Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DAEA, despre PRODUCŢIILE de CEREALE din 2018: Suntem pe PRIMUL LOC în UE la PORUMB şi FLOAREA SOARELUI!

Publicat: 03 decembrie 2018 - 17:09
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CAMPIONI LA RECOLTE. Fermierii români au obţinut anul acesta cele mai mari producţii de cereale din istorie, iar la porumb şi floarea soarelui suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, anunţă ministrul Agriculturii, Petre Daea.

România a realizat anul acesta peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone în 2017. Producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupă primul loc în Uniunea Europeană, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Producţia de cereale de anul acesta depăşeşte 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul tării, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE, a spus Daea, citat de Agerpres.

porumb-cu-bani_bSuprafaţa însămânţată în 2018 cu porumb a fost de 2,415 milioane ha, iar la floarea soarelui de 1,01 milioane ha.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în câteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul la hectar.

Pe 25 octombrie 2018, Asociaţia generală a producătorilor de porumb (AGPM) din Franţa, citată de cotidianul Le Monde, estima că România ar urma să recolteze în acest an între 14,5 şi 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa, ceea ce înseamnă că România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb, „vampirizând” piaţa europeană a porumbului, notează Agerpres.

Recolta de grâu din 2018 a depăşit 10,2 milioane tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul 2017, când au fost recoltate 10 milioane tone, deşi, potrivit şefului MADR, a fost un an greu, în care „România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme”.

Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,8 milioane de tone, în creştere uşoară (sub 1%) faţă de anul trecut, când a fost de 12,7 milioane de tone. Producţia medie în 2018 a fost de 4.655 kg/ha, comparativ cu 4.598 kg/ha în 2017.

În 2017, România a raportat o producţie totală de cereale de aproape 27 de milioane tone, adică 1,4 tone pe fiecare român, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi şi struguri. Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane tone, cu un randament de 4,83 tone/hectar, în timp ce la porumb, recolta a depăşit 14,5 milioane tone, cu o medie aproape 6 tone/hectar. Şi la floarea-soarelui a fost consemnată o producţie record de 3,167 milioane tone în 2017, cu un randament de 2,72 tone/hectar. În România, cerealele ocupă 60% din suprafaţa ţării.

Anul trecut, România a fost pe primul loc în UE la floarea soarelui (la suprafaţa cultivată şi producţia realizată), locul întâi la porumb boabe la suprafaţa cultivată şi locul doi la producţia realizată, după Franţa. La grâu a fost pe locul cinci în UE, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie.

Datele publicate pe 16 noiembrie 2018 de Oficiul European de Statistică (Eurostat) au arătat că România a fost, în 2017, a opta putere agricolă a Uniunii Europene.

Detalii AICI: ROMÂNIA, a OPTA PUTERE AGRICOLĂ a UE în 2017

Vizualizat: 1389 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Vladu
|
12. 04, 2018. Tuesday 22:18
Suntem de rușine. Exportăm producțiile record și importăm pâine și biscuiți. Alți europeni obțin foloasele, nu poporul român.
1.
ing.Traian Ghinoiu
|
12. 04, 2018. Tuesday 08:00
A fost ,intradevar, unul din cei mai buni ani pentru prasitoare ! A ajutat si Dumnezeu dar sa dam Cezarului ce e al lui ! Ca niciodata ploile au venit la timp ;guvernantii au inteles foarte bine rolul subventiilor venite "inainte de timp"! Cuplate cu multa competenta profesionala a majoritatii fermierilor si o dotare pe masura am reusit ce demult am dorit ! Dar cum se spunea in sistemul trecut ,mai e mult pana departe ! Potentialul nostru pe acest domeniu e imens ! Important e ca s-a creat emulatia ,exista o responsabilitate a administratiei centrale agricole, in final toata lumea e cuplata pe succes ! Doamne ajuta !
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii