Subvenția pe suprafață poate să atingă o sumă uriașă, de peste 400 euro/ha/an, dacă fermierii români accesează și plățile compensatorii. Ce le aduce agricultorilor români în 2016 un plus consistent la subvenția pe suprafață?
Plățile compensatorii sunt cele care cresc cu sume importante banii pe suprafață care intră în buzunarul agricultorilor români. Sunt măsuri de finanțare delegate din PNDR 2014-2020 și gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Fermierii semnează angajamente pentru 5 ani, timp în care încasează banii dacă respectă regulile. Agricultorii români accesează cel mai frecvent pachetul culturi verzi sau pachetul care privește practicile agricol tradiționale. Să vedem care sunt sumele care pot fi încasate și ce reguli trebuie respectate.
Măsura 10 agromediu și climă. Cuantumul plăților compensatorii și regulile care trebuie respectate!
Pachetul 1 – pajişti cu înaltă valoare naturală - 93 euro/ha/an
Utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor este interzisă.
Utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maximum 40 kg. N s.a./ha (1 UVM/ha).
Cositul poate începe doar după data de 1 iulie (pentru terenurile situate în UAT cu altitudini medii mai mari sau egale cu 600 m) sau după data de 15 iunie (pentru terenurile situate în unitățI administrative teritoriale (UAT) cu altitudini medii mai mici de 600 m).
Păşunatul se efectuează cu maxim 1 UVM pe hectar.
Pachetul 2 – practici agricole tradiționale
Varianta 2.1– lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe – 100 euro/ha/an
Lucrările cu utilaje mecanizate nu sunt permise pe suprafaţa pajiştilor şi a livezilor tradiţionale aflate sub angajament cu excepţia celor operate cu forţă animală.
Varianta 2.2 - lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe 21 de euro/ha/an
Cositul se poate efectua cu utilaje mecanizate de mică capacitate (utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare), fiind interzisă folosirea utilajelor grele.
Sintagma „utilaje uşoare” se referă la utilaje mecanizate de capacitate mică (utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare) cu o masă redusă de până la 400 Kg, iar lăţimea lamei până în 1,2 m.
Pachetul 4 – culturi verzi – 128 euro/ha/an
Semănarea culturilor verzi trebuie realizată până la 30 septembrie, utilizându-se mazărea, măzărichea, rapiţa, muştarul, lupinul sau sulfina.
Utilizarea fertilizanţilor chimici este interzisă, doar fertilizanţii organici putând fi utilizaţi înaintea înfiinţării culturilor verzi.
Biomasa formată trebuie să fie încorporată în sol cel târziu până la 31 martie.
Suprafaţa care face obiectul angajamentului trebuie să fie diferită de cea pentru care este obligatorie respectarea pe timpul iernii a standardului GAEC 4 referitor la protecţia solului (20% din suprafaţa de teren arabil a fermei).
Pachetul 5 – adaptarea la efectele schimbărilor climatice – 125 euro/ha/an
Pentru fiecare cultură de primăvară (porumb, sorg, floarea soarelui, soia) angajată pe suprafaţa cultivată se vor utiliza concomitent, în proporţii egale, cel puţin 2 hibrizi/soiuri cu precocităţi diferite (timpurii sau semi-timpurii şi semi-tardivi sau tardivi).
Fermierii care încheie angajamente, vor trebui sa asigure rotația culturilor, astfel încât în 2 ani consecutivi să utilizeze minim 3 culturi diferite din cele 4 eligibile (porumb, sorg, floarea soarelui, soia).
Utilizarea metodelor de lucrare minimă a solului (minimum tillage), fiind interzis aratul suprafeţelor angajate.
Aplicarea gunoiului de grajd sub formă compostată (cantitatea maximă de gunoi de grajd care se aplică pe teren trebuie să fie în acord cu Standardele privind cantităţile maxime de îngrăşăminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol definite în “Codul de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi1”).
Este interzis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare.
Sintagma „metode de lucrare minimă a solului (minimum tillage)” se referă la un sistem minim de lucrări ale solului care presupune renunţarea în tehnologia unei culturi la arătură şi la o parte din lucrările solului, fapt ce conduce la o mai bună conservare a acestuia. Lucrarea de bază trebuie să se efectueze cu unelte care să nu întoarcă brazda (ex. cizel, plug paraplaw, scarificator).
(Sursa: Ghidul informativ pentru beneficiarii măsurilor de climă și mediu PNDR 2014-2020, MADR)