Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dezvăluie, pentru Agroinfo, de ce se impunea să facă schimbări la vârful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) chiar într-o perioadă cu mari presiuni.
Agenția de Plăți gestionează miliarde de euro și de această Agenție depind SUBVENȚIILE fermierilor români. Perioada pe care o traversează APIA este dominată de presiunea exercitată de fermierii români care-și așteaptă cu furie și nerăbdare subvențiile.
Cu certitudine, preluarea conducerii APIA trebuia făcută de o mână de fier și care cunoaște în amănunt sistemul, schemele de plată, procedurile și care să fie capabilă dea drumul într-un ritm mai alert fluxului de plăți directe. Ministrul agriculturii dezvăluie, în exclusivitate pentru Agroinfo, de ce în această perioadă sensibilă, în care APIA este în plin proces de transferare a subvențiilor către fermieri și de primire a cererilor unice de plată, a fost nevoie rapid o schimbare.
Ioan Merca (fostul director general APIA n.r.) este un băiat prea cumsecade. Din păcate, este perioadă cu presiune mare. Voiam să am o echipă mai eficientă la APIA. Asta ar fi formula. Florin Faur și Sergiu Jităreanu sunt oameni din sistem, care sunt foarte apreciați, sunt eficienți, se vede acest lucru și din modul în care au reușit să conducă instituțiile unde au fost,declară, în exclusivitate pentru Agroinfo, ministrul agriculturii.
Florin Marius Faur a fost numit marți, 3 mai, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Până la numirea sa la conducerea centrală, Faur a ocupat funcția de director executiv APIA Timiș.
În aceeși zi, a fost numit director general adjunct și Sergiu Iulian Jităreanu, fost director executiv APIA Iași. Sergiu Jităreanu ocupă funcția de adjunct, alături de Paul Eduard Kmen și Nicolae Horumbă, pe un post disponibil în schema APIA centrală.
Ioan Merca a ocupat funcția de director general APIA timp de 5 luni. În scurtul său mandat, Merca a reușit să plătească pentru 602.159 de fermieri români avansul pe suprafață, circa 53 euro/ha. Suma totală virată în decembrie 2015 a fost 255 de milioane de euro. De la plata avansului au fost excluși peste 100.000 de fermieri din diferite motive: eșantioane de necontrol, neconformități sau sistemul informatic a refuzat să-i includă pe lista albă a plăților.
Ce a mai reușit fostul director, este începerea plăților integrale pe 8 aprilie 2016. Până la 28 aprilie 2016, APIA a transferat în conturile fermierilor 337,3 milioane de euro, bani care reprezintă subvenția pe suprafață.
APIA mai are de plătit fermierilor aproape un miliard de euro până la data de 30 iunie 2016.