Adama
Vinasa Rompak

Culturile de toamnă nu s-au dezvoltat suficient pentru intrarea în iarnă

Publicat: 01 decembrie 2011 - 17:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cele peste 60.000 de hectare cultivate cu grâu, rapiţă şi orz de toamnă intră în iarnă fără să ajungă la o dezvoltare normală, în judeţul Buzău.

„După aproape patru luni de secetă, grâul a răsărit neuniform şi este cât firul de păr, acesta nu a înfrăţit cum ar fi fost normal pentru a înfrunta gerul, iar rapiţa nu intră în iarnă decât cu una din cele trei frunze care i-ar fi asigurat trecerea cu bine a anotimpului geros”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău.

Potrivit acestuia, culturile au suferit foarte mult din cauza secetei, agricultorii buzoieni au „întors” peste 1.000 de hectare cultivate cu rapiţă, şi nici grâul nu a atins o talie normală nici măcar pe suprafeţele irigate.

„Agricultorii mizează pe o iarnă blândă, cu ferestre cât mai mari de vreme caldă, ceea ce ar permite o revigorare din mers a tuturor culturile semănate în această toamnă”, a mai spus acesta.

În acest an agricol, agricultorii din judeţul Buzău au obţinut recolte bune. De pe cele 106.000 de hectare cultivate cu porumb pentru consum, s-au cules peste 500.000 de tone, cea mai ridicată producţie din ultimii cinci ani.

La grâu s-a obţinut o producţie medie de 3.500 de kilograme la hectar, la rapiţă, 2.200 de kilograme la hectar, struguri pentru vin, peste 5.000 de kilograme la hectar, şi struguri de masă, peste 7.000 de kilograme la hectar.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1960 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APDRP: Din 2 decembrie se deschide o nouă sesiune pentru Măsura 221 -

APDRP: Din 2 decembrie se deschide o nouă sesiune pentru Măsura 221 - " Prima împădurire a terenurilor agricole"

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) deschide, vineri, 2 decembrie, a patra sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole”. Sesiunea se va încheia pe 30 decembrie 2011.

Lipsa precipitaţiilor pune în pericol culturile de toamnă

Lipsa precipitaţiilor pune în pericol culturile de toamnă

Deşi producţiile obţinute în acest an la majoritatea culturilor au fost mari, în această toamnă, agricultorii sunt îngrijoraţi. Aceştia au întâmpinat probleme din cauza lipsei precipitaţiilor, iar cultura de rapiţă a fost cea mai afectată.

Satu-Mare: Producţia de porumb, cu 78% mai mare decât cea din 2010

Satu-Mare: Producţia de porumb, cu 78% mai mare decât cea din 2010

În judeţul Satu-Mare, producţia de porumb din această toamnă este cu aproximativ 80% mai mare decât cea de anul trecut.

Producătorii agricoli sunt buni să dea, dar nu şi să primească

Producătorii agricoli sunt buni să dea, dar nu şi să primească

După un an bun, în care agricultura a susţinut considerabil PIB-ul, guvernanţii taie din sprijinul acordat producătorilor agricoli, fără să ţină cont că anul agricol următor a început în condiţii dificile şi ar putea fi unul dezastruos, mai ales fără susţinerea financiară promisă agricultorilor. În aceste condiţii, LAPAR cere revenirea înscrierii în bugetul Ministerului Agriculturii a sumei de 73,35 euro/ha pentru plata naţională directă complementară (PNDC) care a fost promisă de guvernanţi pe tot parcursul anului şi acuză decizia unilaterală a Ministerului Agriculturii de a acorda doar puţin peste 37 euro/ha ca lipsă de respect faţă de eforturile producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

CJ Vâlcea: Preţul grâului va fi de circa 1,40 lei/kg în 2012

CJ Vâlcea: Preţul grâului va fi de circa 1,40 lei/kg în 2012

Consiliul Judeţean Vâlcea a stabilit marţi, în cadrul unei şedinţe, preţul grâului, pentru anul 2012, la 1,40 lei/kg, pe baza acestuia urmând a se va evalua arenda.

Harghita: Se efectuează controale pentru limitarea arderilor de mirişti

Harghita: Se efectuează controale pentru limitarea arderilor de mirişti

Prefectul judeţului Harghita, Ladanyi Laszlo-Zsolt, a dispus efectuarea de controale pentru limitarea arderilor necontrolate de mirişti, care continuă să afecteze judeţul.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii