Ministrul Agriculturii a mai făcut un tur de forţă în acest final de săptămână prin la sediile APIA locale şi judeţene, spre a verifica modul în care se desfăşoară procesul de depunere a cererilor unice de plată.
A început cu sediul local Câmpina din judeţul Prahova. Un sediu destul de ascuns, ca şi localizare. La serviciu erau 8 funcţionari, iar până spre orele prânzului depuseseră cereri peste 30 de fermieri. La APIA Câmpina sunt arondate 27 comune, iar vineri seara aveau depuse cererile 1977 de fermieri dintr-un număr estimativ de 2327.
Nu toţi cei programaţi au venit să depună cererea. Petre Daea a şi sunat 2 din fermierii care nu se prezentaseră la sediul local Câmpina şi i-a mai asigurat încă o dată că pe 15 mai este ultima bornă din campania de anul acesta pentru depunerea cererilor. „Puteţi să mă daţi în judecată, dar nu-mi voi încălca ordinul. Nu pentru că sunt căpos, ci pentru că trebuie să punem ordine în sistem. Pentru mine contează ca fermierii să primească subvenţiile la timp şi asta presupune să îşi şi depună cererile atunci când sunt programaţi să o facă, nu să vină cu toţii în ultimul ceas”, a subliniat Petre Daea.
Au urmat apoi sediul judeţean APIA Braşov şi centrul local APIA Codlea, unde la un moment dat, fermierii au aşteptat ca sistemul să fie resetat. La Codlea sunt arondate 12 UAT şi 1737 de fermieri din cei 2109 invitaţi depusesără până vineri seara cererile.
În Covasna, la sediul judeţean din Sf. Gheorghe, Petre Daea a ajuns după închiderea programului. Deşi sediul era închis, ministrul l-a inspectat pe exterior şi a găsit o fereastră deschisă. Când a tras de ea s-a declanşat alarma. La un sfert de ceas a ajuns un angajat APIA cu cheile, moment în care a sunat din nou alarma. Firma de pază a ajuns după ce aproape toţi angajaţii APIA Sf. Gheorghe erau la discuţii cu ministrul, lucru care nu a fost tocmai în regulă! La Covasna, 80 % din fermieri depuseseră cererile.
Iar la Miercurea Ciuc, în Harghita, deşi era o sărbătoare catolică mare, lumea era la treabă. Aici 83,94 % din fermieri depuseseră cererile. Adică din 26.530 de fermieri invitaţi 22.269 depuseseră cererile, iar ca suprafaţă se ridica la 75%. Mai concret, din cele peste 180.000 ha agricole ale judeţului 134.500 erau acoperite de cereri. E adevărat că doar 10 % din acest teren este arabil. Rezultatele foarte bune ale APIA Hargita s-au realizat cu largul concurs al primarilor şi al direcţiilor agricole.
Ministrul a vizitat şi câteva ferme ale cultivatorilor de cartof din Covasna, în special pe acelea care au absorbit sprijin cuplat pe sămânţa de cartof şi a văzut că banii, uneori şi peste un million de euro/fermă, au fost investiţi în utilaje ultramoderne şi depozite. Ceea ce l-a bucurat foarte mult. Un alt popas a fost făcut la Asociaţia Sita Natural din Sita Buzăului unde banii de pe agromediu s-au cheltuit cu răspundere. Pajistile arată ca în Elveţia şi investiţiile într-un adăpost pentru finisarea tăuraşilor, dar şi într-un centru de preluare al laptelui pentru asociaţi, erau aproape de final; inclusiv un deposit pentru cereale. Petre Daea a degustat din pălinca Sanct Georgius care a câştigat zeci de premii în concursurile din Ungaria, Austria şi Italia.
Ca o concluzie, Petre Daea este hotărât ca la 15 mai, orele 24, să tragă obloanele operaţiunii de depunerea a cererilor unice!