Cu încredere şi speranţă fermierii români au demarat în toamna anului trecut lucrările pentru anul agricol 2012-2013, chiar dacă natura le-a fost potrivnică şi solul nu a avut umiditatea necesară lucrării terenului şi înfiinţării culturilor de toamnă.
Agricultorii sunt optimişti. Zăpada a căzut la timp, culturile s-au adăpostit sub stratul protector şi au intrat în repaus vegetativ.
Iosif Balla, preşedintele Asociaţiei de Producători din judeţul Cluj, a semănat în toamna anului trecut 57 ha cu grâu şi 30 ha cu triticale. “La data la care s-a aşternut zăpada culturile erau răsărite şi cât de cât dezvoltate, dar nu înfrăţite aşa cum ar fi trebuit, cu toate că am încercat să ajut culturile cu îngrăşăminte complexe NP 12-52-0. Anul acesta a venit mult mai devreme zăpada, comparativ cu anii trecuţi. La noi în zonă în data de 6 decembrie zăpada era deja de o palmă, dacă se menţine plantele vor trece cu bine de perioada iernării”, ne-a spus reprezentantul agricultorilor clujeni.
Potrivit fermierului, singurul pericol care pândeşte culturile este cel al îngheţului. “Asta în cazul în care se topeşte zăpada căzută şi vine un ger puternic în lunile ianuarie – februarie”.
Gerul fără zăpadă – un real pericol
Şi la Giurgiu plantele s-au dezvoltat corespunzător până la venirea iernii. Viorel Vărzaru, fermier din judeţul Giurgiu ne-a spus că a înfiinţat în toamnă 160 ha de rapiţă, 160 ha de orz şi 500 ha de grâu. “Culturile au intrat bine în iarnă, înfrăţite şi suficient de bine dezvoltate. Pentru crearea unor culturi viguroase am luat măsuri încă de la pregătirea patului germinativ, am dat îngrăşăminte complexe DAP 18-46-0, circa 200 kg/ha”, spune acesta.
În lunile geroase, agricultorii stau cu frica în sân. Aceştia se tem că topirea zăpezii şi instalarea unor valuri de ger şi mai ales vânturi reci şi uscate ar putea afecta serios câmpurile descoperite. Temperaturile foarte scăzute şi fără zăpadă sunt periculoase.