Cu fiecare ceas se apropie tot mai mult momentul recoltării, iar în puţinul timp rămas fermierii îşi fac socoteala investiţiei, dar şi primele estimări privind producţiile.
Anul acesta, agricultorii care au mizat pe rapiţă nu au dat greş, cultura promite recolte bogate. Dacă anul trecut a avut doar 20 ha cultivate cu rapiţă, anul acesta George Cărteraru, preşedintele Cooperativei Agricole Dorobanţu 2009 din judeţul Călăraşi, “a riscat” 70 ha. Da, “a riscat”, pentru că rapiţa este o cultură destul de pretenţioasă. În ceea ce priveşte producţiile, aşteptările sunt optimiste, în cazul în care nu vor apărea intemperii. “Nu mă aştept ca rapiţa să fie sub trei tone pe hectar, în condiţiile în care anul trecut am făcut 3.150 kg/ha. La grâu, anul trecut am avut o producţie medie de 5.000 kg/ha producţia medie, pentru că au fost sole în care am recoltat 7.800 kg/ha, dar şi sole în care a fost culcat de vânt şi nu a avut masa hectolitrică corespunzătoare”, ne-a spus George Cărteraru.
Vom avea preţuri constante?
În ceea ce priveşte preţurile, agricultorii iau în calcul contextul economic şi geografic internaţional. “Ţinând cont de faptul că suntem vecini cu Ucraina şi foarte aproape de Rusia, poate nu mulţi traderi de cereale se aventurează să achiziţioneze cereale din Ucraina. Mai sunt şi inundaţiile din Vest, care au afectat culturile, deci un context oarecum favorabil fermierilor români”, a adăugat Cărteraru. Potrivit acestuia, la grâu nu sunt modificări de preţ faţă de anul trecut, în urmă cu două luni preţul a fost de 0,85 lei/kg, dar acum este de 0,65 lei/kg. “Nu mă aştept ca preţul să scadă sau să crească foarte mult, va fi constant în jurul acestei valori. În schimb, rapiţa va avea preţ, nu este o cultură cu probleme din acest punct de vedere, pentru că are căutare”, spune el.
Mai multe detalii despre producţii şi preţuri la cereale puteţi citi în revista Recolte Bogate – iunie 2014!