Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia (Spania) şi Universitatea Durham din Marea Britanie au dezvoltat un sistem de clonare pentru editarea genomului care poate detecta orice prezenţă transgenică.
Această nouă tehnică oferă o opţiune importantă cercetătorilor, uşurându-le practic munca şi ajutându-i să elimine în mod eficient urmele de editare a genomului, minimizând şansele de apariţie a mutaţiilor în afara ţintei. De asemenea, permite dezvoltarea de plante editate fără ADN străin.
Dezvoltat iniţial pentru biologia sintetică a plantelor, sistemul denumit GoldenBraid se află acum la cea de-a patra iteraţie şi a fost adaptat pentru utilizare pe o scară mult mai largă. A fost testat cu succes pe tomate, orez şi Arabidopsis, o plantă utilizată frecvent în cercetare.
Cu ajutorul acestei noi tehnici, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice modificările genetice ale trăsăturilor selectate la plante de descendenţă T2 şi au identificat plante homozigote editate genetic cu mutaţii diferite. Rezultatele studiului publicat în revista 'Frontiers in Plant Science' arată că strategia dezvoltată permite crearea rapidă a plantelor de cultură editate fără transgene după doar o generaţie de transformare in vitro.