CE TREBUIE SĂ BIFEZE FERMIERII ÎN CEREREA UNICĂ! Crescătorii de animale ne-au întrebat ce trebuie să bifeze în cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ca să încaseze integral subvenția pentru pășune. Pentru că mulți dintre acești crescători de animale sunt din județul Teleorman, AGROINFO a obținut lămuriri de la directorul adjunct al APIA Teleorman, Ilariu Chelu.
Cineva din primărie ne-a spus că vom încasa de la APIA o subvenție de doar 97 de euro pe hectarul de pășune. Nouă, crescătorilor de animale din comuna Plosca, Teleorman, cei de la primărie ne-au împărțit izlazul (pășunea n.r.) prin atribuire directă, după schimbarea legii. Acum plătim la primărie o redevență de 103 lei pe hectarul de pășune și vrem să știm dacă vom primi doar 97 de euro de la APIA. Că atunci ne cam alegem cu nimic, după ce ne-am luptat să fie a noastră pășunea, a crescătorilor de animale. Dăm 103 lei redevența, mai dăm pentru întreținerea pășunii și mai rămânem cu nimic. Mâine (marți, 8 mai n.r.) vrem să depunem cererea unică la APIA și vrem să știm urgent. Ajutați-ne! Ne-a rugat fermierul Tudoran Ștefan.
AGROINFO este mereu alături de fermieri, așa că am obținut cu rapiditate informații de la directorul adjunct APIA Teleorman pentru ca fermierii să fie pregătiți când merg să completeze cererea la APIA.
Pentru subvenția la pășune, în primul rând, este important ca fermierii, crescătorii de animale să asigure încărcătura de animale pe hectarul de pășune (0,3 UVM/ha). În momentul în care completează cererea unică la APIA, la centrele noastre locale, nu vor bifa schema de plată pe suprafață, finanțață din bugetul de stat, și anume ajutorul național tranzitoriu (ANT).
În rest, crescătorii de animale vor bifa celelalte scheme de plată pe suprafață. Și anume: schema unică de plată pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pe înverzire și plata pentru tinerii fermieri acolo unde este cazul. Adică, la plata pentru tineri fermieri, trebuie să aibă vârsta de maxim 40 de ani și să fie instalați ca șefi de exploatație agricolă. Crescătorii de animale care se încadrează vor bifa și această schemă de plată, declară șeful adjunct APIA Teleorman, exclusiv pentru AGROINFO.
Crescătorii români de animale depun, în aceste zile, cererea unică APIA prin care solicită subvențiile aferente anului 2018. ATENȚIE! La acest moment, nu se cunosc cuantumurile pe hectar pentru plățile directe pe suprafață, aferente anului 2018. Însă AGROINFO vă ajută cu un calcul al subvenției pe pășune, folosind cuantumurile pe hectar aferente anului 2017, ca să aveți idee cam la ce sumă poate să ajungă subvenția pentru un hectar de pășune.
IMPORTANT! VALORILE PE HECTAR CORESPUND ANULUI DE CERERE APIA 2017!
Schema de plată unică pe suprafață SAPS – 97,2452 euro/ha - 447,2598 lei/ha
Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru clima și mediu (plată pentru înverzire) – 57, 1745 euro/ha - 262,9626 lei/ha
Schema de plată redistributivă: primul interval: 1-5 ha, inclusiv – 5 euro - 22,9965 lei/ha ; al doilea interval peste 5 ha și 30 ha, inclusiv: 48,3251 euro/ha - 222,2616 lei/ha
Schema de plată pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro/ha - 111,8149 lei/ha
CALCUL ESTIMATIV!
Exemplul 1: un fermier care nu beneficiază de plata pentru tinerii fermieri și căruia primăria i-a atribuit un singur hectar de pășune sau maxim 5 ha:
SAPS 97,24 euro/ha+ plata pentru înverzire 57,17 euro/ha+ plata redistributivă (de la 1 ha la 5 ha, primul interval) 5 euro/ha = 159,41 euro/ha
Este suma pe care ar trebui să o încaseze un fermier pe hectarul de pășune în condițiile în care nu beneficiază de plata pentru tinerii fermieri și nici de intervalul 2 din plata redistributivă, unde suma pe hectar este mult mai mare decât pentru primul interval.
Exemplul 2: un fermier care nu beneficiază de plata pentru tinerii fermieri și care are de la primărie mai mult de 5,01 ha de pășune până la limita de 30 ha inclusiv:
SAPS 97,24 euro/ha+ plata pentru înverzire 57,17 euro/ha+ plata redistributivă (de la 5 ha la maxim 30 ha) 48,32 euro/ha = 202,73 euro/ha
Exemplul 3: un fermier care beneficiază de plata pentru tinerii fermieri și căruia primăria i-a atribuit până la 5 hectare de pășune, deci de la 1 ha la 5 ha:
SAPS 97,24 euro/ha+ plata pentru înverzire 57,17 euro/ha+ plata redistributivă 5 euro/ha + plata tinerii fermieri 24,31 = 183,72 euro/ha
Dacă acest tânăr fermier are în exploatare mai mult de 5 hectare de pășune și se încadrează la intervalul 2 al plății redistributive, atunci va încasa o plată redistributivă pe hectar, de la 5 ha până la 30 ha inclusiv, mult mai mare și anume 48,32 euro/ha.
Plăţile finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă, FEGA, s-au efectuat, pentru anul 2017, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro.
Deci, dragi crescători de animale, repetăm: bifați în cererea unică următoarele scheme pentru încasarea integrală a subvenției pe pășune: SAPS, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pe înverzire) și dacă aveți maxim 40 de ani și sunteți șefi de fermă bifați și plata pentru tinerii fermieri.