Fermierii români sunt revoltați că plata avansului din subvenții nu a fost inclusă în rectificarea bugetară făcută de Guvern pe 23 octombrie. Banii pentru plata avansului vor fi împrumutați de Ministerul Agriculturii de la Ministerul Finanțelor și vor fi returnați după deblocarea ajutoarelor europene.
Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a estimat că 850 de milioane de euro ar acoperi plata avansului din subvenția pe suprafață. Banii aceștia nu ar fi fost luați în calcul niciodată pentru rectificarea bugetară. Ministrul agriculturii încearcă să-i împrumute de la Ministerul Finanțelor.
Am identificat 850 de milioane de euro pe care le putem plăti la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, astfel încât să facem o infuzie de capital către fermieri, să-și poată continua activitatea agricolă. De trei ani, de când sunt ministru, am plătit în avans 50% din componenta europeană. Deci, numai din componenta europeană. Încercăm și-n acest an.
Declarația ministrului agriculturii a fost făcută pe 14 septembrie. 6 zile mai târziu, șeful APIA, Mihai Puțintei a declarat că a participat la o întâlnire a statelor membre UE la Luxemburg, unde s-a propus ca avansul din plățile directe să fie acordat fără finalizarea tuturor controalelor. O simplificare menită să ajute țările membre UE să le dea cât mai repede o parte din subvenții fermierilor care traversează o perioadă vitregă din punct de vedere economic. Comisia Europeană a fost de acord că este suficient controlul administrativ pentru plata unui avans.
Au fost propuse două procente. Un prim procent de 50% se referă la statele care au finalizat numai controlul administrativ, cum dorește să aplice România. Iar statele care au finalizat toate controalele, inclusiv pe cele prin teledetecție, vor putea aplica un procent de 70% pentru avans, a declarat Mihai Puțintei.
Declarația a fost făcută de șeful APIA pe 20 septembrie. 10 zile mai târziu a apărut Regulamentul european delegat 1748. Actul stabilește că țările membre UE pot să dea un avans de 70% din plata pe suprafață și 85% din ce înseamnă măsuri de sprijin pentru suprafață și animale, plăți acordate din Fondul European de Dezvoltare Rurală. Concret și pe înțelesul tuturor, plăți pe agromediu.
României nu i-ar permite buzunarul să meargă pe procente atât de mari. Pentru fermierii noștri procentul vehiculat oficial este de 50% din plata pe suprafață (SAPS), așa cum a susținut și șeful APIA. Nici vorbă și de un avans din plățile pe agromediu. Realitatea este destul de crudă pentru că și acest procent de 50% din subvenția pe suprafață pare, la acest moment, imposibil de acordat fermierilor. Plata pe suprafață (SAPS) anunțată de APIA pentru 2015 este de 72,69 de euro/ha. 50% din această sumă este 36,34 euro/ha.
Agroinfo a scris aici, în amănunt, prin ce cazne trec angajații APIA și cât de complicat este softul instalat de SIVECO, soft responsabil de verificarea cererilor unice. E ultima săptămână din octombrie și controlul administrativ nu pare deloc să se apropie de final. La un moment dat, șefii APIA discutau că ar fi fost de preferat să li se dea fermierilor adeverințe de garantare a unui procent din subvenții și agricultorii să iasă din impasul financiar cu ajutorul împrumuturilor bancare.
Cea mai recentă declarație despre plata avansului din subvenții este cea făcută de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pe 22 octombrie.
Am avut blocaje cu registrul agricol, cu codurile CAEN, etc. Cererea unică de plată trebuie verificată administrativ. Prin noile reglementări din noua Politică Agricolă Comună s-a creat un efort administrativ extraordinar. Trebuie să verificăm ca toți fermierii să fie activi, ne îngreunează și problema cu identificarea fără echivoc a parcelelor. Fiecare rubrică din cererea unică presupune un efort în plus. Angajații Agenției de Plăți și Intrevenții în Agricultură trebuie să verifice atent toate componentele cererii unice, toate rubricile. Știți bine, este o singură cerere, atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie. Ne aflăm în grafic și facem eforturi să acordăm avansul la subvenții cu începere de la sfârșitul lunii octombrie.