Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Cum influențează TRANSFERUL de EXPLOATAȚIE acordarea SUBVENȚIILOR? Iată TOT ce TREBUIE să știi!

Publicat: 09 august 2016 - 14:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

APIA, SUBVENȚII. Transferul de exploatație îi împiedică la această oră pe mulți dintre fermierii români să-și încaseze subvențiile aferente campaniei 2015. Iată ce trebuie să știți despre transferul exploatațiilor agricole ca să fiți feriți de probleme pentru următoarea campanie de plată a subvențiilor!

Potrivit prevederilor legale, transferul unei exploataţii înseamnă „vânzarea sau arendarea, sau orice alt tip de tranzacţie similară care are drept obiect unităţile de producţie în cauză”. Conform art. 28 din O.U.G. nr. 3/2015, Ordonanța subvențiilor agricole, dacă o exploataţie este transferată integral de la un beneficiar la altul, după depunerea unei cereri de plată şi înainte să fi fost îndeplinite toate condiţiile de acordare a plăţii, cedentului (beneficiarul a cărui exploataţie este transferată unui beneficiar) nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin pentru exploataţia transferată.

Transferul de exploataţie se realizează pentru întreaga exploataţie între doi fermieri înscrişi în Registrul Unic de Identificare (RUI) gestionat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), indiferent de forma de organizare a acestuia, în perioada stabilită în art. 28 alin. (1) din OUG nr. 3/2015. În cazul în care cesionarul nu este înscris în RUI, acesta completează un formular de înscriere în RUI-Anexa 1 din Ordin-MADR nr.22/2011, pus la dispoziţie de APIA şi primeşte în baza de date un ID.

Ajutorul solicitat sau plata solicitată de cedent se acordă cesionarului (beneficiarul căruia i se transferă exploataţia), cu respectarea următoarelor condiţii:

– în termen de 10 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploataţie, cesionarul notifică APIA asupra transferului şi solicită plata ajutorului şi/sau a sprijinului;
– cesionarul furnizează toate documentele justificative solicitate de APIA referitoare la transferul de exploatație;
– sunt îndeplinite toate condiţiile pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului în ceea ce privește exploatația transferată.

După momentul în care cesionarul a informat APIA şi a solicitat plata ajutorului şi/sau a sprijinului toate drepturile şi obligaţiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent şi APIA generat de cererea unică de plată sunt atribuite cesionarului.

Toate acţiunile necesare pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului şi toate declaraţiile date de cedent înainte de transfer sunt atribuite cesionarului în scopul aplicării normelor relevante ale Uniunii Europene.

Exploataţia transferată este considerată o exploataţie separată pe durata anului de cerere în cauză.

Dacă cesionarul are cerere unică de plată depusă, aceasta se constituie în cerere de înscriere în RUI (art.3, alin.l, lit.b din OMADR nr.22/2011).
Cesionarul trebuie să anunţe APIA referitor la transferul de exploataţie în termen de 10 zile calendaristice de la data încheierii tranzacţiei (conform art.28, alin.(2), lit.a) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile şi completările ulterioare).

Transferul se poate realiza oricând până la momentul emiterii de către APIA a deciziei de plată pe numele fermierului care transferă exploataţia agricolă.

Fermierul care preia exploataţia agricolă depune la centrul local/centrul judeţean unde a fost depusă cererea de plată a fermierului care transferă exploataţia agricolă, cererea pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare (anexa 26), pusă la dispoziţie de către APIA, însoţită de documentele care au stat la baza transferului de exploataţie agricolă: contract de vânzare-cumpărare/ arendă /închiriere /concesionare/ donaţie/ comodat sau altele asemenea şi dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancară de pe teritoriul României. Formularul de transfer de exploataţie este completat, semnat, ştampilat, după caz, de către cei doi beneficiari şi datat. Pe copia documentelor menţionate, cesionarul va înscrie „conform cu originalul” şi va semna.

Terenul/animalele care face/fac obiectul unui contract de arenda/ închiriere/ concesiune/ comodat nu poate/pot fi transferat/e unui alt utilizator, în acest caz transferul reprezentând subarendare/subconcesionare/subînchiriere, operaţiune juridică interzisă de prevederile legale.

Dacă în campania următoare efectuării transferului, fermierul doreşte să depună cerere de plată pentru suprafaţa agricolă care a făcut obiectul transferului în campania anterioară, acesta trebuie să depună la APIA o declaraţie pe propria răspundere în care va specifica motivul care a dus la anularea tranzacţiei, însotită de documentele doveditoare ale anulării tranzacţiei, deoarece documentul care a stat la baza transferului nu mai este valabil, a fost reziliat.

Anularea transferului nu afectează datele privind campania anterioară în care transferul a fost valabil.

(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)

Vizualizat: 7407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Manus
|
10. 19, 2016. Wednesday 15:43

Am o nelamurire. Daca am in arenda o suprafata de teren, deci sunt arendas ...nu proprietar al terenului, pot realiza transfer de exploatatie catre un alt beneficoar Apia?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii