Plata pe înverzire nu este supusă sancțiunilor timp de doi ani, 2015 și 2016. Doar din 2017 se vor aplica sancțiuni pentru această schemă de plată. Cu toate acestea, fermierii români nu vor încasa toți cei 59,12 euro/ha. Reducerile aplicate plății pe înverzire sunt explicate în Ordinul ministrului agriculturii cu sancțiunile aplicate fermierilor.
Fermierii știu că sunt trei reguli care trebuie respectate la plata pe înverzire: diversificarea culturilor, menținerea pajiștilor permanente și 5% din exploatația agricolă să fie rezervate pentru zona de interes ecologic (ZIE). Sunt exceptate de la respectarea acestor reguli, exploatațiile agricole sub 15 ha. Să le luăm pe rând cele trei reguli și reducerile aplicate de APIA la această plată.
Reducerea plăţii pentru înverzire, în cazul nerespectării diversificării culturilor, se aplică având în vedere următoarele considerente:
a) Cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75% din suprafaţa totală de teren arabil, dar dacă suprafaţa care a fost determinată pentru grupa de culturi principală acoperă mai mult de 75%, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50% din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este proporţia reprezentată de suprafaţa principalei grupe de culturi care depăşeşte 75% din terenul arabil total determinat în suprafaţa totală impusă pentru celelalte grupe de culturi.
b) Principalele două culturi nu trebuie să acopere mai mult de 95% din suprafaţa totală de teren arabil determinată, dar dacă suprafaţa care a fost determinată pentru cele două grupe de culturi principale acoperă mai mult de 95%, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50% din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este proporţia reprezentată de suprafaţa celor două grupe de culturi principale care depăşeşte 95% din suprafaţa totală de teren arabil determinată în suprafaţa totală impusă pentru celelalte grupe de culturi.
c) Cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75% din suprafaţa totală de teren arabil determinată şi cele două culturi principale nu trebuie să acopere mai mult de 95%, dar dacă suprafaţa care a fost determinată pentru grupa de culturi principală acoperă mai mult de 75% şi suprafaţa care a fost determinată pentru cele două grupe de culturi principale acoperă mai mult de 95%, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50% din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este suma procentajelor de diferenţă menţionate la lit. a) şi b), iar valoarea acestui procentaj nu trebuie să depăşească 1.
Dacă s-a constatat că un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, obligaţia privind diversificarea culturilor descrisă, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire pentru anii următori se reduce cu suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă aplicabil.
Reducerea plăţii pentru înverzire în cazul nerespectării cerinţelor privind păşunile permanente se calculează având în vedere următoarele considerente:
a) Dacă s-a constatat că fermierul a arat pășunea permanentă, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu suprafaţa pe care s-a constatat că nu se îndeplinesc cerinţele stabilite.
b) Dacă fermierii au convertit o suprafață de teren în pășune permanentă, ei trebuie să utilizeze suprafața respectivă pentru producția de iarbă și alte plante furajere erbacee timp de 5 ani. Dacă se constată că nu s-a respectat această regulă, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu suprafaţa pe care s-a constatat că nu se îndeplinesc obligaţiile stabilite.
c) Neconformităţile sunt considerate "constatate" dacă sunt stabilite în urma oricărui tip de controale efectuate sau după ce au fost aduse la cunoştinţa autorităţii de control competente sau a APIA în orice alt mod.
Reducerea plăţii pentru înverzire în cazul neîndeplinirii cerinţelor privind zonele de interes ecologic se face astfel:
a) Zona de interes ecologic se calculează pe baza suprafeţei totale de teren arabil determinate.
b) Dacă zona de interes ecologic prevăzută depăşeşte zona de interes ecologic determinată prin luarea în calcul a ponderării zonelor de interes ecologic, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50% din suprafaţa totală determinată a terenurilor arabile, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este ponderea diferenţei dintre zona de interes ecologic prevăzută şi zona de interes ecologic determinată în zona de interes ecologic prevăzută.
c) Dacă s-a constatat că un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, cerinţele referitoare la zona de interes ecologic descrisă, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire pentru anii următori se reduce cu suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă.
Fermierii români au avut cele mai multe probleme cu cei 5% pentru ZIE. Nu toți au înțeles ce trebuie să facă, iar acum când se trage linie, banii vor fi mai puțini. Toate aceste calcule vor fi operate de modulul creat pentru plata pe înverzire și care este încă în testare.