SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut astăzi o videoconferință cu președinții și vicepreședinții grupurilor de lucru de la Bruxelles, experți din cadrul Unității pentru Pregătirea Consiliului Președinției UE, precum și directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a Președinției Consiliului UE. A fost analizat și agreat noul regulament european care modifică două regulamente privind condițiile de acordare a subvențiilor din agricultură.
AGROINFO este singura publicație care v-a informat despre adoptarea unui nou Regulament european care modifică Reg. (UE) nr. 1305/2013 si Reg. (UE) nr. 1307/2013 în ce privește anumite norme referitoare la plățile directe și la sprijinul pentru dezvoltare rurală în anii 2019 si 2020. Regulamentul urmează să intre în vigoare din data de 1 martie 2019. Acest document a fost dezbătut de Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, în vederea adoptării, pe data de 7 ianuarie 2019. Decizia adoptării revine Parlamentului European. VEZI AICI: SUBVENȚII APIA! UN NOU REGULAMENT EUROPEAN DE LA 1 MARTIE 2019 PENTRU BANII FERMIERILOR!
Marți, 15 ianuarie 2019, ministrul agriculturii, Petre Daea, a analizat cu echipa de lucru de la Bruxelles subiectele de pe ordinea de zi a ședinței Comitetului Special pentru Agricultură (CSA), desfășurată în aceeași zi la Bruxelles, printre care se afla și acest regulament, foarte important pentru plățile directe cuvenite fermierilor. Noul regulament a fost agreat și adoptat de CSA.
Potrivit noului Regulament, în 2019, expiră termenul limită pentru noua delimitare a zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale, altele decât zonele montane. Pentru că se va face această nouă delimitare, sunt fermieri care nu vor mai fi beneficia de aceste plăți suplimentare.
Propunerea permite statelor membre să modifice calendarul degresivității (scăderii n.r.) în ceea ce privește plățile acordate zonelor care au primit astfel de plăți în perioada de programare anterioară și care, în perioada în curs, nu mai sunt clasificate ca zone care se confruntă cu constrângeri naturale, altele decât zonele montane, în temeiul articolului 31 alineatul (5) din Regulamentul privind dezvoltarea rurală.
Această modificare urmează prelungirii până în 2019 a termenului-limită pentru noua delimitare a acestor zone, introduse prin Regulamentul (UE) 2017/2393, amânare care implică, până la sfârșitul perioadei de programare în curs, o perioadă de adaptare mai scurtă pentru fermierii care nu mai sunt eligibili pentru aceste plăți.
Această modificare ar permite calcularea plăților tranzitorii pentru anii 2019 și 2020 pe baza nivelurilor plăților din perioada 2014-2020. În plus, degresivitatea plăților tranzitorii va fi mai lină, deoarece va fi stabilită de statele membre în așa fel încât nivelul final să fie jumătate din nivelul inițial, scrie în Expunerea de motive pentru propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește anumite norme referitoare la plățile directe și la sprijinul pentru dezvoltarea rurală în anii 2019 și 2020.
Flexibilitatea dintre piloni, Pilonul I plăți directe și Pilonul II dezvoltare rurală, în anul 2020 și transferul spre dezvoltarea rurală al sumelor rezultate din reducerea plăților directe.
Propunerea include dispoziții referitoare la posibilitatea ca statele membre să transfere fonduri între piloni în anul calendaristic 2020 (corespunzător exercițiului financiar 2021). Pentru perioada 2015-2019, statele membre aveau posibilitatea de a transfera cuantumuri de la plățile directe către dezvoltarea rurală și viceversa. Această flexibilitate nu este prevăzută în normele în vigoare pentru anul calendaristic 2020/exercițiul financiar 2021. Acest mecanism financiar este un mecanism important care oferă statelor membre flexibilitate în gestionarea propriilor pachete financiare și care permite utilizarea optimă a fondurilor disponibile. Experiența arată că acest mecanism s-a dovedit un instrument eficace pentru statele membre, anumite state membre transferând cuantumuri semnificative între cei doi piloni.
Absența flexibilității între piloni în anul calendaristic 2020/exercițiul financiar 2021 ar crea, probabil, perturbări financiare grave pentru fermierii din unele state membre, deoarece efectul asupra pachetelor financiare ale acestora ar putea fi semnificativ. În consecință, propunerea este ca transferul între piloni să fie în continuare posibil în anul calendaristic 2020 în aceleași condiții ca în prezent și ca produsul estimat al reducerii să continue să fie transferat de la plățile directe la dezvoltarea rurală, se mai spune în argumentarea propunerii de regulament.
Potrivit propunerii de regulament: „Până la 31 decembrie 2019, statele membre pot decide să pună la dispoziție, sub formă de plăți directe, până la 15 % sau, în cazul Bulgariei, Estoniei, Spaniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei, României, Slovaciei, Finlandei și Suediei, până la 25 % din cuantumul alocat pentru sprijinul finanțat din FEADR în exercițiul financiar 2021 prin legislația Uniunii adoptată ca urmare a regulamentului adoptat de Consiliu în temeiul articolului 312 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Ca urmare, cuantumul corespunzător nu mai este disponibil pentru sprijin finanțat din FEADR. Această decizie trebuie notificată Comisiei până la 31 decembrie 2019 și stabilește procentajul ales.”
Un alt document, discutat, agreat și adoptat de CSA, a fost Directiva privind combaterea practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, care permite protecția producătorilor agroalimentare împotriva practicilor comerciale neloiale.
Reprezentantul Președinției României care prezidează CSA a semnat astfel scrisorile de înaintare către Președintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, care permite astfel adoptarea în prima lectură și publicarea în Jurnalul Oficial al UE în primul semestru al acestui an.
De asemenea în cadrul videoconferinței, ministrul a fost informat despre agenda primelor două reuniuni prezidate de România la Bruxelles. A fost redactat un document de poziție care urmează să fie pus în discuție la ședința CSA din 21 ianuarie 2019, care pregătește Consiliul de miniștri AgriFISH din data de 28 ianuarie 2019, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.