PENTRU ULTIMA OARĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, i se încheie mandatul la sfârșitul acestei luni. Petre Daea prezidează astăzi, 18 iunie 2019, la Luxemburg, pentru ultima oară, Consiliul AGRIFISH. Mandatul României la președinția Consiliului UE se încheie pe 30 iunie 2019. La fel și mandatul de președinte al Consiliului, deținut de ministrul român al agriculturii. La ultimul Consiliu, Daea discută despre subvențiile fermierilor.
Marți,18 iunie 2019 ministrul Petre Daea conduce, la Luxemburg, lucrările reuniunii Consiliului Uniunii Europene Agricultură și Pescuit.
Principalele teme aflate pe agenda Consiliului vizează deliberări legislative referitoare la Regulamentul privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEAMAP) - Abordare generală parțială, precum şi Raportul de progrese asupra Pachetului de reformă a PAC post-2020 (Regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC, Regulamentul orizontal, Regulamentul privind Organizarea Comună a Piețelor produselor agricole - OCP).
De asemenea, în cadrul Consiliului va avea loc un raport din partea Comisiei asupra situației politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), această comunicare asigurând cadrul necesar în vederea aplicării principiilor Politicii Comune a Pescuitului. În acest context, Comisia va înainta propunerile cotelor de pescuit pentru 2020 în viitoarele regulamente şi se vor desfăşura schimburi de opinii despre activitățile de pescuit din 2020.
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene asigură derularea procesului de negociere și definitivare a poziției UE pentru armonizarea opiniilor statelor membre ale UE referitoare la oportunitățile de pescuit pentru 2020, menționează comunicatul MADR, transmis pentru AGROINFO.
Este ultimul Consiliu AGRIFISH prezidat de ministrul român al agriculturii. Pe data de 30 iunie 2019, mandatul României la președinția Consiliului UE se încheie, la fel și mandatul de președinte al ministrului Daea. România a preluat președinția Consiliului UE pe data de 1 ianuarie 2019.
Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de 6 luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.
Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.
Trioul actual este alcătuit din președințiile României, Finlandei și Croației.