OFICIAL! UE depune eforturi pentru a îmbunătăți actualul Fond european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) în următorii ani, cu scopul de a stimula dezvoltarea unui sector al pescuitului dinamic, de a sprijini reînnoirea generațiilor și de a asigura un nivel de trai echitabil pentru comunitățile costiere. Ministrul agriculturii Petre Daea spune că eficacitatea acestui fond a fost subminată de birocrație. Așa cum se întâmplă și cu alte fonduri din agricultură.
Consiliul a convenit astăzi asupra poziției sale de negociere („abordarea generală parțială”) referitoare la propunerea de regulament privind FEPAM 2021-2027, care vizează sprijinirea politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), a politicii maritime a UE și a angajamentelor internaționale în domeniul guvernanței oceanelor, mai ales în contextul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
„FEPAM este esențial pentru asigurarea punerii în aplicare corespunzătoare a obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului. În trecut, eficacitatea sa a fost subminată de norme complexe și de birocrație, dar Consiliul s-a angajat să-l transforme într-un instrument flexibil și funcțional în serviciul pescarilor europeni”, a declarat Petre Daea, ministrul român al agriculturii și dezvoltării rurale și președinte al Consiliului.
Poziția de negociere este definită ca fiind „parțială”, deoarece exclude, în acest stadiu, aspectele legate de buget și aspectele orizontale care se află în curs de negociere în contextul următorului cadru financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2021-2027.
Deși rămâne, în linii mari, aproape de propunerea Comisiei, poziția de negociere parțială a Consiliului îmbunătățește și mai mult textul, simplificând și clarificând structura fondului.
În plus, poziția convenită va extinde sfera operațiunilor eligibile pentru a le include pe cele referitoare la investițiile cu privire lasiguranța la bord, condițiile de muncă și eficiența energetică, precum și la achiziționarea sau importul de nave de pescuit, precum și la înlocuirea sau modernizarea motoarelor pentru navele cu o lungime de până la 24 de metri. Totuși, aceste derogări vor fi supuse unor condiții foarte restrictive, astfel încât să se evite orice creștere a capacității și să se respecte pe deplin obiectivele PCP. De exemplu, pentru a aprecia dacă prima achiziție a unei nave de pescuit de către un tânăr pescar este eligibilă pentru finanțare, ar trebui să se ia în calcul vârsta și lungimea navei; vârsta, calificarea sau experiența pescarului, precum și cerința ca nava să facă parte dintr-un segment echilibrat al flotei.
FEPAM este unul dintre cele cinci fonduri structurale și de investiții europene (ESI) care urmăresc să promoveze o creștere economică și o redresare bazată pe locuri de muncă în Europa. Până acum, FEPAM a realizat următoarele: a ajutat pescarii în tranziția către pescuitul sustenabil, a sprijinit comunitățile costiere în diversificarea economiilor lor, a finanțat proiecte care creează noi locuri de muncă și îmbunătățesc calitatea vieții de-a lungul coastelor europene și a susținut exploatările durabile în sectorul acvaculturii.
La 13 iunie 2018, Comisia a propus un nou regulament privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, ca parte a următorului cadru bugetar al UE pentru perioada 2021-2027. Propunerea urmărește să simplifice implementarea FEPAM, permițând statelor membre să direcționeze sprijinul către prioritățile lor strategice, în loc să le oblige să aleagă dintr-un „meniu” de acțiuni eligibile. Bugetul FEPAM propus de Comisie s-ar ridica, în prețuri curente, la 6 140 000 000 EUR. Resursele FEPAM sunt împărțite între gestiunea partajată, directă și indirectă. Suma de 5 311 000 000 EUR este alocată sprijinului acordat în regim de gestiune partajată, iar suma de 829 000 000 EUR sprijinului acordat în regim de gestiune directă și indirectă.
Parlamentul European și-a stabilit poziția în primă lectură asupra propunerii la 4 aprilie 2019. În urma acordului privind abordarea generală parțială, se preconizează că negocierile cu Parlamentul European vor începe în a doua jumătate a anului 2019.
Comunicat MADR