care nu este autorizată la plată, deocamdată. Dacă fermierii au bifat și alte scheme de plată pe cererea unică, de exemplu, sprijinul cuplat pe vegetal, pachete de agromediu, scheme de plată din zootehnie, dosarele lor vor fi rulate în sistemul informatic de câte ori va fi nevoie.
APIA a autorizat la plată din data de 8 aprilie 2016 și schema pentru micii fermieri, 1.250 euro/exploatație pentru fermierii care exploatează până la 7 ha.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a plătit fermierilor români, în prima săptămână de plată, 251 de milioane de euro. Bugetul alocat României pentru campania 2015 este 1,59 de miliarde de euro.