Adama
Vinasa Rompak

CURTEA EUROPEANĂ DE CONTURI: SUBVENȚIA AMENINȚATĂ CU DISPARIȚIA!

Publicat: 13 decembrie 2017 - 09:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLATA PE ÎNVERZIRE NU SE JUSTIFICĂ! Există toate șansele ca fermierii europeni, inclusiv cei români, să nu mai beneficieze de schema de plată pentru condiții benefice de climă și mediu, pe scurt înverzirea. Curtea Europeană de Conturi a constatat că este puțin probabil ca înverzirea să producă beneficii semnificative pentru mediu și climă, în principal din cauza faptului că o pondere semnificativă din practicile subvenționate ar fi fost realizate chiar și în lipsa acestei plăți, anunță un Raport al Curții Europene de Conturi.

„Înverzirea” PAC: o schemă de sprijin pentru venit mai complexă, însă ineficace deocamdată din punctul de vedere al impactului asupra mediului, arată Curtea de Conturi Europeană, arată Curtea Europeană de Conturi, într-un comunicat transmis media.

Plățile menite să încurajeze fermierii să „contribuie la înverzire” au o probabilitate scăzută de a îmbunătăți în mod semnificativ performanța în materie de mediu și climă a politicii agricole comune, se arată într-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeană. Auditorii Curții au constatat că noile plăți au sporit complexitatea sistemului, dar nu au generat schimbări la nivelul practicilor agricole decât pentru aproximativ 5 % din suprafața agricolă a UE.

Înverzirea este un nou tip de plată directă pentru fermieri, care a fost introdusă odată cu reforma din 2013 a politicii agricole comune (PAC). Ea a fost concepută să remunereze fermierii pentru impactul pozitiv pe care aceștia îl produc asupra mediului, care, altfel, nu ar fi recompensat de piață. Este singura plată directă al cărei obiectiv principal declarat are un caracter ecologic.
Auditorii au examinat dacă înverzirea avea capacitatea de a spori performanța în materie de mediu și climă a PAC, în conformitate cu obiectivele UE. Ei au purtat discuții în acest sens cu autoritățile din cinci state membre: Grecia, Spania (Castilia și Leon), Franța (Aquitania și Nord – Pas-de-Calais), Țările de Jos și Polonia.

„Înverzirea rămâne, în esență, o schemă de sprijin pentru venit”, a declarat domnul Samo Jereb, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de raport. „În forma în care este implementată în prezent, este puțin probabil ca înverzirea să îmbunătățească în mod semnificativ performanța în materie de mediu și climă a PAC”, a continuat acesta.

Curtea a constatat că logica de intervenție pe care Comisia Europeană o elaborase pentru plățile de înverzire nu era completă. În plus, Comisia nu a stabilit ținte clare și suficient de ambițioase cu privire la mediu pe care înverzirea ar trebui să le atingă. Mai mult, alocarea bugetară pentru înverzire nu este justificată de gradul de realizare a obiectivelor legate de mediu și de climă ale politicii. De asemenea, Curtea a constatat că este puțin probabil ca înverzirea să producă beneficii semnificative pentru mediu și climă, în principal din cauza faptului că o pondere semnificativă din practicile subvenționate ar fi fost realizate chiar și în lipsa acestei plăți. Curtea estimează că înverzirea a produs schimbări la nivelul practicilor agricole pentru doar aproximativ 5 % din suprafața agricolă a UE.

Nu în ultimul rând, Curtea a constatat că exista o probabilitate scăzută ca rezultatele politicii să justifice gradul de complexitate semnificativ pe care înverzirea îl adaugă la PAC. O parte din această complexitate decurge din suprapunerile care intervin între înverzire și alte cerințe legate de mediu din cadrul PAC.

În perspectiva următoarei reforme a PAC, Curtea recomandă Comisiei să elaboreze o logică de intervenție completă în ceea ce privește contribuția PAC la obiectivele UE în materie de mediu și climă. La elaborarea propunerilor sale în vederea reformei, Comisia ar trebui să se ghideze după următoarele principii:

• fermierii nu ar trebui să beneficieze de plăți în cadrul PAC decât dacă îndeplinesc un ansamblu de norme de bază legate de mediu. Sancțiunile care sunt aplicate în cazul nerespectării acestor norme ar trebui să fie stabilite la un nivel suficient de mare pentru a acționa ca factor disuasiv;
• programele agricole menite să răspundă nevoilor referitoare la mediu și climă ar trebui să includă ținte în materie de performanță și o finanțare al cărei cuantum să reflecte costurile suportate și pierderile de venituri antrenate de acțiuni care depășesc cerințele de referință în materie de mediu;
• atunci când li se prezintă diverse opțiuni pentru implementarea PAC, statele membre ar trebui să fie obligate să demonstreze că opțiunile pe care le-au selectat sunt eficace și eficiente din punctul de vedere al capacității lor de a duce la îndeplinirea obiectivelor politicii.

UE cheltuie 12 miliarde de euro pe an în scopul noii plăți pentru înverzire, ceea ce reprezintă 30 % din totalul plăților directe din cadrul PAC și aproape 8 % din ansamblul bugetului UE. Pentru fermieri, aceasta înseamnă o rată medie de circa 80 de euro pe hectar pe an. Atunci când a fost introdusă plata pentru înverzire, Parlamentul European și Consiliul au transferat aceste fonduri din cadrul celorlalte tipuri de plăți directe. Bugetul global al plăților directe din cadrul PAC a rămas deci relativ stabil.
Înverzirea face obiectul gestiunii partajate, Comisia Europeană având responsabilitatea generală pentru execuția bugetului UE, sarcinile de execuție fiind însă delegate statelor membre.

(Raportul special nr. 21/2017, intitulat „Înverzirea: o schemă de sprijin pentru venit mai complexă, însă ineficace deocamdată din punctul de vedere al impactului asupra mediului”, este disponibil în 23 de limbi ale UE pe site-ul Curții (eca.europa.eu) ).
 

Vizualizat: 7444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii