Până la finalul lunii ianuarie am avut o iarnă cu de toate - ploi, ninsori, temperaturi mai mari decât media pentru această perioadă, dar şi temperaturi mult mai scăzute faţă de medie. Marea problemă a fost aceea că într-un interval de timp foarte scurt (câteva zile) am avut diferenţe de temperatură chiar şi de 20-25 grade Celsius!
Astfel, în Ajunul Crăciunului s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii zece de ani, în unele zone, chiar de când s-au început măsurătorile meteo. În sud, temperatura maximă a atins 18, chiar 19 grade Celsius. Peste trei zile a început să ningă iar temperatura a scăzut sub 0 grade. În noaptea dintre ani, acolo unde în Ajunul Crăciunului temperaturile erau mai mari de 15 grade, acestea au scăzut sub -15 grade (chiar sub -20 grade). Un al doilea val de frig a venit după 6 ianuarie. Joi, pe 8 ianuarie, în sud, temperatura a coborât sub -20 grade, pentru ca sâmbătă, în numai două zile, temperatura să depăşească 5 grade, chiar 10 grade în unele zone. În general, pe durata celor două perioade cu ger, în sud-est a fost şi strat de zăpadă, astfel că plantele de cultură, în general, şi cele de rapiţa, în special, au fost protejate. Deşi nu am avut multe zile cu ger în această iarnă, perioada de trecere de la îngheţ la vreme cu temperaturi mai mari decât mediile perioadei a fost una foarte scurtă!
Scăpată de „examenul iernii”...
Sigur, în acest început de an, situaţia rapiţei de toamnă este foarte diferită, nu numai de la o regiune la alta, ci chiar la nivel de fermă. Acest lucru e cauzat de condiţiile din toamna trecută, când din pricina vremii, rapiţa s-a semănat într-un interval de timp foarte lung. În sud şi în sud-est, avem sole unde rapiţa s-a semănat la sfârşit de august (puţine ce-i drept), pe alte sole cultura s-a însămânţat în prima jumătate a lunii septembrie şi în unele cazuri plantele au răsărit după o lună. Dar avem şi sole unde rapiţa s-a semănat în ultima decadă a lunii septembrie, plantele răsărind la mijlocul lui octombrie. Prin urmare, la început de primăvară, solele cu rapiţă vor avea o dezvoltare foarte diferită, în unele zone rapiţa nu va trece „examenul iernii”, pe când în altele rapiţa va fi dezvoltată corespunzător.
... în primăvară, rapiţa „dă piept” cu dăunătorii. Despre cum putem interveni pentru protecţia culturii puteţi citi în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2015!