Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ: SCHEMA DE PLATĂ PE SUPRAFAȚĂ AVANTAJEAZĂ FERMELE MARI!

Publicat: 15 martie 2018 - 13:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RAPORT OFICIAL! Curtea de Conturi Europeană susține, într-un raport, că schema de plată pe suprafață, cum este schema de plată de bază, aplicată în unele state membre UE, sau schema unică de plată pe suprafață (SAPS) pe care o aplică România, avantajează exploatațiile agricole de dimensiuni mari.  Este o schemă bazată în esență pe suprafață mai degrabă decât pe nivelul veniturilor, spune Curtea de Conturi Europeană.

Curtea remarcă faptul că sprijinul din partea schemei de plată de bază tinde să favorizeze exploatațiile de dimensiuni mai mari.

„Schema de plată de bază constituie o sursă importantă de venit pentru mulți fermieri, dar prezintă o serie de limitări inerente”, a declarat domnul João Figueiredo, membrul Curții responsabil de raport. „Ea nu ține cont de condițiile de piață, de utilizarea terenurilor agricole sau de circumstanțele individuale ale exploatației și nu se bazează pe o analiză a situației globale a veniturilor fermierilor.”

Sistemele de control din statele membre vizitate au redus în mare măsură riscul de erori de calcul și, în general, plățile efectuate nu erau afectate de un nivel semnificativ de eroare. Cu toate acestea, în unele cazuri, valorile drepturilor erau inexacte, erau calculate doar cu titlu provizoriu sau erau bazate pe estimări. Comisia a furnizat statelor membre orientări detaliate, dar nu a fost întotdeauna în măsură să garanteze o aplicare consecventă a regulilor. În plus, Comisia nu dispunea de anumite informații importante de monitorizare.

În ceea ce privește actuala schemă de plată de bază (în vigoare până la sfârșitul anului 2020), Curtea formulează o serie de recomandări adresate Comisiei legate de alocarea și calculul drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază, abordând aspecte precum controalele-cheie ale agențiilor de plăți naționale, sistemele instituite de Comisie pentru difuzarea informațiilor în rândul statelor membre și rolul organismelor de certificare naționale.

După 2020, odată cu noua Politică Agricolă Comună (PAC), Curtea recomandă Comisiei să analizeze factorii care au o influență asupra veniturilor pentru toate grupurile de fermieri, nevoile lor în materie de sprijin pentru venit și valoarea bunurilor publice pe care le furnizează aceștia. Comisia ar trebui să coreleze, de la bun început, măsurile propuse cu obiective operaționale adecvate, precum și cu niveluri de referință în raport cu care să poată fi comparată performanța.

Schema de plată de bază pentru fermieri, introdusă în 2015 în cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune, prezintă o serie de limitări inerente. Concluzia Curții a fost că schema se află pe calea cea bună pe plan operațional, dar că impactul său asupra simplificării, a direcționării ajutorului și a convergenței nivelurilor de ajutor este unul limitat.

Ca și schema care a precedat-o, schema de plată de bază urmărește să ofere sprijin pentru venitul de bază al fermierilor și să contribuie la producția viabilă de produse alimentare în UE, fără să influențeze deciziile luate în ceea ce privește producția.

Anual, sunt făcute plăți în cuantum de aproximativ 18 miliarde de euro unui număr de circa patru milioane de fermieri, ea constituie sistemul de sprijin cel mai important pentru venitul fermierilor din UE.

Unul dintre principiile directoare ale reformei din 2013 a fost simplificarea. Or, potrivit auditorilor, Curții, normele complexe referitoare la schema de plată de bază și la suprafețele eligibile prevedeau numeroase opțiuni și excepții. Uneori, regulile alese de statele membre sporeau complexitatea, antrenau creșterea sarcinii administrative pentru autoritățile naționale și permiteau unor fermieri să realizeze profituri neașteptate.

Reforma a extins categoriile de teren pentru care se plătește sprijin, deoarece statele membre au adoptat diferite abordări pentru definirea unor termeni esențiali precum „teren agricol” și „activitate agricolă”, cu scopul de a direcționa mai bine sprijinul către fermierii „activi”. Această abordare putea însă crea și probleme semnificative de implementare. De asemenea, opțiunile alese de statele membre au avut un impact semnificativ asupra gradului de redistribuire a sprijinului, iar fermierii au putut, în anumite cazuri, să mențină niveluri deosebit de ridicate de sprijin care decurgeau din nivelurile anterioare ale subvențiilor.

Schema de plată de bază este aplicată în Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit. Restul statelor membre, care au aderat la UE în 2004 sau în 2007, aplică o schemă similară, dar tranzitorie, și anume schema de plată unică pe suprafață, SAPS. România aplică SAPS.

(Raportul special nr. 10/2018, intitulat Schema de plată de bază în favoarea fermierilor – se află pe calea cea bună pe plan operațional, dar are un impact limitat asupra simplificării, a direcționării ajutorului și a convergenței nivelurilor de ajutor.)

Vizualizat: 2436 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 18:16

COMUNICAT MADR. În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, anunță Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 17:05

AJUTOARE EUROPENE. Un lucru foarte bun pentru tinerii fermieri care au depășit termenul de 24 luni de la instalarea ca tânăr fermier, dar fără a depăși 5 ani, este acela că există o linie distinctă în cadrul sub-măsurii 4.1, dar atenție, nu veți putea depăși 70% cota de finanțare, anunță consultantul fonduri europene Marian Vișu Iliescu. Așadar, tinerii fermieri care nu îndeplinesc condiția celor 24 de luni pot să solicite 70% din sprijin instalare tineri fermieri.

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

07 aprilie 2021 - 15:40

PROTESTUL FERMIERILOR! Fermierii din Iași, Botoșani și alte județe au scos astăzi în stradă peste 200 de tractoare și utilaje agricole. Marșul tractoarelor este organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași. Cu fermierii ieșeni s-au solidarizat și agricultorii dobrogeni.

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

07 aprilie 2021 - 13:08

În ultimul raport, Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) a îmbunătăţit prognoza pentru producția mondială de cereale, în sezonul 2020/2021, până la 2.224 milioane tone. Această prognoză este cu 9 milioane tone mai mare faţă de raportul din luna februarie şi cu 2% în plus faţă de producţia realizată sezonul trecut. Chiar dacă Indicele preţului la cereale şi oleaginoase (GOI) a scăzut cu 3% în luna martie, prețurile medii ale produselor agricole au crescut brusc raportat la situaţia de anul trecut. Această scădere a GOI se datorează în principal preţurilor reduse din Argentina şi Brazilia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii