Deficitul de umiditate din sol a afectat culturile înfiinţate în toamna trecută. Răsărite târziu, plantele firave au pornit greu în vegetaţie.
Marius Jilăveanu, fermier din judeţul Călăraşi susţine că „la rapiţă suntem undeva la 40% faţă de anii precedenţi, mă refer la gradul de dezvoltare şi la densitate, pentru că au venit foarte târziu ploile. Plantele sunt foarte mici, în 4-6 frunze”. Potrivit acestuia, nici grâul nu stă mai bine. Înfrăţită în proporţie de 70%, cultura a avut de suferit din cauza secetei pedologice prelungite. „Grâul este în stadiul de înfrăţire, în proporţie de 70% a înfrăţit, diferenţa este undeva la fir cu fir. L-a afectat mult faptul că şi după semănat am avut o perioadă destul de mare - între 17 şi 25 de zile - în care nu a mai plouat. Noi am semănat după prima ploaie, cea de la începutul lui octombrie, şi de atunci până acum terenul este într-un deficit de umiditate continuu”, spune Marius Jilăveanu.
„Cultura de rapiţă este jalnică...” admite agricultorul din Călăraşi. Acesta pune slaba dezvoltare a plantelor tot pe seama deficitului de umiditate de la momentul semănatului. „Cultura de rapiţă este jalnică, pentru că nu am avut precipitaţii la timp şi răsărirea a avut loc la 3-4 săptămâni după semănat, pe 80% din suprafaţă. Şi la grâu, faptul că umiditatea a venit mai târziu nu a fost de bun augur, suntem undeva la 20-25% din stadiul de dezvoltare de anul trecut”, ne-a explicat Marius Jilăveanu. El apreciază diminuări de producţie de până la 20 – 25% la grâu şi până la 60% la rapiţă.
Detalii despre stadiul culturilor agricole la nivelul întregii ţări găsiţi în revista Recolte bogate - decembrie 2014!