Adama
Vinasa Rompak

DE ASTĂZI, ÎNCEP VERIFICĂRILE APIA ÎN TEREN! CUM PROCEDEAZĂ APIA?

Publicat: 01 iulie 2018 - 08:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

INFORMAȚII INTERNE APIA! De astăzi, 1 iulie 2018, Agenția de Plăți și Intervebție pentru Agricultură (APIA) demarează controlul clasic, în teren, al fermelor care solicită subvenții și care sunt în eșantionul de control. Cum procedează APIA la verificările interne? AGROINFO vă pune la dispoziție informații interne APIA despre derularea verificărilor în teren.

Conform termenelor stricte stabilite, prin ordin, de ministrul agriculturii, Petre Daea, APIA a efectuat, până la data de 1 iulie 2018, controlul  vizual, administrativ al cererilor unice de plată depuse de fermieri în anul 2018, inclusiv controlul preliminar, și a stabilit eșantionul de control.

"Controlul vizual" înseamnă controlul administrativ privind completitudinea, coerenţa, plauzibilitatea şi corectitudinea datelor din cererea unică de plată, a documentelor ataşate cererii, precum şi a documentelor doveditoare privind utilizarea terenului declarat. Controlul vizual se realizează la primirea cererii unice de plată sau a modificărilor acesteia în prezenţa fermierului.

control-apia-termen_b

De astăzi, 1 iulie 2018, Agenția de Plăți demarează controlul în teren.

,,Controlul pe teren” - verificare la faţa locului a conformităţii cu realitatea, a informaţiilor din cererea de plată. Controlul pe teren se face pe baza unui plan de eşantionare a fermierilor, elaborat de APIA. Selectarea cererilor care urmează să fie verificate pe teren se face pe baza analizei de risc şi a elementelor de reprezentativitate a cererilor de plată depuse.

Până la această oră, APIA nu a comunicat numărul fermierilor care fac parte din eșantionul de control pentru anul 2018.

Eşantionul de control conţine fermierii selectaţi pentru controlul pe teren, ale căror solicitări de sprijin urmează a fi verificate din punct de vedere al suprafeţelor declarate, cât şi din punct de vedere al ecocondiţionalităţii şi al condițiilor de eligibilitate generale şi specifice din legislaţia naţională, al cerințelor de bază relevante măsurilor de dezvoltare rurală. Acesta este transmis de la nivel APIA central către APIA judeţean, în vederea pregătirii dosarelor de control şi a realizării graficului de executare a controalelor pe teren.

Controalele la fața locului vizează toate parcelele agricole pentru care se solicită plăți directe și/sau pentru care se solicită sprijin în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală care intră în sfera de aplicare a sistemului integrat şi constă, în funcţie de scopul controlului, în măsurarea suprafețelor și verificarea condițiilor de eligibilitate generale, a cerințelor de bază relevante, a cerințelor specifice angajamentelor și altor obligații privind suprafața declarată de beneficiar în cadrul schemei de ajutor și/sau al măsurilor de sprijin solicitat.

În cazul fermierilor care solicită plata subvenției pe hectar pentru pajiștile permanente, dacă la controlul la faţa locului APIA descoperă o neregularitate/neconformitate, fermierii care utilizează suprafaţa de pajişte în comun suportă sancţiunea.

Controalele la fața locului referitoare la practicile de ecologizare (plata pe înverzire) vizează toate obligațiile care trebuie respectate de beneficiar.

ATENȚIE! Diversificarea culturilor constă în existența mai multor culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează: 

- cel puţin două culturi diferite pe suprafețele cuprinse între 10 ha şi 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75 % din terenul arabil; 
- cel puţin trei culturi diferite pe suprafețele de peste 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil.

În prezent sunt identificate următoarele tipuri de controale:

- control clasic APIA;
- control prin teledetecţie;
- Supracontrol clasic APIA - pentru dosare controlate clasic cât şi pentru dosare controlate prin teledetectie;
- Supracontrol AFIR;
- Alt tip de control - pentru dosarele selectate în urma sesizărilor, autosesizărilor, contestaţii, supracontroale solicitate de alte organisme de control.

Planificarea controalelor constă în întocmirea graficului de control, ce va fi completat pe măsura primirii eșantionului de control.

Graficul controalelor vizează toți fermierii selectați pentru controlul pe teren clasic sau teledetecție. Pentru fermierii controlati prin teledetectie care au şi scop control ecocondiționalitate sau/ și Măsuri compensatorii de Dezvoltare Rurală (Măsura 10, Măsura 214 şi Măsura 11), se face planificarea controalelor în vederea verificării în teren a respectării eligibilității terenului sau a normelor de ecocondiționalitate și a cerințelor specifice şi de bază.

Pentru realizarea în bune condiții a controalelor pe teren, după primirea eșantionului de control la nivel județean, Serviciul Control pe Teren solicită Serviciului MS-IT, în funcție de graficul de control, copiile dosarelor fermierilor selectați pentru control.

Dosarele trebuie să conțină cererea fermierului însoțită, după caz, de documentele de modificare. Transmiterea acestora se va face în tranșe, pe baza unui proces verbal în care se consemnează că ,,au fost finalizate suprapunerile și supradeclarările și nu se va mai interveni pe dosare”.

Şeful Serviciului Control pe Teren întocmeşte graficul de execuţie al controlui pe teren (inclusiv pentru fermierii eşantionaţi la teledetecţie cu scop Măsuri compensatorii de Dezvoltare Rurală - Măsura 10, Măsura 214 şi Măsura 11 şi Ecocondiţionalitate).

În baza listelor cu fermierii eşantionaţi la controlul pe teren se pregătesc dosarele fermierilor ce vor fi controlați astfel încât controlul pe teren să poată începe imediat ce a fost selectat primul eşantion de control.

La planificarea controalelor, se va avea în vedere prioritizarea verificărilor în funcţie de scopul controlului şi cerinţele de management, astfel:

- pentru sprijinul cuplat - diversificarea culturilor, controlul pe teren, trebuie să fie efectuat într-un timp util pentru a se asigura că este posibilă identificarea clară a limitelor parcelor agricole şi a culturii declarate.

Perioada care trebuie luată în considerare privind controlul la fața locului pentru verificarea cerințelor de diversificare este mai-septembrie anul curent. În practică, verificarea culturilor, acolo unde este necesar, trebuie să fie efectuată în perioada corespunzătoare înainte, sau (cel mai târziu) imediat după recoltare pentru a fi eficientă.

Verificarea poate fi efectuată și după recoltare, în anumite condiții chiar după ce s-a arat, pe baza rezidurilor culturii (miriști și alte resturi vegetale ale culturii) cu condiția ca acestea să constitue dovezi vizibile ale culturii.

Pentru fermierii la care au fost executate vizite rapide pe teren, se va continua controlul de eligibilitate a suprafeţei şi a celorlalte cerinţe şi norme, după caz, conform planificării controalelor.

Pentru fiecare scop al controlului pe teren se va avea în vedere perioada optimă de verificare, în funcţie de schema de plată şi măsura de sprijin solicitată la plată.

CALENDAR CONTROL PE TEREN ÎN FUNCȚIE DE SCHEMELE DE PLATĂ!

calendar-control-apia_bcontrol-doi_b

Controlul pe teren se execută în anul de depunere a cererii unice de plată în perioada 1 iulie- 1 octombrie, iar înregistrarea rezultatelor se va efectua în raportul de vară.
Excepţie de la această perioadă fac verificarea cerinţei GAEC4 (acoperirea minimă a solului), rezultatul controlului fiind înregistrat în raportul de iarnă şi a cerinţei specifice de încorporare a pachetului 4, a pachetului 7 din măsurile de dezvoltare rurală M214/M10, a culturilor secundare – ZIE, care presupune şi un control în primăvară cu înregistrarea rezultatelor în raportul de primăvară.

Pentru Campania 2017, eșantionul de control a conținut un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:
 -  pentru controlul pe teren prin metoda clasică - 28.547 fermieri;
 -  pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției - 75.599 fermieri.

IMPORTANT! Aceste informații au fost obținute, în exclusivitate, de AGROINFO de la APIA.





 

Vizualizat: 8131 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

STRICT INTERN APIA! CE SE ÎNTÂMPLĂ LA VERIFICAREA FERMELOR CARE CER SUBVENȚII APIA!

STRICT INTERN APIA! CE SE ÎNTÂMPLĂ LA VERIFICAREA FERMELOR CARE CER SUBVENȚII APIA!

INFORMAȚII INTERNE APIA! Subvențiile sunt încasate de fermierii români doar după finalizarea verificărilor pe care le face Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cererile unice înregistratea în Campania 2018. Controalele sunt administrative, clasice, în teren și prin teledetecție. Cele din urmă sunt realizate cu ajutorul firmei Gauss SRL cu care APIA are contract. AGROINFO vă dezvăluie procedura internă APIA!

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii