Adama
Vinasa Rompak

Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă anunţă un an agricol promiţător

Publicat: 12 februarie 2013 - 15:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Până în februarie a.c., agricultorii români au beneficiat de o iarnă liniştită. Dacă vremea va avea un curs previzibil, va fi bine. Fermierii susţin că starea culturilor la ieşirea din iarnă este una destul de bună, având în vedere condiţiile agrometeorologice.

Pentru Grupul de Producători Cereal Gaic-Kaiser SRL din localitatea Jilava, judeţul Ilfov, anul 2013 a început oarecum incert, şi cu bune, dar şi cu rele. „Cu rapiţa n-a mers deloc cum a trebuit. Cea mai mare parte n-a răsărit, iar cea care a răsărit a fost foarte slabă şi n-ar fi rezistat oricum peste iarnă. Ştiam, evident, că este o cultură riscantă, dar am semănat pe 70 de hectare. În cele din urmă, am văzut că, din păcate, n-a răsărit şi a trebuit să renunţăm la aceasta. Cauzele ţin doar de lipsa apei”, declară Cosmin Marius Dascălu, unul dintre administratorii Grupului de Producători ilfovean.

Ilfovenii speră însă că vor avea mai mulţi sorţi de izbândă cu grâul şi cu orzul, mai ales pentru că a nins. „Acum, avem un strat de zăpadă de circa trei centimetri, ceea ce nu e rău. Precipitaţiile n-au fost suficiente, noi având nevoie de mult mai multă apă, dar, deocamdată, este în regulă”, susţine Cosmin Marius Dascălu.
Care este starea de vegetaţie a culturilor? „Grâul a avut o evoluţie corespunzătoare din toamnă şi până acum. În primul rând, ne bucurăm că a răsărit normal, cu toate că arată puţin mai slab decât în urmă cu doi ani. Nici înalţimea taliei nu este foarte mare. Orzul a avut o dezvoltare asemănătoare grâului. Dacă nu vom avea parte de o iarnă aspră, noi suntem optimişti”, arată Dascălu.

La Botoşani, grâu are 10 cm
Culturile agricole din partea de nord a ţării au avut parte de un volum mai mare de precipitaţii, lucru care se vede, de altfel, şi în starea de vegetaţie a acestora. „În momentul de faţă, grâul arată bine, mai ales cel care a fost semănat în epoca optimă. Are doi-trei fraţi şi o talie de circa 10 centimetri. Suprafeţele semănate în afara perioadei optime sunt ceva mai slăbuţe, dar nici acestea nu arată rău”, susţine Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Botoşani.

De ce va depinde în continuare soarta culturilor? „Noi vom face tot ce depinde de noi. Vom fertiliza cu îngrăşăminte complexe cu azot, ca să ajutăm plantele. Însă până la sfârşitul lunii martie nu ştim ce va fi”, mărturiseşte Doru Andrici.
După cum au evoluat culturile până în prezent, agricultorii consideră se pot aştepta la recolte bune. „Anul are semne bune, deocamdată. Solul este acoperit de zăpadă şi lucrurile merg bine. Dacă avem zăpadă, poate fi şi mai frig. Au fost ani buni când temperaturile au coborât la -25 grade Celsius, numai că solul a fost acoperit de zăpadă”, spune Doru Andrici.

Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – februarie 2013.

Vizualizat: 2101 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii