CE BANI VOR PRIMI FERMIERII ANUL ACESTA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, luni, 12 februarie 2018, că valoarea subvențiilor care vor fi plătite, anul acesta, fermierilor români se ridică la 2,7 miliarde de euro. Șeful de la Agricultură susține că subvențiile cuvenite agricultorilor se vor acorda la timp.
Obiectivul numărul unu în programul de guvernare şi anume acordarea la timp a subvenţiilor şi aducerea în ţară a banilor cuveniţi fermierilor, dar introduşi în bugetul naţional, pentru că se ştie foarte bine că aceşti bani pe care îi primesc fermierii pornesc de la bugetul statului, urmând ca, prin documentele pe care noi le întocmim şi pe care le transmitem la Uniunea Europeană, banii să fie restituiţi, respectând evident procedurile şi termenele de transmitere a informaţiilor în aşa fel încât cursul banului să fie cât mai direct şi cât mai corect, a declarat Petre Daea, într-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul agriculturii a fost întrebat care este valoarea subvenţiilor ce vor fi date anul acesta fermierilor români?
Peste 2,7 miliarde de euro, dacă adunăm toate sumele pe care trebuie să le dăm, atât din FEGA care îşi are izvorul în bugetul UE, de asemenea şi prin FEADR, şi din bugetul naţional, înţelegând aici fie procentul de contribuţie statală, fie bugetele acestea de ajutor naţional tranzitoriu, a răspuns șeful de la Agricultură.
Daea a adăugat că al doilea obiectiv din programul de guvernare PSD, foarte puternic, foarte important şi extrem de complex şi necesar pentru ţară este cel de irigaţii şi de prevenire a căderii grindinei. Înţelegând acele două câmpuri de investiţii pe care le-am proiectat de-a lungul vremii şi le executăm într-un ritm susţinut, urmărim etapă cu etapă, zi de zi, astfel încât să ajungem la sfârşitul anului 2020 să putem pune în funcţiune sistemul de irigaţii pentru a iriga 2 milioane hectare, dar şi să ajungem să acoperim întreaga ţară cu sisteme antigrindină, astfel încât să putem interveni când situaţia o impune. Sunt foarte numeroase acum schimbările de temperatură, schimbările climatice sunt o realitate şi în România, iar natura nu o putem stăpâni, dar putem să intervenim acolo unde situaţia şi nevoia ne împing.