Întrucât temperaturile ridicate de la sfârşitul lunii februarie au permis reluarea ciclului vegetativ al plantelor agricole, fermierii au purces la pregătirea lucrărilor de fertilizare. Acolo unde solul oferă condiţii optime, s-a deschis front de lucru în câmp.
În Prahova, fertilizarea cu azot este întârziată. În ferma agronomului Adrian Mocanu, la sfârşitul lunii februarie, se efectuau ultimele verificări şi mici reparaţii la tehnica de mecanizare; utilajele agricole fiind în mare parte noi, mecanicii nu au avut prea mult de lucru. Potrivit agricultorului, culturile de toamnă sunt bune, cu toate că în sol se înregistrează un deficit mic de apă. Rapiţa, semănată pe 150 ha, a răsărit cam târziu, în schimb grâul şi orzul - 400 ha, respectiv 30 ha - s-au dezvoltat corespunzător.
Nu am intrat la fertilizat, că aici e o problemă, terenul este moale, dacă de aici încolo nu mai dă nici un îngheţ, nu mai putem intra cu utilajele, ne-a declarat fermierul prahovean. Acesta a susţinut că va administra uree, aproape 200 kg/ha, îngrăşământul mineral fiind asigurat pe stoc.
Alta este problema în Bacău. La noi nici nu plouă, domnule, e seceta de pe lume aicea, în Bacău!, ne-a declarat Mihai Pantelimon, fermier ce lucrează peste 800 ha în zona Sascut şi Letea. Nu a plouat deloc, aşteptăm să vină precipitaţiile ca să dăm îngrăşămintele pe cele 320 ha de păioase. Aştept condiţii prielnice, că dacă dau ureea acum, nu-i bine, nu intră în pământ, deoarece solul este uscat, a precizat Pantelimon. Fermierul susţine că din noiembrie trecut a plouat extrem de puţin: doar 6 l/mp, într-una din zile, iar în ianuarie, stratul de zăpadă din câmp a avut 2 cm grosime! Agricultorul ne spune că are utilajele pregătite pentru a administra ureea - 200 kg/ha şi că în această primăvară nu va mai fertiliza fracţionat. Eu am semănat grâul în perioada optimă, am cultura bună. Plantele dau semne de trezire din repausul vegetativ, se formează a treia şi a patra frunză. Anul trecut, de bine, de rău s-a făcut oleacă de grâu în zona Moldovei. Nu s-au făcut porumbul şi floarea din cauza secetei, dar anul ăsta nu facem nici grâu dacă nu ne plouă. Perspectivele sunt cu foarte multe semne de întrebare!, ne-a declarat cultivatorul.
Despre alte soluţii şi fertilizantul minune, din alge marine brune citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2016!