ETAPA CARE CONTEAZĂ LA PRIMIREA SUBVENȚIILOR. Dacă vine fermierul pe 16 mai, vine degeaba! Vin degeaba! Nu mai iau subvenție anul acesta! Le transmite ministrul agriculturii, Petre Daea, fermierilor români care nu-și respectă programarea făcută de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Șeful de la Agricultură a făcut sâmbătă, 4 martie 2017, controale inopinate la centrele APIA.
AGROINFO ESTE SINGURA PUBLICAȚIE CARE L-A ÎNSOȚIT PE MINISTRUL AGRICULTURII ÎN OPERAȚIUNEA DE CONTROL!
Ministrul agriculturii s-a interesat la centrele județene și locale APIA din țară de sesiunea de primire a cererilor pentru subvenții, pentru anul 2017.
În prima zi de campanie, din 14 fermieri programați, doar doi s-au prezentat și au depus cererea pentru subvenții. Avem 2070 de cereri de primit anul acesta, l-a informat Lidia Bădoiu, șefa Centrului local APIA Mihăilești, Buzău.
Procesate până la zi câte sunt? A întrebat ministrul.
Sunt foarte puține. Ce se întâmplă? Până când oamenii merg la primărie, să-și ia adeverințele pentru că procedura e clară. În momentul în care vine să depună cererea unică de plată trebuie să aibă adeverința (adeverința de la Registrul agricol n.r.). Dacă nu are în aceeași zi, nu că noi nu-i primim cererea, dar în aceeași zi trebuie să facă dovada că adeverința e din ziua respectivă. Or, trebuie să meargă acolo (la primărie n.r.) și acolo sunt anumite probleme, e aglomerație, întârzie, a spus un alt angajat.
"AM DAT UN ORDIN!"
Ce rugăminte am la dumneavoastră. Dumnevoastră sunteți albinele stupului: culegeți, puneți în fagure. Nu lăsați de pe o zi pe alta! Ce v-ați programat astăzi, să căutați să le rezolvați. Dacă nu, să nu depășiți o săptămână. Cu alte cuvinte, dacă săptămâna asta, că sunteți oameni în vârstă, specialiști valoroși, care lucrați demult în agricultură și demult în APIA, sunteți ingineri cu vechime și pe mine mă bucură că am întâlnit jumătate dintre dumneavoastră la lucru. Nu vă lăsați de pe o zi pe alta! Ascultați-mă puțin! Eu am dat un ordin foarte clar care înseamnă 1 martie – 15 mai.
Dacă vine fermierul pe 16 mai, vine degeaba! Vin degeaba! Nu mai iau subvenție anul acesta! Dacă nu ne ordonăm activitatea, dacă nu ne programăm exact, dacă nu cuplăm toate instituțiile: APIA, primăria și omul să aibă interesul să vină. Ați primit niște invitații, le-ați transmis? A spus ministrul agriculturii.
Da, avem lista, a spus repede șefa Centrului APIA Mihăilești.
Atunci să vină pentru că și lor le vine greu, dar dumneavoastră vă vine foarte greu. Prin programare evităm vârfurile de efort, greșelile inerente care se pot înregistra în condițiile în care volumul de muncă este extraordinar de mare, presiunea timpului e cum o știți și atunci e firesc să apară și unele greșeli, care, apoi, multiplicate la nivelul țării îți tulbură sistemul și creează o situație în care nu poți să definești cu exactitate un sprijin.
Știți foarte bine, dacă nu închei un județ, în România nu poți să dai subvențiile la întreaga țara. Nu închizi un centru local, nu închizi un județ, și de aici, în scară, se repercutează și apoi lucrurile capătă dimensiune națională. Și dacă într-o comună sunt doi, patru, zece întârziați și dacă stai să raportezi la centrul local, zice: hai, domle, sunt 10 oameni. Păi, da sunt 3.000 de comune în România și cu 10 înseamnă 30.000, ori ăștia tulbură sistemul când pui întrebarea: cât trebuie să dau pe unitatea de suprafață din suma pe care eu o am prinsă în buget și e rezervată pentru măsura respectivă. Orice întârziere la centrul local, se multiplică la nivel național. Eu nu-i înțeleg pe fermieri de ce nu vin, a spus ministrul agriculturii.
Angajații APIA i-au spus ministrului că anul trecut s-au dus și până-n iulie cu depunerea cererilor pentru subvențíi.
Sub nicio formă anul ăsta! Și cu asta am încheiat. Eu de asta sunt aici. Am stabilit clar, de la 1 martie la 15 mai. Ăsta este intervalul de depunere de cereri. Indiferent de interpretare cu depunere de cereri cu o anumită penalizare. A ieșit asta! E ordin dat de ministru și-l aveți în față pe ministrul agriculturii! S-a enervat Petre Daea.
Nu vă dau nicio zi în plus! Pe 15 mai am închis sistemul, a adăugat ministrul agriculturii.
Șeful de la Agricultură a adăugat că selectarea eșantionului de control trebuie făcută în aprilie 2017 și că este ilogic să se lase efectuarea controlului cererilor unice de pe un an pe altul, când pe unele terenuri nici nu mai există cultura declarată de fermieri. APIA Mihăilești primește cererile unice de la fermierii din 7 comune. Este o zonă legumicolă și fermierii sunt obișnuiți să se prezinte printre ultimii la APIA.