Până în februarie a.c., agricultorii români au beneficiat de o iarnă liniştită. Dacă vremea va avea un curs previzibil, va fi bine. Fermierii susţin că starea culturilor la ieşirea din iarnă este una destul de bună, având în vedere condiţiile agrometeorologice.
Pentru Grupul de Producători Cereal Gaic-Kaiser SRL din localitatea Jilava, judeţul Ilfov, anul 2013 a început oarecum incert, şi cu bune, dar şi cu rele. „Cu rapiţa n-a mers deloc cum a trebuit. Cea mai mare parte n-a răsărit, iar cea care a răsărit a fost foarte slabă şi n-ar fi rezistat oricum peste iarnă. Ştiam, evident, că este o cultură riscantă, dar am semănat pe 70 de hectare. În cele din urmă, am văzut că, din păcate, n-a răsărit şi a trebuit să renunţăm la aceasta. Cauzele ţin doar de lipsa apei”, declară Cosmin Marius Dascălu, unul dintre administratorii Grupului de Producători ilfovean.
Ilfovenii speră însă că vor avea mai mulţi sorţi de izbândă cu grâul şi cu orzul, mai ales pentru că a nins. „Acum, avem un strat de zăpadă de circa trei centimetri, ceea ce nu e rău. Precipitaţiile n-au fost suficiente, noi având nevoie de mult mai multă apă, dar, deocamdată, este în regulă”, susţine Cosmin Marius Dascălu.
Care este starea de vegetaţie a culturilor? „Grâul a avut o evoluţie corespunzătoare din toamnă şi până acum. În primul rând, ne bucurăm că a răsărit normal, cu toate că arată puţin mai slab decât în urmă cu doi ani. Nici înalţimea taliei nu este foarte mare. Orzul a avut o dezvoltare asemănătoare grâului. Dacă nu vom avea parte de o iarnă aspră, noi suntem optimişti”, arată Dascălu.
La Botoşani, grâu are 10 cm
Culturile agricole din partea de nord a ţării au avut parte de un volum mai mare de precipitaţii, lucru care se vede, de altfel, şi în starea de vegetaţie a acestora. „În momentul de faţă, grâul arată bine, mai ales cel care a fost semănat în epoca optimă. Are doi-trei fraţi şi o talie de circa 10 centimetri. Suprafeţele semănate în afara perioadei optime sunt ceva mai slăbuţe, dar nici acestea nu arată rău”, susţine Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Botoşani.
De ce va depinde în continuare soarta culturilor? „Noi vom face tot ce depinde de noi. Vom fertiliza cu îngrăşăminte complexe cu azot, ca să ajutăm plantele. Însă până la sfârşitul lunii martie nu ştim ce va fi”, mărturiseşte Doru Andrici.
După cum au evoluat culturile până în prezent, agricultorii consideră se pot aştepta la recolte bune. „Anul are semne bune, deocamdată. Solul este acoperit de zăpadă şi lucrurile merg bine. Dacă avem zăpadă, poate fi şi mai frig. Au fost ani buni când temperaturile au coborât la -25 grade Celsius, numai că solul a fost acoperit de zăpadă”, spune Doru Andrici.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – februarie 2013.