Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CURTEA EUROPEANĂ DE CONTURI: SUBVENȚIA AMENINȚATĂ CU DISPARIȚIA!

Publicat: 13 decembrie 2017 - 09:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLATA PE ÎNVERZIRE NU SE JUSTIFICĂ! Există toate șansele ca fermierii europeni, inclusiv cei români, să nu mai beneficieze de schema de plată pentru condiții benefice de climă și mediu, pe scurt înverzirea. Curtea Europeană de Conturi a constatat că este puțin probabil ca înverzirea să producă beneficii semnificative pentru mediu și climă, în principal din cauza faptului că o pondere semnificativă din practicile subvenționate ar fi fost realizate chiar și în lipsa acestei plăți, anunță un Raport al Curții Europene de Conturi.

„Înverzirea” PAC: o schemă de sprijin pentru venit mai complexă, însă ineficace deocamdată din punctul de vedere al impactului asupra mediului, arată Curtea de Conturi Europeană, arată Curtea Europeană de Conturi, într-un comunicat transmis media.

Plățile menite să încurajeze fermierii să „contribuie la înverzire” au o probabilitate scăzută de a îmbunătăți în mod semnificativ performanța în materie de mediu și climă a politicii agricole comune, se arată într-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeană. Auditorii Curții au constatat că noile plăți au sporit complexitatea sistemului, dar nu au generat schimbări la nivelul practicilor agricole decât pentru aproximativ 5 % din suprafața agricolă a UE.

Înverzirea este un nou tip de plată directă pentru fermieri, care a fost introdusă odată cu reforma din 2013 a politicii agricole comune (PAC). Ea a fost concepută să remunereze fermierii pentru impactul pozitiv pe care aceștia îl produc asupra mediului, care, altfel, nu ar fi recompensat de piață. Este singura plată directă al cărei obiectiv principal declarat are un caracter ecologic.
Auditorii au examinat dacă înverzirea avea capacitatea de a spori performanța în materie de mediu și climă a PAC, în conformitate cu obiectivele UE. Ei au purtat discuții în acest sens cu autoritățile din cinci state membre: Grecia, Spania (Castilia și Leon), Franța (Aquitania și Nord – Pas-de-Calais), Țările de Jos și Polonia.

„Înverzirea rămâne, în esență, o schemă de sprijin pentru venit”, a declarat domnul Samo Jereb, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de raport. „În forma în care este implementată în prezent, este puțin probabil ca înverzirea să îmbunătățească în mod semnificativ performanța în materie de mediu și climă a PAC”, a continuat acesta.

Curtea a constatat că logica de intervenție pe care Comisia Europeană o elaborase pentru plățile de înverzire nu era completă. În plus, Comisia nu a stabilit ținte clare și suficient de ambițioase cu privire la mediu pe care înverzirea ar trebui să le atingă. Mai mult, alocarea bugetară pentru înverzire nu este justificată de gradul de realizare a obiectivelor legate de mediu și de climă ale politicii. De asemenea, Curtea a constatat că este puțin probabil ca înverzirea să producă beneficii semnificative pentru mediu și climă, în principal din cauza faptului că o pondere semnificativă din practicile subvenționate ar fi fost realizate chiar și în lipsa acestei plăți. Curtea estimează că înverzirea a produs schimbări la nivelul practicilor agricole pentru doar aproximativ 5 % din suprafața agricolă a UE.

Nu în ultimul rând, Curtea a constatat că exista o probabilitate scăzută ca rezultatele politicii să justifice gradul de complexitate semnificativ pe care înverzirea îl adaugă la PAC. O parte din această complexitate decurge din suprapunerile care intervin între înverzire și alte cerințe legate de mediu din cadrul PAC.

În perspectiva următoarei reforme a PAC, Curtea recomandă Comisiei să elaboreze o logică de intervenție completă în ceea ce privește contribuția PAC la obiectivele UE în materie de mediu și climă. La elaborarea propunerilor sale în vederea reformei, Comisia ar trebui să se ghideze după următoarele principii:

• fermierii nu ar trebui să beneficieze de plăți în cadrul PAC decât dacă îndeplinesc un ansamblu de norme de bază legate de mediu. Sancțiunile care sunt aplicate în cazul nerespectării acestor norme ar trebui să fie stabilite la un nivel suficient de mare pentru a acționa ca factor disuasiv;
• programele agricole menite să răspundă nevoilor referitoare la mediu și climă ar trebui să includă ținte în materie de performanță și o finanțare al cărei cuantum să reflecte costurile suportate și pierderile de venituri antrenate de acțiuni care depășesc cerințele de referință în materie de mediu;
• atunci când li se prezintă diverse opțiuni pentru implementarea PAC, statele membre ar trebui să fie obligate să demonstreze că opțiunile pe care le-au selectat sunt eficace și eficiente din punctul de vedere al capacității lor de a duce la îndeplinirea obiectivelor politicii.

UE cheltuie 12 miliarde de euro pe an în scopul noii plăți pentru înverzire, ceea ce reprezintă 30 % din totalul plăților directe din cadrul PAC și aproape 8 % din ansamblul bugetului UE. Pentru fermieri, aceasta înseamnă o rată medie de circa 80 de euro pe hectar pe an. Atunci când a fost introdusă plata pentru înverzire, Parlamentul European și Consiliul au transferat aceste fonduri din cadrul celorlalte tipuri de plăți directe. Bugetul global al plăților directe din cadrul PAC a rămas deci relativ stabil.
Înverzirea face obiectul gestiunii partajate, Comisia Europeană având responsabilitatea generală pentru execuția bugetului UE, sarcinile de execuție fiind însă delegate statelor membre.

(Raportul special nr. 21/2017, intitulat „Înverzirea: o schemă de sprijin pentru venit mai complexă, însă ineficace deocamdată din punctul de vedere al impactului asupra mediului”, este disponibil în 23 de limbi ale UE pe site-ul Curții (eca.europa.eu) ).
 

Vizualizat: 7256 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 08:59

VOCEA FERMIERILOR! Micii fermieri care cultivă legume în spații protejate sunt nemulțumiți de condițiile de acordare a ajutorului excepțional stabilit prin Măsura 21. Mai mult, ei au observat neconcordanțe între fișa Măsurii 21 și Ghidul solicitantului. Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, organizație membră în Uniunea Salvăm Țăranul Român, a anunțat că a solicitat Ministerului Agriculturii modificarea condițiilor în așa fel încât de ajutor să beneficieze mai mulți fermieri.

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

01 octombrie 2020 - 08:18

PLĂȚI FERMIERI. Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. III al anului 2020), a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

01 octombrie 2020 - 07:49

SUBVENȚII APIA 2020! Fermierii români beneficiază și-n acest an de un avans la plățile directe pe suprafață cuvenite pentru anul de cerere 2020. Plata avansului va începe la data de 16 octombrie 2020. AGROINFO a estimat suma pe hectar pe care APIA le-o va plăti în avans fermierilor din cuantumul plăților directe pe suprafață.

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

30 septembrie 2020 - 14:45

COMUNICAT. Din data de 29 septembrie 2020, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV și Asociația Producătorilor de Porumb din România APPR, reunite în cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au devenit membre cu drepturi depline în COPA-COGECA. cea mai mare organizație a fermierilor din Europa.

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

30 septembrie 2020 - 13:02

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit calendarul pentru luna octombrie pentru plata subvențiilor agricole aferente anului de campanie 2020.

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

30 septembrie 2020 - 07:21

AJUTOARE EXCEPȚIONALE APIA. Fermierii, crescătorii de animale, care nu au încasat anul trecut plăți directe de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau nu au solicitat anul acesta, prin cererea unică, plăți directe de la APIA, nu se încadrează la condițiile APIA pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat în contextul crizei sanitare.

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

29 septembrie 2020 - 20:07

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Crescătorul de bovine Ștefan Muscă din județul Giurgiu spune că a chemat mașina de la abator să ducă vacile. Nu mai putem să fim sclavi, nu că nu mai vrem, că ne-am obișnuit să fim sclavi, dar nu mai putem, nimeni nu ne mai dă pe datorie, spune cu amărăciune crescătorul. A vândut laptele în februarie, dar nu și-a primit nici acum banii. Ștefan Muscă a trimis deja o parte din bovinele din fermă la abator.

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

29 septembrie 2020 - 11:22

PREGĂTIM O NOUĂ GENERAȚIE DE LIDERI ÎN AGRICULTURĂ! Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială și lansează programul “Burse Agricover 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie și să se specializeze urmând cursurile celei a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru Agricultură (2020-2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

29 septembrie 2020 - 09:49

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, în această perioadă, ajutorul de stat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019 și distruse de secetă. Ajutorul este plătit în procent de 81%, deci nu integral. Ministerul Agriculturii le-a promis agricultorilor un ajutor și pentru culturile de primăvară afectate grav de secetă. Când vor fi plătite diferența de 19% pentru culturile de toamnă și ajutorul pentru culturile de primăvară?

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii