Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAEA: NIMENI NU DĂ BANI AIUREA! TREBUIE ACTE DE LA FERME!

Publicat: 30 august 2018 - 19:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DESPĂGUBIRI PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a explicat în conferința de presă, susținută săptămâna aceasta, la Ministerul Agriculturii cum va fi despăgubită România de Uniunea Europeană pentru porcii uciși din cauza pestei porcine africane (PPA). Ministrul s-a referit la declarația comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, care a spus că țara noastră nu va primi niciun euro pentru că primește fonduri încă din 2015 pentru prevenirea pestei porcine.

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega a cerut sprijin financiar Comisiei Europene pentru fermele de porci din România falimentate de virusul pestei porcine africane. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, i-a răspuns europarlamentarului român, pe data de 14 august 2018, iar din răspuns se înțelege că fermierii români nu pot spera la ajutoare financiare din partea UE.

În scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menționați că vă așteptați ca fermierii români afectați de Pesta Porcină Africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăți directe. Statele Membre decid asupra activării sale la nivelul Consiliului ca măsură de ultim resort, în circumstanțe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieței care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanțate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica în cazul de față, așa cum este menționat în scrisorile trimise de dumneavoastră, a transmis comisarul Phil Hogan.

În timp ce este de o importanță deosebită ca cerințele de monitorizare și biosecuritate să fie respectate și răspândirea bolii limitată, autoritățile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilitățile de finanțare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătățirea biosecurității în exploatațiile de porcine din România, a spus Hogan. Comisarul european adaugă că autoritățile române au posibilitatea „de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea și eradicarea Pestei Porcine Africane”. 

Ministrul agriculturii Petre Daea a explicat că răspunsul comisarului european pentru Agricultură nu se referă la despăgubirile acordate pentru porcii uciși. Se referă la despăgubiri acordate fermelor care pot să demonstreze că au avut pierderi economice, că au fost falimentate. În aceeași ordine de idei, ministrul Daea spune că, până la această oră, nu a primit  de la nicio unitate pierderile generate de criza pestei porcine.

Este o interpretare total greșită, sunt lucruri care se amestecă în opinia publică, voit sau din neștiință. Sunt două teme de sprijin sau două căi de sprijni, pe Regulamentul european 652 care spune clar că în momentul în care dispare un animal datorită pestei, proprietarul respectiv va fi despăgubit, pe baza 652, care are în titlu măsurile tehnice și financiare pentru eradicarea bolilor. Direcția generală pentru sănătate este coordonată de Vytenis Andriukaitis, Hogan are în portofoliu alte atribuțiuni, alte instrumente de sprijin. Sunt bani în buget pentru aceste despăgubiri ca urmare a efectului bolii. La agricultură, efect al pieței e cu toul altceva. Dacă acest fenomen influențează piața și sunt argumente că e așa, atunci se pune în mișcare instrumentul de reglare a pieței, Regulamentul european 1308. Și am toată corespondența cu comisarii.

Carniprod Tulcea (exploatația comercială unde au fost uciși peste 48.000 de porci n.r.) a început activitatea în zona de prelucrare. Dacă ar fi existat o altă cale, o foloseam ( o altă cale pentru eradicarea bolii, nu sacrificarea porcilor n.r.). Sunt peste 30.000 de oameni angrenați (în stoparea răspândirii PPA n.r.) cu prefect, cu direcțiile sanitare veterinare, cu toate structurile județene, interne, armata. Pe de o parte se asomează (porcii n.r.) pe de altă parte, intră în planul doi aceste despăgubiri.

Despăgubire pentru animalul sacrificat și despăgubiri pentru celelalte influențe negative, demonstrate prin documente. Nimeni nu dă banii aiurea, nici UE, nici bugetul statului! Nu se face pe animal, pe situația economică financiară pe fiecare agent economic și este obligația agentului să țină evidența prin documente, în așa fel încât să fie bază justificativ legală pentru a solicita la UE despăgubirile respective. nN am de la nicio unitate pierderile generate. Noi am făcut estimări transmise la UE pregătind drumul pentru a ne duce cu documentele respective, a declarat ministrul agriculturii.

Vizualizat: 2269 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vaderstad la Agromalim 2019

Vaderstad la Agromalim 2019

Väderstad, reprezentat în România de Titan Machinery, a adus la Agromalim utilajele consacrate şi reprezentative ale companiei suedeze: semănătoarea de cereale păioase Rapid şi semănătoarea Tempo F, model care deţine recordul mondial de semănat plante prăşitoare, la mare viteză şi precizie. Pentru prelucrarea solului Väderstad a expus cultivatorul de mare adâncime şi dezmiriştitor - TopDown şi discul Carrier.
Titan Machinery Romania este importator exclusiv al utilajelor Case IH și Case construction Equipment în România.
Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii