BANII FERMIERILOR BĂGAȚI ADÂNC ÎN BIROCRAȚIE. Ministrul agriculturii, Petre Daea, recunoaște că fermierii români nu obțin ușor subvențiile din pricina birocrației adânci care guvernează acest proces. Unii spun că subvențiile se iau ușor. Nu se iau ușor. Se iau printr-un mecanism riguros, adânc birocratic, a declarat Petre Daea, marți, într-o emisiune live pentru DC News.
Guvernul României a fost atent cu fermierii. A dat la timp subvențiile. I-am văzut pe unii că spun: hai, domle, că se iau ușor subvențiile. Nu se iau ușor, se iau printr-un mecanism riguros, adânc birocratic, dar asta e. Cererea la APIA are 52 de pagini. Când am venit ministru, am încercat să o reduc, dar am mai adăugat o pagină. Mă obligă regulamentul (regulamentul european n.r.) și teama de a nu lua banii și să-i dai înapoi. Toată lumea are 52 de pagini (cererea unică pentru subvenții agricole n.r.), și în Polonia și în Franța.
Am spus că în 2017 nu voi părăsi granița țării și nu am făcut-o că am zis să leg țara de București. În 2018, am plecat afară că se pregătea preluarea (de către România n.r.) președinției rotative la Consiliul UE, am fost în Franța, Germania, Austria, Croația, Bulgaria. Cu ce scop? Să constat, să mă pun de acord, să văd care e conceputl și unde să se așeze România ca să-și atingă obiectivul.
Banii de la UE nu vin pur și simplu. Pentru a lua banii de la UE trebuie să-i dai din bugetul tău, dai din bugetul național banii la fermieri, apoi pe baza documentelor făcute soliciți banii la UE. Guvernul româniei, iată că a dat ceea ce a trebuit fermierilor, spune ministrul agriculturii, Petre Daea.
Șeful de la Agricultură a mai spus că în doi ani și șapte luni, fermierii au încasat 8,76 miliarde euro. Plățile directe ale fermierilor pentru anul 2018 au fost achitate în procent de 99,91%, a mai spus ministrul agriculturii.
Consumăm banii toți care sunt la Uniunea Europeană. Și prin fondurile bugetare pe care le-au primit, fermierii s-au dotat. Avem trei ani agricoli favorabili, a spus Daea.