FĂRĂ SUBVENȚII ÎN BUZUNAR! Ritmul amețitor impus la depunerea cererilor unice de plată pentru campania 2017 nu le-ar mai fi permis angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să se ocupe și de restanțele la plată pentru 2016. Ce spune ministrul agriculturii că se întâmplă cu acești agricultori și cine e responsabil că ei nu au nici la această oră subvențiile în buzunare?
Sunt unii fermieri care au probleme privind justificarea dosarului respectiv și se lucrează în așa fel încât toți să primească. Pentru că am plecat de la premiza indiferent cât lucrăm de mult se va căuta o soluție legală pentru ca fiecare producător să aibă subvenția. Îmi pare rău că unii dintre aceștia nu au putut documenta la timp, nu au putut aduce documentația respectivă, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, luni, la Cilieni, Olt.
Ministrul agriculturii a fost întrebat dacă acestor fermieri care nu au închise dosarele de subvenții pentru 2016, nu au o decizie de plată, le-au fost acceptate cererile unice pentru subvențiile pe 2017.
Da, sigur. E o altă problemă, la toată lumea, a spus Daea.
Ghinioniștii care nu au subvențiile APIA în buzunare sunt fermierii incluși anul trecut în eșantioanele de control, mai ales în eșantionul doi, verificări prin teledetecție. Astfel, în fiecare județ sunt câteva sute de agricultori care privesc cu nerăbdare și furie către APIA. Spre exemplu, în județul Dolj, 800 de fermieri nu au primit niciun leu din subvențiile pe 2016. Șeful adjunct APIA Dolj promite că banii vor fi transferați în conturile agricultorilor la sfârșitul acestei săptămâni.
Mai sunt de autorizat la plată circa 800 de fermieri. Rapoartele de control sunt introduse în baza de date. Mai sunt de introdus circa 116 rapoarte. De mâine (azi, marți, 16 mai n.r.) începem să lucrăm pe această temă. Cred că pe finalul săptămânii vor fi virați banii și pentru respectivii fermieri. Au fost întârzieri din cauză că la Dolj a fost cel mai mare eșantion de control din țară și nu am făcut față. La noi au venit de la alte centre APIA ca să ne ajute. Au fost verificate circa 24.500 de parcele, ceea ce înseamnă foarte mult și de aceea au apărut întârzieri la plăți, a declarat Dumitru Stroe, directorul executiv adjunct al APIA Dolj, pentru Gazeta de Sud.